Adampour mener Rotmos uttalelser i Trønder-Avisa er et uttrykk for holdninger som i stadig sterkere grad kommer frem i norsk offentlighet, og som hun mener har likhetstrekk med det Anders Behring Breivik ga uttrykk for i sitt manifest.

- Det bygger på at man ser på islam som en ideologi som ikke lar seg forene med vestlige verdier, sier Adampour, som sier at stemmer fra flere forskjellige miljøer gir uttrykk for de samme holdningene.

Likheter med Breiviks manifest

- Jødedommen og jøder ble i sin tid demonisert, og blir det fortsatt. Man har nå bare byttet ut en minoritet, og islam står for tur, sier Adampour, som mener det er en påfallende stillhet om dette sett i lys av 22. juli i norsk offentlighet.

- Jeg vet ikke helt hvorfor man ikke vil snakke om demoniseringen av en enda en ny verdensreligion, men det er kanskje fordi det da er majoriteten som utøvere som blir satt i søkelyset.

- Er det ikke å gå for langt å sammenligne disse holdningene med volden til Behring Breivik?

- Jeg sammenligner ikke med volden, men med hans manifest, sier Adampour, som mener det er klare likheter.

- Og enhver som påstår at ord er ufarlige så lenge det ikke er vold inne i bildet, må ha tatt seg en litt for lang blund gjennom historietimen, sier hun.

- Adelsmerke å bli kalt rasist

Hovedpersonen selv lar ikke kritikken gå nevneverdig innpå ham.

- Det er nok riktig observert at jeg kan ha meninger som ligner på det som finnes i manifestet til Breivik. Selv har jeg ikke lest det, sier Rotmo til Adressea.no.

- Det er stadig flere som blir mer og mer skeptisk til innvandring. Nå er det omtrent et adelsmerke å bli kalt rasist og muslimfiendtlig, sier han, og legger til:

- Jeg ble kalt kommunist i 40, da kan jeg lik så godt bli kalt rasist den tiden jeg har igjen.

- Økende skepsis mot muslimer

Adampour mener også at det er en økende skepsis til muslimer i det norske samfunnet.

- Kvantitative undersøkelser med holdninger til minoriteter i Norge er en mangelvare, men vi ser undersøkelser hvor seks av ti er skeptiske til å få inngiftet en muslim i familien, og samtidig at seks av ti mener at det er nødvendig å bekjempe muslimhets i det norske samfunnet. At det er en økende skepsis mot muslimer ser man også på at det har vært nyere angrep mot personer med muslimsk bekledning i Norge, hvor for eksempel kvinner har blitt forsøkt dratt av religiøse plagg, og unge menn slått ned, sier hun.

- Vi vet fra europeisk historie at det ikke er heldig når en bygger opp under fordommer og hat mot menneskegrupper med en annen tro. Jeg synes Rotmo bør tar lærdom fra det, og være litt mer ydmyk idet han sin sprer hatpropaganda, sier hun.

- Svikter sine landsmenn

Rotmo er ikke overrasket over at han møter motbør.

- Det blir mer og mer motsetninger i samfunnet. Myndighetene i Norge trodde kanskje at vi ville sitte rolig i båten og holde kjeft, sier han.

Et flertall på Stortinget har ønsket at Norge skal ta imot 10 000 ekstra flyktninger i år og neste år.

- Å være flyktning er ikke noe man får en medalje for. Å flykte er det samme som å svikte. De lar sine landsmenn i stikken, sier Rotmo.

- Er det ingen konflikter eller situasjoner som kan rettferdiggjøre at noen forlater landet sitt?

- Nei, det jeg kan ikke se det. Dette må løses lokalt. Nå er problemet at flyktninger og innvandrere lager trøbbel dit de kommer. De kommer til et fremmed land, og skal ha det på sitt vis, sier han.

- Blir satt i bås

Årsaken til at Norge tar imot innvandrere handler om den kristne medlidenheten.

- Jesus var inne på noe fornuftig da han sa at du skal elske din neste som deg selv. Men nå er det mange som mener at «neste» skal være ensbetydende med «alle». Det er vranglære. «Neste» betyr familie, kolleger, venner og naboer. En naturlig krets på 100 personer, forklarer Rotmo, som mener at det er på tide å tenke over konsekvensene.

- Vi gjør snille og raske handlinger uten å tenke på konsekvensene det gir om 50 og 100 år, sier han.

I portrettintervjuet med Trønder-Avisa er 67-åringen nådeløs når det gjelder innvandringspolitikken.

- Muslimene er en miljøforurensning i Europa. De forurenser på samme vis som vi nordmenn gjorde da vi innvandret til USA og stjal Indianer-land, sier Rotmo til Trønder-Avisa.

Til Adressa.no kaller han europeernes utvandring til Amerika for den største forbrytelsen noensinne.

- Nå er det vi i Europa som får besøk. Men at dette kan sammenlignes med da europeerne kom til Amerika er det få som fatter. Med en gang man kommer med en motstemme, så blir man satt i bås, enten som en rasist, islamofob eller Breivik-sympatisør.

Mina Adampour ber Hans Rotmo om å være mer ydmyk når han sprer hatpropaganda. Foto: Sna Dar