- Vi har det så travelt at vi nesten ikke har tid til å tenke på det, sier Bjørn Moe, dirigent i koret de siste 44 årene.

- Men det er veldig hyggelig altså, legger han til.

Tirsdag kveld er det øving foran søndagens jubileumskonsert i Nidarosdomen. Nærmere 80 kormedlemmer er samlet i et av klasserommene på Katedralskolen, de yngste ni år, de eldste rundt 70. Alle står i en hestesko rundt dirigenten ved pianoet.

- Arachibutyrofobi, lyder det fra koret under oppvarmingsøvelsen.

- Det er ordet for å ha angst for å sette fast peanøttsmør i ganen, roper Moe til Adresseavisens utsendte.

Deretter er det bøy og tøy, «viva» og «lava», «strutsetryne» og «trøndertryne». Stemmene begynner å bli varme.

Nye videoer skal sørge for at Nidarosdomens guttekor blir kjent i Asia

Fått mange nye venner

I forkant av øvelsen snakker vi med tre av kormedlemmene, Øystein (10), Ingmar (snart 12) og Thomas (15) fra Byåsen, Lade og Charlottenlund. De har vært med i koret i henholdsvis ett, 2,5 og seks år.

- Det er stas å være med i et så gammelt og tradisjonsrikt kor som dette, sier guttene.

De skryter av fellesskapsfølelsen i koret og er glad for å ha fått nye venner fra hele byen. Og så er de blitt langt bedre sangere. Men det beste er nok alle turene. Som da de reiste til Singapore i fjor.

Lørdagens konsertprogram har de øvd på siden høstferien. Nå er det øving hver dag fram til konserten, bare finpussen gjenstår, sier de.

- Jeg anbefaler alle å være med i koret, sier Øystein.

Til Mercedes-museet

Under festkonserten søndag skal de hedre den forrige dirigenten, Ludvig Nielsen, som ledet koret fra 1948 til 1973. Han var også domorganist i Nidarosdomen i 41 år og i tillegg komponist. Korverket «Te Deum» skrev han til freden i 1945.

- Det er flott musikk som vi har fremført før og som guttene liker å synge. Vi har innleide musikere fra Trondheim Symfoniorkester og tenorsolist Henrik Engelsviken fra Den Norske Opera, lokker Moe.

Da Ludvig Nielsen skrev «Te Deum» i 1945, var ikke Nidarosdomens guttekor dyktige nok til å fremføre verket

I oktober drar koret til Singapore for å holde konsert i en av verdens beste konsertsaler, Esplanade Concert Hall. Denne uka øver de på Trondhiem katedralskole.

Operakomponisten Puccinis verk «Messa Di Gloria» står også på programmet.

Jubileumsåret markeres med en ekstra lang tysklandsturné i juni der de skal gjøre sju konserter på 14 dager.

- Det er turnéstart i Stuttgart der vi deltar i en konsertserie. Stuttgart har i tillegg et Mercedes-museum som må besøkes, sier dirigenten, som selv kjører Mercedes.

Singapore i oktober

- Vi har ganske god tid på turen. Vi skal representere Norge, domkirken og byen, men det er også en takk til sangerne for at de presterer på et så høyt nivå og bruker så mye av fritiden sin på koret, sier reiseleder Johannes Köpple.

Mange av de voksne medlemmene i koret var også med som barn, forklarer han. Så tok de pause når de fikk stemmeskiftet og videre gjennom studietiden. Men når barna deres begynner å bli større, er det flere som begynner igjen.

Selv vokste han nærmest opp i et guttekor i Tyskland, og har vært med i Nidarosdomens guttekor i ti år.

- I fjor sang vi på innvielsen av den katolske kirke. Å få lov til å være med på å legge et musikalsk spor på en slik historisk hendelse, er utrolig flott. Slik kjennes det også når vi synger i Nidarosdomen, sier han.

Koret har også sikret seg en agent som ønsker å lansere dem i Asia. I oktober drar de derfor til Singapore for å holde to konserter i en av verdens beste konsertsaler, Esplanade Concert Hall.

Verdensturné i 2027

Moe tror det er den er den spesielle og egenartede klangen som gjør dem til et av de ledende guttekorene i internasjonal sammenheng.

- Vi har en klang som preges av at vi har lyst til å gjøre det fint, ikke at vi tvinges til det. At vi i tillegg har med voksne mannsstemmer gir oss mer kraft og fylde, sier han.

Historien om Nidarosdomens guttekor strekker seg helt tilbake til slutten av 1000-tallet. Da ble Norges eldste skole, Katedralskolen, etablert i et av kapellene i Nidarosdomen. Ettersom det var sangplikt på skolen, måtte alle elevene synge i koret.

I 1927 ble det etablert en ny ordning med frivillig rekruttering fra hele byen. Det er den moderne utgaven av koret som nå jubilerer.

Selv om Bjørn Moe har ledet koret i koret i over 40 år, og for lengst har passert ordinær pensjonsalder, har han ingen planer om å gi seg.

- Det er nå jeg begynne å komme i slaget. Man holder seg frisk når man er sammen med guttungene. Dessuten har jeg lovt å holde ut til 100-årsjubileet, da skal vi på verdensturné.