Hva som er ukas største film av de to nye amerikanske storfilmene «SVK» og «Suicide Squad» er ikke helt lett å si, men de retter seg mot ganske forskjellig publikum. Ingen av dem er helt vellykket, selv om begge sannsynligvis vil kunne glede fans av boka og tegneseriene de er hentet fra. Eventyrfilm av Steven Spielberg etter barnebok av Roald Dahl låter som spennende mestermøte, men «SVK» lever ikke helt opp til det. «Glatt og disneysk, for lite eventyrlig som film», het det i vår anmeldelse av filmen hvor musikken til John Williams og den britiske skuespilleren Mark Rylance imponerer mest, sistnevnte i versjonen som ikke er dubbet.

Skuffende superskurker

«Suicide Squad» kan by på en spektakulær samling med superskurker fra D. C. Comics-universet, imponerende rocka lydspor og en historie hvor skurkene lar seg presse til å bekjempe en enda ondere skurk og onde makter, nemlig The Joker og en heks fra Sør-Amerika. «Filmen prøver hardt å være kul og brutal, men mangler stil til å bli mer enn en ujevn samling med gode, middels og ujevne scener, satt sammen som en lang, påkostet trailer», heter det i vår anmeldelse.

God Viggo Mortensen

Ukas beste amerikanske premiere er uten tvil «Captain Fantastic», med Viggo Mortensen i hovedrolle som seksbarnsfar av selvhjelpstypen som oppdrar ungene i overlevelse og skolegang i ødemarka. Kulturkollisjon og dramatikk oppstår når den alternative familien tar campingbuss tilbake til sivilisasjonen for å delta i en begravelse. «Filmen fungerer bedre som sivilisasjonskritikk og satire med stikk mot både forbrukssamfunn og alternativbevegelse, enn som frodig familie- og oppvekstdrama mot mørk bunn», het det i anmeldelsen.

Pannekakegodt

Den varmeste og fineste nye filmen på kino denne uka er «Under Kirsebærtrærne» av Naomi Kawase. Den er tilsynelatende en vakker, stillferdig film om kunsten å lage det perfekte bønnesyltetøy til å ha på japanske pannekaker. En frustrert pannekakekokk møter en dag en kvinne i 70-åra som tilbyr seg å jobbe for han, i en stemningsfull film med en dypere bunn under den søte historien på overflaten. Filmen «har noen fellestrekk med japanske matfilmer som for eksempel «Tampopo» og«Jiro Dreams Of Sushi », i kjærlig behandling av råvarer og forståelse av tiden det tar å gjøre noe skikkelig», heter det i anmeldelsen.

Flott amerikansk college-film

Av det øvrige kinoprogrammet er det grunn til å trekke fram en av de beste amerikanske college-filmene på mange år, «Everybody Wants Some!!». Den utspiller seg første helga på college høsten 1980, for en tenåring som har fått plass hos A-laget ved skolen, nemlig baseballstipendiatene. Regissør Richard Linklater som skildret oppvekst så mesterlig i «Boyhood» har laget en ny perle om formative ungdomsår.

Sommerens beste kostymedrama

En flott kvalitetsfilm som synger på siste verset på kino er «Love & Friendship», basert på en av Jane Austens mindre kjente romaner. Sommerens beste kostymedrama på kino er lekent, morsomt og frekt fortalt og spilt, lett å anbefale både for dem som liker og de som tror de ikke liker historiske drama av denne typen. For røft, nordisk samtidsdrama av høy kvalitet er svenske «Flukten» ganske sikkert en av årets beste nordiske debutfilmer, om en kvinnelig doper og narkolanger med trøbbel på alle kanter.

Spøkelsesjakt og Jason Bourne

I kategorien oppfølgere og nyinnspillinger er komedien «Ghostbusters» et ok valg. Filmen en nyinnspilling av den noe overvurderte komedien fra 1984. At det denne gang er kvinner i hovedrollene har fått mange amerikanske nett-troll på banen i sosiale medier. Ifølge vår anmelder er filmen «like unødvendig som den er underholdende». Den nye Jason Bourne-filmen er kanskje vel så unødvendig som underholdende, men for venner av agentfranchisen er «Jason Bourne» sannsynligvis ok actionunderholdning, selv om den ikke er «helt på nivå med de beste Jason Bourne-filmene», som det het i vår anmeldelse.

Noe for ungene

For de yngste er nok fortsatt «Istid: På kollisjonskurs», den største filmen, mer «varmt og velkjent» enn overveldende god ifølge vår anmelder. Beste barnefilm på kino er fortsatt animasjonsfilmen«Den lille Prinsen» etter barneboka til Antoine de Saint-Exupéry.

Blomstring og pannekaker: Kyara Uchida(f.v) , Kirin Kiki og Masatoshi Nagase i vakker japansk film med mye pannekake og syltetøy. Foto: Arthaus