Mens den kommunale kinodriften helt eller delvis har blitt solgt ut til private i flere norske byer, derav både Oslo og Bergen, etablerer nå to av de største gjenværende kommunale kinoene i Norge et nytt kinoselskap.

Det skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

59 prosent Trondheim

Nyheten ble presentert under filmfestivalen i Haugesund tirsdag.

Trondheim Kino vil eie 59 prosent av aksjene i det nye selskapet, mens den nordnorske kinokjeden Aurora som driver kino i Tromsø, Alta, Kirkenes og Narvik vil eie 41 prosent av aksjene.

Det nye selskapet blir den tredje største kinokjeden i Norge med en markedsandel på 10 prosent og 31 saler med ca. 1,1 million besøkende i året. Det er samtaler med Haugesund kino om deltagelse i det nye selskapet også, med ventet avklaring om kort tid.

Styrke posisjonen

Kinodirektørene i Trondheim og Tromsø, samt styrelederne i Trondheim og Aurora kino presenterte det nye selskapet, med en målsetting om å utvikle en kjede med norsk eierskap i en samarbeidsmodell som beholder stor grad av lokalt selvstyre. Samtidig skal det samarbeides sterkere om bl.a. innkjøp, filmleie, teknikk, infrastruktur og festivaler.

- Er denne etableringen et offensivt kinokommunalt tiltak for å hindre privatiseringen som har skjedd med kinoene i andre byer?

- Jeg ser det heller som at vi har felles interesser i blant annet filmformidling, i byer hvor det er bred enighet om å ikke selge ut kinoen, sier Geirmund Lykke, styreleder i Trondheim Kino og styremedlem i det nye selskapet.

- Det er et forsøk på å styrke vår posisjon i våre regioner, sier kinodirektør i Aurora kino, Geir Martin Jensen.

- Hvordan vil publikum og ansatte merke den nye organiseringen?

- Publikum vil ikke merke mye. Vi har valgt en paraplymodell og beholder merkevarene, sier Arild Kalkvik.

- Målet er at de ansatte skal få styrket sin kompetanse. Vi skal bli bedre kinodrivere, sier kinodirektøren i Trondheim som nå altså får et større kinoselskap å lede fra Trondheim.