Verket består av to bokser der den ene er innredet som et barnerom.

Barnerommet er fylt med alt som er nødvendig for å få et barn som gjemmer seg til å være rolig og bekvemt i 66 minutter – tiden det tok terroristen Anders Behring Breivik å ta livet av 69 mennesker på Utøya i 2011.

- Sterkt og rørende

- Det er veldig bra at dette viktige verket blir værende i Trondheim. Det er et sterkt og rørende verk som handler om 22. juli og terrorangrepet. Konow Lund har laget det i samarbeid med datteren sin, og tar utgangspunkt i rollen som mamma. Det handler om kunstnerens ønsker om å beskytte datteren sin, forteller Helena Holmberg, direktør ved Kunsthall Trondheim.

Kunstverket ble første gang presentert under utstillingen «Vi lever på en stjerne» ved Henie Onstad Kunstsenter i 2014 – en utstilling som tok for seg terrorhandlingene på Utøya.

- Kunstkritiker Tommy Olsson har omtalt verket som «et av dette fryktelige tiårets viktigste kunstverk». Og det er lett å være enig i det fordi dette berører så mange, sier Holmberg.

Lotte KOnow Lunds verk «66 minutter» stilles ut ved Kunsthall Trondheim. Verket er kjøpt inn av Trondheim kunstmuseum til museets samling.

- Det er et verk som er veldig velegnet for et museum, og med sin historie har det så mange aspekter. Dessuten har det en spesiell kobling til Trondheim, i og med at så mange herfra ble utsatt for terroren på Utøya, sier Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum, og understreker betydningen av å sikre seg verket til museets samling.

- Verket har jo vært tilgjengelig for publikum på Kunsthallen denne sommeren, men neste år kan det bli aktuelt å vise det ved Kunstmuseet i forbindelse med at vi gjør endringer i presentasjonen av samlingen vår.

400 000 til kunstinnkjøp

Innkjøpsbudsjettet til Trondheim kunstmuseum er på 400 000 kroner, noe som gjør at museet har valgt å kjøpe noen få, større verk, fremfor mange mindre.

- Dette er et altfor lite budsjett med tanke på vårt oppdrag. Derfor håper vi for fremtiden at privatpersoner vil engasjere seg og hjelpe oss med innkjøp, for det er en rekke betydningsfulle kunstnere som er underrepresentert i vår samling.

- Hvilke kunstnere har du i tankene?

- Eksempelvis Ingar Dragset, som er fra Trondheim. Vi har ett verk av Elmgren og Dragset, men ikke av en slik størrelse som vi burde hatt, sier museumsdirektøren.

Tresnittserie og film

I tillegg til Konow Lunds verk har museet nå kjøpt inn en tresnittserie av kunstneren Per Kristian Nygård.

- Vi har kjøpt hele serien med tresnittene som er laget av brødfjøler og gamle dolokk, og som nå stilles ut ved Dropsfabrikken, sier Börjesson.

I forbindelse med sommerutstillingen ved museet, Dora Garcia-utstillingen «Love Comes From the Most Unexpected Places», har de fått et eksemplar av filmen «Segunda Vez».

- Vi var med helt fra starten av da hun laget denne filmen, som for øvrig vant en pris under filmfestivalen i Marseille i sommer. Denne filmen blir dermed også en del av museets samling nå, sier museumsdirektøren.

Verket «66 minutter» kan sees i Lotte Konow Lunds soloutstilling «Det som blekner i sola» på Kunsthall Trondheim frem til søndag 2. september.