- Jeg tenker at det er så bra at Matfestivalen vokser. Omsetningen har blitt større, det kommer stadig flere folk, og folk har fått langt mer bevissthet om hva slags matvarer vi har både på sjø og land i Trøndelag, sier Trondheimsordfører Rita Ottervik rett før hun sammen med en rekke av Matfestivalens samarbeidspartnere skal gå i parade ned Munkegaten for å markere åpningen av årets trønderske matfestival. Alle har fått utdelt hver sin gulrot som de tygger på i påvente av at festivalen skal blåses i gang.

Les også: I Trøndelag er Matfestivalen like kjent som Audi

Gulrot-tog

- Du må skrive at dette er Trondheims første gulrot-tog, supplerer Frank Jenssen, fylkesmann i Trøndelag, og det knaser i gulrøtter fra alle hold.

- Helt ferske gulrøtter er fantastisk, sier Ottervik, og fortsetter:

– At vi klarer å utvikle Matfestivalen, og at de fornyer seg fra år til år er imponerende, og det gjør noe med folks identitet og matopplevelser.

- Er du bevisst på å kjøpe trøndersk mat selv?

- Ja, det er jeg. Jeg må eksempelvis alltid ha Røros-flatbrød i skapet, ellers blir det «gæli», sier ordføreren humrende. Hun er glad for at lokalmat har blitt mer tilgjengelig og at det kan kjøpes på nærbutikken.

- Og som kommune når vi har representasjon er vi opptatt av at vi skal ha kortreiste råvarer og at vi skal promotere trøndersk mat og drikke,

Les også: Nå blir det øl å få i skolegården

Glad i grønnsaker

- Det er mye fokus på vegetarmat i år, og vegansk mat, er du en bruker av dette?

- Jeg er ingen vegetarianer, men jeg er veldig glad i grønnsaker og bruker mye salater. Men det er ikke sånn at det alltid må være kjøtt eller fisk, jeg er vel mer altetende, sier Ottervik.

Årets matfestival er den trettende i rekken, og i år strekker den seg fra Mercursenteteret og opp til Nidarosdomen, i tillegg til at Bryggerifestivalen arrangeres på området ved Katedralskolen. Årets tema er røtter og tar for seg folks matvaner.

- Mange utstillere har i år lagt vekt matvaretradisjoner og hva folk har med seg av oppskrifter i bagasjen. Bestemors oppskrifter fra 50–60 år tilbake skal få sin renessanse, så det blir en lang rekke med personlige smaksreiser, sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke som står bak Trøndersk Matfestival.

Ungdomstelt

Et eget ungdomstelt for de mellom 13 og 17 år er også blant årets nyheter. Målet er å få ungdom interessert i å lage mat, og få dem til å bidra til å bygge kunnskap om mat i Trøndelag.

- Vi håper dette kan inspirere dem, men vi vet jo selvsagt ikke om vi klarer å rive dem løs fra andre ting. Det er en litt vanskelig gruppe, men vi må bare øve oss på hvordan vi kan nå dem på en god måte, sier Rustad.

Annie Dahlseng Østby og Olav Harry Østby fra Tydal er i Trondheim sammen med barnebarnet Levi (3). En tur innom Trøndersk Matfestivalen ble en naturlig stopp før de setter kurs mot fjellbygda igjen.

foto
Annie Dalseng Østby og Olav Harry Østby fra Tydal er i Trondheim sammen med barnebarnet Levi (3). En tur innom Trøndersk Matfestivalen ble en naturlig stopp før de setter kurs mot fjellbygda igjen.

Godteri og hjorteburger

- Levi er ute etter godteri som vi kan ha med hjem til Tydal. Og det er jo en del for barn her så vi tenkte å se om det er noe annet enn godteri som frister også, sier Annie Dahlseng Østby smilende.

- Det er jo så mye godt her, og det serveres hjorteburger med tyttebærrømme, det tror jeg at jeg må prøve. Det blir nok hjorteburger og godteri på oss, sier Olav Østby.

foto