De siste årene har festivalen også solgt brus og øl fra bokser, men tømt det over i plastglass ved servering.

- I løpet av festivalen kommer vi til å gjøre et prøveprosjekt der vi skal redusere plastglass. Plastglassene utgjør 15 % av vårt totale avfall. Så hvis vi får kuttet det, kutter vi mye i ett tiltak, sier arrangementssjef i Olavsfestdagene, Joakim Weibull.

Han forteller at de har sendt ut en felles forespørsel til alle artister management, men at det må bli godkjent i alle ledd. Grunnen er internasjonale normer hvor plastglass er blitt en standard.

- Mye av det har med sikkerhet å gjøre. Plastglass er ufarlige sånn sett.

- Det er usikkert om får det til alle dager, men vi vet helt sikkert at onsdagens konsert med Bonnie Raitt og Adam Douglas vil være uten plastglass. Raitt syntes det var et topp initiativ, sier Weibull.

Miljøfyrtårn

- Olavsfestdagene har siden 2010 vært definert som et miljøfyrtårn. Vi måler avfall hvert år, og følger statistikk så det blir bedre fra år til år. Vi har klart å holde oss innenfor målene vi har satt, sier arrangementssjefen.

Weibull forteller at de er bevisste på å bli bedre på miljø og avfallshåndtering. Blant publikum sorteres avfall i tre kategorier – restavfall, pant og glassflasker.

- Plastglassene går i restavfall. Vi har tidligere prøvd å sortere de ut i egen kategori, men glassene blir forsøpla plast, og derfor ikke tatt imot i plastavfall, sier han.

- Men bak kulissene har vi åtte kategorier. Plastfolie, papir, restavfall, glass og metall, elektrisk, trevirke, pant og hestemøkk, legger han til.

Stort engasjement

Ifølge Weibull er det et stort miljøengasjement blant frivillige.

- Før var de to stykker, nå er de 20 personer som jobber med miljø. Det har blitt enklere å få folk inn i miljøgrupper nettopp fordi engasjementet for miljø i samfunnet har blitt større. Det var vanskeligere før.

Han legger vekt på at de verner om festivalens nærområde.

- Vi får lov å lage festival i supre omgivelser, så det handler om å behandle området med respekt og etterlate det i god form, sier han.