Kjærlighetsbrev: Gunnerusbiblioteket i Trondheim har fått et stort arkivmaterialet med blant annet brev som Hannah og Hans Ryggen skrev til hverandre. Førstebibliotekar Ellen Alm (t.v) og kunsthistoriker Marit Paasche er glade for at alt nå blir gjort tilgjengelig for publikum. Foto: MARIANN DYBDAHL

Den svenske kunsthistorikeren Pia Widell har samlet på bilder, brev og gamle skisser av kunstneren Hannah Ryggen (1894−1970) i mer enn 30 år.

Nå har hun forært Gunnerusbiblioteket i Trondheim hele dette arkivet.

– Det dreier seg hovedsakelig om brev som Hannah skrev til slektningene sine, til ektemannen Hans, datteren Mona, søsteren Agda, og søskenbarna Emil og Karen. Widell hadde stor interesse for Ryggens kunst og ble etter hvert godt kjent med Emil, det var slik hun fikk tilgang til dette materialet, forteller kunsthistoriker Marit Paasche. Hun kom i kontakt med Widell i forbindelse med at hun skriver bok om Hannah Ryggens kunstnerskap.

Flere hundre brev

– Ryggen laget kunst så tett opp mot sitt eget liv, derfor har det vært viktig for meg å få innsyn i disse brevene. At Widell valgte å gi hele arkivet til Gunnerusbiblioteket synes jeg var en god idé, i og med at de hadde en del Ryggen-materiell fra før. Det er fint å få samlet alt på ett sted, og at arkivet vil bli tilgjengelig for publikum og forskere.

Fantastisk gave

– Det er en fantastisk gave som universitetsbiblioteket nå har fått. Vi skal pakke om alt, listeføre alt innhold og gjøre det tilgjengelig i arkivportalen som ligger på nettet, slik at publikum kan søke på dette. Og så kan de komme hit og lese brevene dersom de ønsker det, sier Ellen Alm. Hun er førstebibliotekar ved NTNU, Gunnerusbiblioteket og legger til at interessen for Hannah Ryggen og hennes kunst er økende de siste årene.

– Hun har blitt et stort internasjonalt navn, og jeg har snakket med kunsthistorikere over hele verden som er interessert i dette arkivmaterialet, supplerer Paasche. Hun synes det har vært spesielt fascinerende å følge Hannah Ryggens liv gjennom brevene hun skrev.

Kunst og liv

– Ryggen var ganske god til å skrive brev, og den tidlige brevvekslingen mellom Hannah og Hans er utrolig vakker. Det er en stor kjærlighetshistorie der som er veldig rørende. Begge viet livene sine til kunst, og det skjønner man gjennom disse brevene, at det var det livet handlet om.

Fredag åpner utstillingen «Hannah Ryggen. Verden i veven» på Nasjonalgalleriet i Oslo. Utstillingen står fra 12. juni–4. oktober. Hun regnes som en av Nordens mest betydningsfulle kunstnere fra det 20. århundret.