Det er laget flere sterke filmer om jødeutryddelsene under 2. verdenskrig, blant annet Steven Spielbergs «Schindlers Liste»(1993). Det er likevel lite av spillefilm om og fra utryddelsesleirene som kan måle seg med «Sauls Sønn» av den ungarske regidebutanten László Nemes.

Filmen utspiller seg i Auschwitz i 1944 og følger den ungarske jøden Saul gjennom noen dager i leiren. «Sauls Sønn» er fortalt med en intensitet og et filmspråk som gjør den til en av filmene som kommer til å bli stående fra kinoåret, som for all del må oppleves på kino. Fordi den svimlende bruken av bilde og lyd ikke blir det samme på mindre skjerm, bortenfor mørket», het det i vår anmeldelse, til seks på terningen.

Sterkt kidnappingsdrama

«Sauls Sønn» er nominert til Oscar for årets beste ikke-amerikanske film. Den nest beste premierefilmen denne uka er nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle og beste manus. «Room» er basert på suksessthrilleren til Emma Donoghue fra 2011, som het «Rom» på norsk. Den skildrer en ung kvinne, 7 år etter at hun ble kidnappet og sperret inne av en mann. Hun har en 5-årig sønn med seg i rommet som utgjør deres verden ved filmens start.

«Det er godt gjort at en historie så vond blir noe annet og mer enn et flukt- og hevndrama. Noe av det beste ved «Room» er måten den ser verden på, gjennom blikket til et barn som ikke har vært utenfor det vesle rommet som utgjør hans verden. Unge Tremblay leverer en av de beste og mest spesielle barnerollene på film i nyere tid», heter det i anmeldelsen.

Hester i Toscana

Den italienske byen Siena i Toscana har et av de flotteste gamle torgene i verden i Piazza del Campo. Dokumentarfilmen «Palio: Ridderne av Siena» tar for seg det årlige hesteløpet som foregår der. «Dokumentaren utfolder seg som et fargerikt spenningsdrama, og gjengir hvordan årevis med forberedelser kulminerer i to avgjørende, 90 sekunder lange løp», skrev anmelder Marte Thingstad.

Utskjelt komedie

Hun lot seg begeistre langt mindre av ukens amerikanske komedie, «Zoolander 2», Ben Stillers oppfølger til kultfilmen fra 2001. «Plottet er ubehjelpelig, poengene er platte og skuespillet er flaut, til tross for en sjeldent kjendistett rolleliste også denne gangen. I det hele tatt oppleves filmen som merkelig amatørmessig», skrev hun om filmen som har fått hard medfart også av amerikanske kritikere. Den siste premierefilmen denne uka er en ny familiefilm i den animerte rekken om «Alvin og gjengen», denne gang «I farta». Den er ikke anmeldt av Adresseavisen.

Irsk perle

Av de ikke helt nye filmene på kinoprogrammet er det lett å anbefale det irske dramaet «Brooklyn». Et Oscar-nominert melodrama om en irsk innvandrer til 50-tallets USA. Den byr på en fantastisk, karrierebyggende hovedrolle av Saoirse Ronan. Hun slites mellom én mann i det nye landet og én i det gamle. «Med humor, varme og eminent typetegning selv på små flater, ruller filmen ut et engasjerende drama», heter det i vår anmeldelse av filmen.

Brutalt god Marvel

Franchise-film basert på skikkelser fra Marvel-tegneserier har blitt en massiv filmindustri. «Deadpool» er den råeste og drøyeste Marvel-filmen som er laget, både i vold og humor. Derfor har den fått 15-årsgrense i Norge. Ryan Reynolds spiller en mutert slåsskjempe i trikot som nekter å være superhelt. «Fra første bilde blir det klart at «Deadpool» er noe for seg selv i sjangeren. Tittelsekvensen er en stilig latterliggjøring av superhelt-franchisen som konsept. Filmen skyter jevnlig seg selv i benet. (...) Med et skjevt smil pumpes det ut en buldrende blanding av vold, sexprat og rå humor til velvalgt musikk», heter det i anmeldelsen.

Litt skuffende storfilmer

Nils Gaups «Birkebeinerne» er noe så sjeldent som norsk storfilm lagt til historiske hendelser på 1200-tallet. Filmen imponerer mer i bruk av landskap og action enn i drama og spill, men «den er ganske underholdende selv når den er overraskende dårlig», skrev jeg i Adressas anmeldelse av filmen.

Kjønn og identitet behandles mer el i Oscar-nominerte «Den Danske Piken» av regissør Tom Hopper som gjorde Oscar-suksess med «Kongens Tale»(2010). Også dette er historisk drama, om en dansk malers vei fra mann til kvinne på 1920-tallet. «Bildene er pene og historien er god, men filmen ser ut som om den er spilt i en blanding av en boligannonse og et museum. », het det i anmeldelsen av filmen.

Gode travere

Prisbelønte taiwanske «The Assassin» av Hsiao-Hsien Hou «er fortalt på en ganske annen måte enn det meste av annen film på norsk kino, særlig filmer som har element som våpen, slåssing og brå død. For fullt utbytte krever den derfor et åpent sinn, og tålmodighet.

«The Big Short» er nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige birolle. «Sjelden har rike, hvite og til dels aldrende menn på film blitt angrepet så nådeløst av noen av tidens største filmstjerner», skrev vi om en film som kan beskrives som en tragikomedie om finanskrisen, med stjerner som Christian Bale, Ryan Gosling og Brad Pitt.

Den islandske prisvinnerfilmen «Stabukker» er en frodig film om to brødre og sauebønder som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år. «Stabukker» er en sorgmunter komedie om utkant mot sentrum, om stabukkene som mot mange odds prøver å føre tradisjonen videre, framfor å overgi seg til storsamfunnets verdier». Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim har fotografert den.

Joralf og Leonardo

Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» om Joralf Gjerstad er til den største dokumentarsuksesse på kino på lang tid. Årets mest Oscar-nominerte film. «The Revenant» har fått hele 12 nominasjoner, både til regissør Alejandro G. Iñárritu, helten spilt av Leonardo DiCaprio, skurken spilt av Tom Hardy, og kanskje mest fortjent, til fotograf Emmanuel Lubezki.

Innesperret: Brie Larson som mora og Jacob Tremblay som sønnen som lever innesperret i «Room». Foto: Caitlin Cronenberg