- Skifersteinen fra Oppdal vil gjøre vår nye Nasjonalmuseum til et helt spesielt signalbygg, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Norges – og Nordens – største og dyreste kulturbygg reiser seg på den gamle Vestbanetomta i Vika i Oslo sentrum.

Museet fyller et helt kvartal og blir et av Oslos aller største signalbygg. Det vil også plassere seg blant de største museene i Europa med sine 54 000 kvadratmeter.

Stolt minister

Den nye Nasjonalmuseet skal stå ferdig neste år. Skiferstein fra Oppdal legges nå på alle byggets fasader, takterrasser og etter hvert inne i bygget.

- Som kulturminister blir jeg stolt av å se hvor flott dette blir. Som trønder blir jeg litt ekstra varm i hjertet av å se at steinen fra Oppdal blir så sentral for bygget. Rundt om i hele verden venter man nå på at dette praktbygget skal stå ferdig, sier Hofstad Helleland.

I går fikk kulturministeren selv se Nasjonalmuseets skiferfasader for første gang.

- Nordmenn har et nært forhold til fjellene sine. Her kommer natursteinen tett på folk i byen.

Norske råvarer

Litt lenger inn i fjorden ligger Operaen i Bjørvika. Der vakte valget av italiensk marmor sterke reaksjoner, ikke minst da marmoren raskt viste seg å gulne og pådra seg flekker.

For arkitekten av det nye Najsonalmuseet, KlausSchuwerk, var det derfor nærmest et ufravikelig krav om at museet han tegner måtte bli kledd i norsk naturstein.

Det var da også bare norske steinleverandører i finalen om å få prege fasadene som nå reiser seg på Vestbanetomta.

- Skiferen fra Oppdal vant en redelig anbudsseier innenfor en ramme av pris, levering og kvalitet Men, selvfølgelig, estetikk var også en del av konkurransevilkårene. Se selv! Dette blir så flott. Helt utrolig flott, stråler Nasjonalmuseets nye direktør, Karin Hindsbo .

PS: Foreløpig er skiferfasadene fra Oppdal dekket av stillaser og presenninger som holder kuldegradene i Oslogryta ute mens fuger og støp på innsiden herdes. De første veggene vil komme til syne i mars.

SIGNALBYGG: Det nye Najsonalmuseet i Oslo blir Nordens største kunstmuseeum. Direktør Karin Hindsbo gleder seg til innflytting neste år. Foto: Kristin Svorte