– Årets oppsetning ble for kort. Jeg vil gjerne ha med mer av den vakre musikken og mer av teksten, sier Randi Spets.

Til Trønder-Avisa mandag sa hun at det ble for mye teater, for lite opera og for lite publikum. Opera Trøndelag, som står bak forestillingen på Steinvikholmen, hadde håpet på et betydelig publikumsløft det første året med Svein Sturla Hungnes i regissørstolen. I stedet ble besøkstallet omtrent som før; 3500 publikummere på fem forestillinger.

Overfor Adresseavisen presiserer Spets at hun ikke gir regien eller regissøren skylden for at besøksøkningen uteble.

Les på Pluss: Mørkere enn noensinne

Været har skylden

– Været har skylden for at det ikke kom flere. Jeg sier heia Svein Sturla Hungnes, og jeg vil gjerne ha ham som regissør neste gang vi setter opp «Olav Engelbrektsson». Men da vil jeg gå i en dialog med ham om å beholde mer av musikken til Henning Sommerro og teksten til Edvard Hoem, sier Spets.

Les også:  Mer dans i «Olav Engelbrektsson»

Svein Sturla Hungnes sier at det var helt nødvendig å stramme inn forestillingen kraftig.

– Forestillingen inneholdt repetisjoner som ble kjedelige, og den var rotete. Det er ingen vits i å lage lange forestillinger som kjeder folk, så jeg var nødt til å stramme den inn og strukturere den. Hvis den skal være lengre, må det lages nytt materiale. Henning Sommerro og jeg har vært enige om at innstrammingene som ble gjort, var bra for verket, sier Hungnes.

Kommer gjerne tilbake

– Hvor stor frihet har en regissør?

– En regissør har total kunstnerisk frihet så lenge han forholder seg til det materialet som foreligger. Hvis man skal endre eller legge til noe, må man bli enig med opphavspersonene om det. Jeg har utelukkende konsentrert det materialet som forelå.

– Kan du tenke deg å regissere «Olav Engelbrektsson» flere ganger?

– Ja, hvis vi kan få en utvikling i forestillingen og mer materiale, ville det vært fint.

Randi Spets sier at hun gjerne vil ha tilbake Hungnes som regissør neste gang. Når det blir, er ennå ikke avklart. Om det blir en oppsetning neste år, avhenger av økonomien, og den får man først oversikt over senere i høst.

Les også: Tornado knuste orkesterhus og kostymetelt på Steinvikholmen

Treningkast fire

– Vi gjorde store investeringer i år, særlig i forbindelse med den nye scenografien. Den vil vi gjerne benytte oss av videre. Jeg er dessuten godt fornøyd med mye av den nye regien. Hungnes skapte vakre tablåer og fine bilder. Vi vissrte hva vi gjorde da vi engasjerte ham. Han er en av Norges fremste regissører, sier Randi Spets.

Les også: – Datt som et korthus

Adresseavisens anmelder ga årets oppsetning av «Olav Engelbrektsson» terningkast fire og beskrev blant annet forestillingen som «mer intens og dramatisk, men med en så brå slutt at vi knapt fikk den med oss».