År 1204. Kongens uekte sønn voktes i all hemmelighet. En gutt som mange vil drepe og to menn vil beskytte. «Birkebeinerne» er et actionfylt drama om et Norge i borgerkrig og birkebeinernes kamp om kongemakten i Norge.

Krigere og barnevakt

- Det er en spenningsfilm basert på historiske fakta, fortalt i stor sagastil med bredt lerret, brede penselstrøk og en spennende, tett handling. Og siden vi har et lite barn som er sentral filmen blir det en del humor også i form av at disse tøffe gutta blir en slags barnevakt for guttungen, sier regissør Nils Gaup som har laget en film der han både er tro mot historien slik vi kjenner den, og i tillegg fantaserer seg frem til actionsekvenser .

- Jeg tror ikke det er mulig å lage en korrekt gjengivelse av noe som skjedde på 1200-tallet fordi det er ikke nok kilder til å kunne fortelle hva som eksakt skjedde. Vi var nødt til å dikte videre på legenden om Håkon Håkonsson som skulle drepes og føres over til Nidaros.

Kristofer Hivju har en hang til filmer med snø, ski og action. Han har rollen som Torstein, birkebeineren med mest skjegg og en av de to som frakter kongsbarnet på ski over fjellet.

Krevende scener

- Jeg gjør så mange av skiscenene som mulig, så mye som er forsvarlig, og litt mer enn det. Så vi har gått langt inn i det uforsvarlige. Alt for fortellingen. Men vi har også hatt noen av de beste skiløperne i verden til å gjøre ville stunts. I tillegg spiller de fiendene våre og jager oss.

Innspillingsperioden varte i nærmere åtte uker, fem av dem på Lillehammer. Og ifølge Hivju og Gaup er det ikke tidligere laget en skijakt-film som kan måle seg med denne.

- Vi har laget en heftig film, og vi hadde noen stuntbilder som var enda heftigere, men vi kunne ikke bruke dem fordi det ville ikke ha blitt troverdig. Vi måtte bare bruke de bildene der vi tror på at stuntet faktisk kan gjøres med datidens skiplanker. Sverdkamper er vi heller ikke vant til å gjøre i Norge, og det er mye vanskeligere å få til enn man skulle tro. Så ryktene om at mange av statistene havnet på sykehus er jo sanne. Det var mange som skadet seg, de fikk sverd i hodet, forteller Gaup.

Debut med "Birkebeinerne"

Og blant de barske birkebeinerne spiller Ane Ulimoen Øverli moren til kongssønnen. Øverli gikk på teaterlinja ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og har sin spillefilmdebut med "Birkebeinerne".

- Jeg har sittet mye under skinnfell på slede, mens gutta har skadet seg. Jeg løp en del rundt i pels, og bar på barnet i nesten alle scenene jeg er med på. Det har vært et eventyr, og jeg har hatt en bratt læringskurve, sier Øverli.

Birkebeinerutstilling på Sverresborg

I forbindelse med filmlanseringen ønsker Sverresborg Trøndelag Folkemuseum å synliggjøre Kong Sverres betydning. Lørdag åpner utstillingen «Birkebeinerne» der rekvisitter, våpen og drakter fra filmen stilles ut sammen med arkeologiske funn som er gjort på borgen. Da Torunn Herje, direktør ved folkemuseet fikk høre om filmen, tenkte hun at det var en unik mulighet til å gjøre birkebeinerne kjent.

- Kong Sverre har på mange måter kommet i skyggen av både Olav Tryggvason og Olav den hellige her i fylket. Men historien om birkebeinerne og Kong Sverre er et viktig stykke norsk historie og Trøndelagshistorie, sier Herje og legger til at Kong Sverre var en usedvanlig mann som skapte birkebeinerne og bygde dem opp fra å være en fattig krigerflokk til å bli en elitestyrke. Han kjempet for småkårsfolkets rettigheter og skal blant annet ha sagt at «trønderne er meg de kjæreste av alt folk i landet».

Stor innflytelse

- Her i Trondheim bygde han Sverresborg, den første middelalderborgen i Norge, som ble både kongssete og forsvarsborg. Det er bare ruinene som står igjen i dag, men det er lett å tenke seg hvilken storslått borg dette var. Birkebeinerne bidro til å forme det norske folk, sier Herje. Utstillingen «Birkebeinerne» åpner lørdag 13. februar og blir stående i tre uker. Det blir birkebeinerleir for barn, og en foredragsrekke, hovedsakelig om Kong Sverre, i tillegg selve utstillingen.

- Ryktene om at mange ble skadet under innspillingen av Birkebeinerne er sanne. Kampscenene med sverd var svært krevende, i følge regissør Nils Gaup. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Kristofer Hivju har en av hovedrollene i filmen "Birkebeinerne" og spiller skihelten Torstein som fører konggsønnen over fjellet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Lansering av filmen Birkebeinerne. Skuespiller Ane Ulimoen Øverli spiller moren til kongssønnen. Foto: Håvard Haugseth Jensen