- Jeg hadde valget mellom å gå inn for fullt igjen, eller å slippe det helt. Dette føles som et riktig valg, sier Sveinung Sundli.

Utestedet i Dronningens gate åpnet kranene under navnet Storås i oktober 2006, under storhetstiden til Storåsfestivalen, som Sundli også var sjef for. Målet var å gjenskape stemningen fra festivalen, med «sirkus, ablegøyer og freakshow», som Sundli lokket med den gang.

I 2009 ble Storås til Familien. Sammen med kona Siv Jakobsen Sundli har Sundli de siste årene vært hovedeier.

- I likhet med alle i bransjen driver vi med noe som er tungt. Det er hardt å få det til å gå rundt med konsertvirksomhet og klubb sent på kvelden. Vi har greid å balansere det, og det er jeg stolt av. Men de siste årene har jeg vært skikkelig lei. Den ordentlige familien betyr mer enn Familien, sier Sundli.

- Å legge seg klokken 04 på morgenen med høyt adrenalin når du har en sønn som står opp 06.30 er krevende.

Kidsa herjer på Familien

Sundlienes eierandeler kjøpes av Anders Langfjæran, som sitter i styret til utestedet og som har jobbet der i en årrekke. Driftsleder Ida Vie beholder sin eierandel. Det samme gjør Ola I. Solem som eier fire prosent.

- Anders er en trivelig fyr som har vært på innsiden og utsiden både hos oss og flere lignende steder. Han er interessert og nysgjerrig, og vil tilføre nye visjoner og tanker. Det er på tide med nye koster, sier Sundli.

Vie og Langfjæran sier driften av utestedet kommer til å fortsette som før, og at de besøkende neppe kommer til å merke forskjell med det første.

- Jeg tror vi kommer til å finne på mye artig fremover, og gleder meg enormt til å jobbe med Anders. Jeg håper Sveinung og Siv får det fint med det de skal til med, og så kan vi kidsa få herje på Familien, ler Vie.

Kan ikke fordra hiphop

Sundli anslår at de har hatt i gjennomsnitt to konserter i uka de siste ni årene. Det tilsvarer nesten 1000 konserter. Noen av dem han husker best, er konserten med Irya Gmeyner foran sju publikummere i 2009. Eller konserten med Hanne Kolstø, før resten av verden visste hvem hun var.

- Irya Gmeyner ble aldri populær, men det står igjen som en av de største musikkopplevelsene. Og Highasakite... Det er en historie i seg selv. Og selvfølgelig konserten med Wu Tang Clan i 2012, som kom inn her og holdt på å rive ned huset.

Han er også stolt over å være den i Trondheim som har booket flest hiphop-konserter, selv om han ikke kan fordra musikksjangeren.

- Det handler ikke først og fremst om personlige opplevelser, men å lykkes med noe. Noe av musikken Ida booker synes jeg er helt motbydelig, ha ha ha! Men det er kult å komme dit og se hvordan det tar fullstendig av, sier han.

Kunne tapt 150 000 kroner

Sundli mener Familien hele veien har vært det heftigste og drøyeste utestedet i Trondheim. Og i hvert fall det som har tatt størst sjanser.

- Vi har satt opp konserter som vi overhodet ikke har hatt dimensjoner til å huse. Ida har fortsatt litt i den ånden, som da hun satte opp OnklP & De Fjerne Slektningene. Vi fikk også kjeft da vi etablerte gratiskonsertene. Men vi konkurrerer for eksempel med Dokkhuset, som har offentlig støtte som er større enn vår totale omsetning, så det er en viss konkurransevridning, sier Sundli.

Et av stuntene han i ettertid er glad han ikke lyktes med, var den planlagte konserten med Gogol Bordello. Utgiftene var regnet til 250 000 kroner, og han regnet med et tap på 150 000 kroner. Familien har fått en litt sunnere forretningsdrift siden den gang, forsikrer han.

- Samtidig er det litt sånn i denne bransjen. Man brenner av 10 000 kroner, og får 5000 tilbake. Det er baren og nattklubben som har finansiert vår aktivitet. Jeg regner med at vi har brukt mellom seks og åtte millioner kroner på å gi publikum kulturopplevelser siden starten, sier Sundli.

Nytt prosjekt på gang

I sommer drev Sundli og Familien også Kafé Skuret på Fosenkaia. Det ga mersmak.

- Det var veldig interessant, med litt færre sene kvelder og mer fokus på dag. Såfremt Kystlaget vil ha oss regner jeg med at jeg og Siv fortsetter med det. Vi har også andre ting nært forestående, så vi kommer ikke til å gå arbeidsledige, sier han hemmelighetsfullt.

- Familien har vært en base for byens kulturliv. Litt som Café 3B da jeg var yngre. Bøllete på utsiden, rent og pent på innsiden. Vi har hele tiden tatt ansvar, og det har vært et trygt sted. Vi har aldri mistet bevilgningen eller hatt andre betydelige problemer. Ida ønsker å forynge stedet, og det er nødvendig. For min del er det andre ting i livet som er viktigere.

Ida Vie og Anders Langfjæran ser ikke på det som en utfordring å miste Sundli.

- Det kommer til å gå strålende. Jeg og Anders skal nok klare å lage liv og røre, sier Vie.

Stinn brakke: Konserten med Wu Tang Clan i 2012 står igjen som et av de store høydepunktene på Familien de siste ni årene. Foto: Rune Petter Ness
Sundlienes eierandeler kjøpes av Anders Langfjæran, som sitter i styret til utestedet og som har jobbet der i en årrekke. Driftsleder Ida Vie beholder sin eierandel. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN