Norsk Revyfestival på Høylandet feiret 30 år i 2017, og varte fra 5.–9. juli. I løpet av festivalen er det 100 revyer som har konkurrert om å komme til finalen, men likevel er det bare 20 stykker som kommer videre fra semifinalene. Lørdag klokken 17 ble den første finalen avholdt, og den andre klokken 21 med følgende prisutdeling.

Under revygallaen torsdag mottok Lånkerevyen æresprisen for å ha vunnet NM flest ganger noensinne. De har vunnet 21 priser, og neste på lista har vunnet sju ganger.

- Vi er i ekstase og feiret prisen langt utover natten, skriver Chirster Nilsen i Lånkerevyen i en sms til adressa.no

- Lånkerevyen er storgrossisten på Høylandet. I kveld fikk de en ny pris, og nok en NM-tittel, sier Marte Fløan Beisvåg, informasjonskonsulent i Norsk Revy.

«De er smarte og rare»

Her er juryens begrunnelse:

Årets vinner av prisen for årets revynummer er smalt men evner å treffe de store massene gjennom sin overlegne levering og fremføring. Et absurd univers med en underlig språklig logikk skaper et personlig uttrykk. Juryen opplever nummeret som nærmest et komplett revynummer; innovativ i form og innhold, sylskarp timing og overraskelsene møter oss ved hver eneste replikk. Samtidig makter de å skape gjenkjennelse og villige. De er smarte og rare, men samtidig viser de en evne til å kommunisere og møte det brede laget av publikum. Nummeret både utvikler og utfordrer publikums smak og tradisjonen de står i.

Diskuterte til siste slutt

Hele 17 fylker var representert under årets NM.

- Det har vært en drøm av en festival, og ut ifra det jeg hører har det gått veldig bra sier Marte Beisvåg.

Lånkerevyen vant både ærespris for å ha vunnet NM flest ganger, og prisen for «Årets revynummer» i årets NM. Foto: Peter Breivik

Hun forteller at juryen mener det har vært et høyt nivå på alle deltakerne dette året, og at det har vært trangt med plass på «toppen».

- Ofte når man går til finalen har kanskje juryen en klar vinner på noen av prisene, men i dag har de diskutert til siste slutt, forteller Beisvåg.

Målte lydnivå på applausen

Hun forteller at de også kårer en vinner av publikumspris i hver semifinale, og at de har egne folk fra NTNU som måler det nummeret som skaper mest lyd blant publikum i teltet. Publikumsprisen blir delt ut under hver semifinale, og vinnerne går direkte videre til finalen.

- Det er Nord-Norge som har satt sitt preg på NM i år, og alle fem publikumsvinnerne er fra derfra. Det er de som åpenbart har skapt mest leven på semifinalene og hatt de numrene som har fått mest applaus.

Det ble holdt to semifinaler på torsdag, to på fredag og en i dag, lørdag. Hver semifinale hadde 20 forskjellige numre.

Beisvåg forteller om en ungdomsforestilling som var en del av den femte semifinalen, og at det var veldig høyt nivå på deltakerne.

- De er vel under 20 år, og flere nevnte at det var et veldig høyt nivå på den gruppen. Det er godt å se at revyarven lever videre, det spilles revy over hele landet. Jeg tror nok vi kan si at vi at vi nok kommer til å invitere folk til festivalens 60-årsdag.

- Kødde med vanskelige ting

I tillegg til semifinaler har de også hatt forskjellige program ved siden av. Blant annet «Humor mot terror»

- «Humor mot terror » var et vellykket arrangement vi hadde på fredag. Det er en del av sideprogrammet der vi har utfordret ikke bare revyfolk, men humorister til å kødde med de vanskelige tingene; å tørre å være politisk og å tørre å sparke i den retningen vi vanligvis ikke sparker.

Her er vinnerne i de ulike kategoriene:

  • Norgesmester i monolog: Tjongsfjordrevyen – Et siste farvel (Vant også publikumsprisen)

  • Norgesmester i sketsj: Altarevyen – Presten (Vant også publikumsprisen, og ble plukket ut til å representere Norge i svensk revymesterskap)

  • Norgesmester i beste musikalske innslag: Malangsrevyen – Strikkemani (Plukket ut til å representere Norge i dansk revymesterskap)

  • Norgesmester i beste tekst: Skirevyen – Bakvendtland

  • Norgesmester i beste scenefremføring: Bragerevyen – Rett fra fettløvra (Vant også publikumsprisen)

  • Årets revynummer: Lånkerevyen – Auds garn og jarn

  • Toillingpris: Mølna Teaterlag – Juletreet

  • Juryens fripris: Olerussen 2017 – Nei betyr nei