Det har blitt en rekke priser på Røbergshagen siden han som niåring ble oppdaget av nettopp Arve Tellefsen. Og det er denne prisen han har ønsket seg aller mest.

- Tellefsen er den som har vært mest inspirerende for meg når det gjelder utvikling og at jeg har kommet dit jeg er nå. At det er hans pris får meg til å tenke på hvor mye han har betydd for meg gjennom de sju årene jeg har holdt på, sier den unge prisvinneren. Han har hatt timer, kurs og mesterklasser med Tellefsen, og de snakker sammen på telefon når det er behov for det.

Fiolin og RBK

- Vi snakker om alt egentlig, ikke bare fiolin, men fotball i tillegg. Han heier jo også på Rosenborg, sier fiolinisten som har spilt litt fotball av og til utenom øving.

- Hvor mye øver du?

- Det varierer, og det kommer an på hvor travelt det er med konserter, men jeg prøver å øve hver dag og målet er å utvikle meg på noe hver eneste dag. Det må til, sier fiolinvirtuosen som ifølge ham selv har kommet langt mye takket være mange gode hjelpere. Og det handler hele tiden om å utvikle seg.

- Når jeg tenker på karrieren så tenker jeg ikke at jeg skal komme til et punkt der jeg kan stoppe. Jeg tenker jo bare å fortsette og fortsette. Dette er helt garantert det jeg skal holde på med, sier Røbergshagen som først i år er gammel nok til å fylle kriteriene for Arve Tellefsen-prisen som er tiltenkt musikere og dirigenter mellom 16 og 25 år. Det er sjette gang prisen deles ut og Tellefsen har lenge tenkt at det snart måtte være Røbergshagens tur.

Usedvanlig talent

- Han har faktisk vært aktuell i mange år, men han er jo så ung at jeg tenkte at han kanskje kunne vente litt. Men vi måtte skynde oss nå, før han ble for gammel, sier Tellefsen humrende. Han betegner 15-åringen som et usedvanlig stort talent som var kjempegod allerede da han hørte ham for første gang som niåring. Siden har det gått bratt oppover.

- Ser du igjen deg selv i Røbergshagen?

- Jeg begynte så sent jeg at han ligger jo ti år foran og har et kjempeforsprang i forhold til da jeg satte i gang. Men det var jo så rart den gangen da jeg var ung, det var ingen som ble profesjonell musiker. Det var litt som med profesjonelle fotballspillere, det fantes ikke det heller. Og jeg måtte reise til København for å få musikkutdannelse, mens nå er Norge et foregangsland på utdannelse innenfor musikk, forteller Tellefsen.

- Kommer dere til å spille sammen igjen snart?

- Det spørs om jeg klarer å henge med i svingene. Han har jo nådd meg igjen for lenge siden, sier fiolin-nestoren som synes det er stort å skulle dele ut prisen til nettopp Røbergshagen.

- Er han «hjertebarnet» ditt?

- Ja, han er hjertebarnet til mange, tror jeg. Så bare han ikke blir bortskjemt nå, smiler Tellefsen.

Urfremføring

Prisutdelingen finner sted i Frimurerlogen 31. juli under Olavsfestdagene. Det er Tellefsen som deler ut prisen og Røbergshagen kvitterer med urfremføring av et stykke for solofiolin som Terje Bjørklund har skrevet spesielt til prisvinneren for anledningen.

- Jeg kan tillate meg å prøve ut både det helt virtuose, og samtidig gå litt ned i dybden i akkordene. Vi har ikke kommet i gang med øving så det kan fortsatt bli noen justeringer, sier Bjørklund som synes det er spesielt å jobbe med en så ung musiker.

- Jeg tenker at det her er snakk om en friskhet, og det er nærmest ingen begrensninger, sier Bjørklund som har kalt stykket «Momento» i anledning øyeblikket når Røbergshagen får tildelt en høythengende musikkpris. Det blir en helaftens konsert som også inkluderer at prisvinneren spiller Mendelssohns fiolinkonsert med Trondheimsolistene med blåsere, og Cesar Francks sonate for fiolin og klaver sammen med Mona Spigseth.