Lagets leder, Sven Erik Renaa, kunne konstatere at alt hadde gått riktig vei i den første av to kategorier i kokke-OL. Norge hadde jobbet målrettet og strukturert med kaldmaten, ikke minst med selve glaseringen av maten - som er en egen vitenskap og viktig å kunne ordentlig for å nå opp i mesterskapet.

SE BILDENE: De norske premierettene

Renaa følte presset på seg ettersom Danmark, som presenterte sin kaldmat søndag, overgikk seg selv og ble belønnet med tre gull av dommerne. I går gjentok Norge den bedriften. Å få gull, sølv eller diplom i de enkelte disipliner betyr at et lag har oppnådd minst en viss poengsum. Men hvor mye over denne poengsummen de har fått, altså lagets konkrete antall poeng, blir ikke avslørt før den endelige premieutdelingen torsdag. Da vil en få vite hvor gode Norges gull er i forhold til Danmarks, og Canada, som er et annet favorittlag etter kaldmatsanretningene. Sverige, som er regjerende mestre etter knallinnsats i OL i Erfurt for fire år siden, skuffet i går - de prøvde å ri på den verdensomspennende Abba-bølgen, men det tydeligvis ikke en så god idé som de trodde. De fikk to gull og én sølv. Slett ikke dårlig isolert sett. Men åpenbart bak Norge og Danmark, og et dårlig utgangspunkt for dem før den avsluttende varmmaten.

Skoletysk fra Ugla

- Noen lag, og kanskje da spesielt Canada, overrasket positivt, mens andre lag, og da kanskje spesielt Sverige, overrasket negativt, sier trondhjemmeren Svein Magnus Gjønvik - som var Norges representant i dommerkollegiet på kaldmaten. Han var med og juryerte de største favorittene, Norge, Sverige, Danmark, Sveits og Canada, og sier det ikke var særlig mye uenighet blant dommerne. - Men alt går på tysk, så her er det mye gammel kunnskap fra årene på Ugla skole som dukker opp fra glemselen. For de fleste lekfolk ser absolutt alle de fantastiske og kunstneriske kreasjonene helt fantastiske ut, men om en kikker mer detaljert på de enkelte retter kan selv vi ufaglærte se at det er forskjeller. Det var tydelig at Sverige ikke hadde jobbet nok med detaljene i år. Akkurat som det var tydelig at Norge hadde sovet i timen i forkant av mesterskapet for fire år siden.

Reiser kjerringa

For fire år siden ble sjef Sven Erik Renaa fra Trondheim og dessertmester Espen Larsen fra Steinkjer hentet inn for å bidra til at Norge skulle reise kjerringa i år. Hittil ser strategien ut til å ha virket. Renaa er en systematiker av rang, og han har snekret bunnsolide systemer.- Vi har jobbet så hardt og konsentrert på forhånd at jobben vi har hatt uken vi har vært i Erfurt har vært rene kosen. Vi har jobbet godt, men vi har hatt god tid fordi vi hele tiden har visst hva vi skulle gjøre, sier Espen Vesterdal Larsen. Hans fantasifulle sitrusdessert, som ser akkurat ut som et kokt egg, var én av de to norske rettene som dommerpanelet skulle kunne smake på i går. Dommerne likte det godt og skrøt av at Norge hadde turt å presentere en såpass humoristisk rett som dette som en smaksrett.

Sjokolademaleren

Adresseavisen var innom det norske laget på søndag ettermiddag, og det er ikke helt sant at alt var hundre prosent bestemt på forhånd. For sjokolademester Sverre Sætre fra Stjørdal fikk ideen om å lage illustrasjoner av sjokolademaling på konfektskålene nå i denne helgen, og søndag ettermiddag satt han og malte forskjellige typer bør på de forskjellige skålene - med sjokoladefarger i hele fargeskalaen. For noen kan tydeligvis sjokolade brukes til alt! Det norske kokkelandslaget jobbet hele natt til mandag for å presentere sitt kaldmatbord for dommerne klokken 07.00 mandag morgen. Klokken 10.00 var dommernes jobb over, og publikum kunne bivåne de forskjellige kokkelandslag fantasirike kaldanretninger. Det var desidert størst interesse for det norske bordet, det var tett i tett med fotografer og tilskuere gjennom hele gårsdagen. Dels skyldes det at Norge har den største publikumsdelegasjonen av alle i Erfurt, nesten tusen nordmenn er her i disse dagene - men også fordi den norske anretningen var fantastisk flott og fagmessig meget sterk. Deltagere fra andre land fotograferte og noterte.

Sommer ute - hett inne

Ellers er det stor stemning i den sørøsttyske byen, som midt på dagen i går lå badet i sol i 19 varmegrader. Ikke alle kan nyte været. Mesterskapets andre del teller 60 prosent av den totale poengsum og er en treretters meny som skal serveres til 110 personer. Det norske laget begynner på den store middagen i dag, torsdag skal de gjennomføre treretteren med norske råvarer som ørret og lam i et glasskjøkken med fullt innsyn for publikum- og så skal noen utvalgte, som har bestilt i tide, få kontrollsmake måltidet - blant annet journalist og fotograf fra Adresseavisen. Av og til er presseyrket hardt. Koldtbordenes konge Sven Erik Renaa og kokkelandslagets kaldmatanretning fikk desidert mest oppmerksomhet av alle imponerende matbord under det kulinariske OL i går. Nå er Norge blant de aller største medaljekandidatene når mesterskapet avgjøres torsdag.