1. «THE SECRET OF GRISLY MANOR»

Kort og søtt. Et av de aller korteste pek-og-klikk-spillene på App Store, men til gjengjeld kanskje det aller beste.

Vanskelighetsgraden på gåtene varierer fra det latterlige enkle til det hoderystende vanskelige (globusen...). Men når det er sagt tårner både historien og plottet skyhøyt over de fleste lignende spill på App Store. Og laster du ned før fristen går ut, får du det helt gratis også.

2. «PHOENIX WRIGHT: ACE ATTOURNEY»

Dette spillet er opprinnelig laget for Nintendo DS. Når du nå kan laste det ned for Iphone og Ipad, betyr det at du får valuta for pengene så det holder. «Phoenix Wright: Ace Attourney» har gjort braksuksess i hjemlandet Japan. Ikke så rart, for spillet er et klassisk rettssalsdrama der du spiller aktoren Phoenix som både må avsløre hull i vitneforklaringer og bedrive litt detektivarbeid på si. Dette er mange, mange timer med førsteklasses underholdning.

3. «BROKEN SWORD - THE SMOKING MIRROR: REMASTERED»

Spillutvikleren Charles Cecil er en av de ytterst få som fortsatt lager klassiske pek-og-klikk-spill. App Store kan by på to av hans aller beste utgivelser fra 90-tallet. Det første spillet i «Broken Sword»-serien kom først for Iphone i 2010, men vi våger å påstå at oppfølgeren «Broken Sword – The Smoking Mirror: Remastered» er hakket bedre. Flerfoldige timer med klassisk «whodunit». Om «Phoenix Wright» kan sammenlignes med råtassen Harry Hole, er «Broken Sword» spillverdenens svar på Georges Simenons Maigret.

4. «1112 - EPISODE 1, 2 & 3»

Om du synes at rettssalsdrama og klassiske mordmysterier blir litt for trauste greier, kan «1112» være midt i blinken for deg. Spillet tar utgangspunkt i hvordan moderne tv-serier er bygd opp, og serverer en krim-lapskaus av elementer som er som snytt ut av nesa til «C.S.I.: Crime Scene Investigation». At hovedpersonen i spillet er en karakter som ligner mistenkelig mye på Johnny Depp i filmen «The Ninth Gate» (1999), er vi rause nok til å tilskrive tilfeldighetene. «1112» består så langt av tre episoder. De to siste er de beste, men du trenger å ha spilt deg gjennom eneren.

5. «THE SECRET OF MONKEY ISLAND»

Denne tar vi med kun fordi det faktisk finnes mennesker der ute som aldri har spilt denne klassikeren over alle klassikere. Ikke et krimmysterium i begrepets riktige betydning, men likevel en gåte du skal løse. «The Secret of Monkey Island» regnes som et av tidenes morsomste spill og ble laget av Lucasfilm Games allerede i 1990. Versjonen du får på App Store har ny grafikk og lyd. Denne ler du høyt og lenge av. En vaskeekte klassiker.

6. «SUPERBROTHERS: SWORD & SWORCERY EP»

Dette spillet rasket med seg alt som fantes av priser i fjor. Ord som «nyskapende», «elegant» og «fantastisk» kommer gjerne som perler på en snor når du treffer noen som vil anbefale denne tittelen. Laget som et gammeldags 8-bits spill, men «S:S&SEP» er alt annet enn det. Spillmekanismene utnytter den trykkfølsomme skjermen på Iphone og Ipad til det fulle. Og hva historien angår, klarer du ikke å legge dette fra deg. Det går fra merkelig til surrealistisk. App Stores svar på «Twin Peaks». God påske!

Klassisk rettssalsdrama: I «Phoenix Wright» må du både avsløre hull i vitneforklaringer og bedrive litt detektivarbeid på si.
«The Secret of Grisly Manor»
«Broken Sword - The Smoking Mirror: Remastered»
«1112»
«The Secret of Monkey Island»
«Superbrothers: Sword and Sworcery EP»