Ukas største filmpremiere her til lands blir ganske sikkert «Børning 2». Den første filmen ble en massiv suksess. Oppfølgeren byr på mer av det samme, men med mer imponerende biler enn manus. Også nå går det ulovlige bilracet gjennom Trøndelag, denne gang med Klaus Sonstad som artig bilde på at det er små forhold på Oppdal.

- Det e itj California det her sjø, sier Klaus Sonstad i rollen som bilbergingsmann på Oppdal i filmen «Børning 2».

Les anmeldelsen av «Børning 2»

Flotter prisvinnerfilmer

Den beste filmen som har premiere i helga er Andrea Arnolds «American Honey». En mektig, suggererende roadmovie om en gruppe ungdommer som kjører rundt i Midtvesten i USA i sus, rus og dus, samtidig som de prøver å tjene penger på en slags blanding av katalogsalg og svindel. Et røft og sårt USA-portrett uten like, fra grøftekantene av den amerikanske drømmen. Filmen fikk juryprisen i Cannes i år, vel fortjent.

Les anmeldelsen av «American Honey»

En helt annerledes prisvinnerfilm er den italienske dokumentaren «Havet Brenner» som i år fikk Gullbjørnen i Berlin. Den tar for seg flyktningkatastrofen i Middelhavet, men er vel så mye et portrett av vanlige mennesker på øya Lampedusa som ligger mellom Afrika og Sicilia. Filmen skiller seg kraftig fra nyhetsreportasjer fra tragedien og gir et verdig og menneskelig blikk på øya, innbyggerne og de som risikerer livet over havet mot Lampedusa.

Les anmeldelsen av «Havet Brenner»

Burtonsk og Burton

Skrudde typer: Daniel Radcliffe er egentlig død, mens Paul Dano ser ikke lyst på livet han heller i «Swiss Army Man».

«Swiss Army Man» er en av årets mest originale gjennombruddsfilmer. En slags buddy-komedie om en selvmordskandidat og et lik låter som en umulig kombinasjon, men med Paul Dano og Daniel Radcliffe (Harry Potter) i bærende roller fungerer det overraskende bra. De lovende filmskaperne bak utfordrer realismen som vanligvis dominerer i filmfortelling til særpreget resultat.

Les anmeldelsen av «Swiss Army Man»

Tim Burtons filmversjon av bestselgeren «Miss Peregrine's Home For Peculiar Children» har det blitt en grotesk og ganske velgjort eventyrfilm for 12-åringer og oppover, preget av Burtons forkjærlighet for outsidere og fargerik, makaber filmlek. Filmen er litt overlesset i siste del, men er likevel severdig.

Les hele anmeldelsen av «Miss Peregrine's Home For Peculiar Children»

Weiner og Woody

Den amerikanske dokumentaren «Weiner» er godt timet til den pågående presidentvalgkampen. Filmen handler om ordførervalget i New York i 2013 og gir et utrolig bilde av den demokratiske kandidaten Anthony Weiner før under og etter at han rammes av en stor sexskandale.

Les hele anmeldelsen av «Weiner»

«Café Society» er Woody Allens 46. spillefilm som regissør. Den er bedre enn den forrige, men ikke på øverste hylle i den produktive filmskaperens katalog. Unge, dyktige skuespillere som Kirsten Stewart og Jesse Eisenberg har hovedrollene, i en romantisk gangsterkomedie mellom Hollywood og New York på 30-tallet.

Les hele anmeldelsen av «Café Society»

Noe for barna

For de yngre plasserer den prisbelønte nederlandske «Little Gangster» mobbing og hevn-tematikk i en barnlig gangsterfilmramme. Dokumentarfilmen «Med Hjertet i Dansen» skildrer 12-årige jenter fra Russland, Sverige og Norge i lidenskapelig omgang med ballett, cheerleading og halling, på vidt forskjellig vis. Den Disney-produserte familiefilmen «Peter og Dragen» er ifølge vår anmelder Marte Thingstad forslitte grep og retronostalgi i middelmådig dragemiks.

Familiefilmen «Gilberts grusomme hevn » er basert på Stein Erik Lundes frodige, groteske barnebok «Eggg» fra 1998 om en 11-åring med allergi mot egg og hans fæle tante og barnevakt som tar lite hensyn til det. Hannes Larsens spillefilmdebut er en befriende røff, litt annerledes norsk barnefilm og komedie. «Oppdrag Dory» er Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var ganske fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer». «Gråtass gir gass». er ifølge vår anmelder Marte Thingstad hakket bedre enn den forrige Gråtass-filmen som kom tidligere i år.

Kongen og Clint

Av filmene som ikke er helt premiereferske er Erik Poppes «Kongens Nei» fortsatt den store publikumsmagneten. Jesper Christensen er strålende som kong Haakon i en langt på vei imponerende storfilm om konge og regjering rundt 9. april 1940. Oliver Stones «Snowden», handler om Edward Snowden som i 2013 lekket dokumentasjon om amerikansk overvåkning. Joseph Gordon-Levitt imponerer i tittelrollen i en langsom politisk thriller av film som argumenterer for at Snowden er en amerikansk varsler og helt snarere enn en forræder.

En av sesongens beste tradisjonelle amerikanske storfilmer er Clint Eastwoods «Sully». Den handler om kapteinen som landet et passasjerfly på dramatisk vis i Hudson-elva i New York i 2009. Tom Hanks leverer spill i Oscar-klassen i tittelrollen.

Bridget og Rosemari

På tjukken«Bridget Jones' baby – alle gode ting er tre». er den tredje filmen om den dagbokskrivende single britiske kvinnen, nå som 43-åring og overrumplende gravid. Filmen er et par hakk svakere enn den første Bridget Jones-filmen, men Renée Zellweger er fortsatt god i tittelrollen. Et av høstens store gjennombrudd i norsk film er Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny, som også er god i «Kongens Nei» spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser.

Ung thriller med nerve

Den ungdommelige, ganske gode thrilleren«Nerve» handler om en nettspill på mobil som får Pokémon Go til å fortone seg som barnemat. Filmen tar navn fra et beryktet nettspill som kombinerer «Truth or Dare» med Jackass-lignende stunt, hvor deltagerne får penger om de gjennomfører og filmer utfordringer.