foto
Scenen skal på verandaen og plenen skal fylles med publikum foran hagekonserten på Tyholt. Foto: bård sande

Fredag kveld klokken 20.00 spiller Næss i hagen til Harald Bothners veg 44 på Tyholt.

Til daglig er huset studentbolig for Magnus Halset (23) fra Hobøl i Østfold, Olav Kjetil Myrvang (23) fra Sauherad og Oddvin Østmo (24) fra Bærum og Solveig Heide Nedkvitne fra Kvam i Hardanger. Kvartetten møttes alle på Nordfjord folkehøgskole for noen år siden. De fant tonen, friluftslivsinteresserte som de alle er. Siden fant de også husrom under samme tak på Tyholt. Erling Næss er nær nabo og har fått god kontakt med studentene.

– Han gir mye av seg selv, og vi har blitt ganske godt kjent etter hvert, sier Halset.

Om gamle dager

Han går andre året på lærerhøgskolen på Rotvoll og leverte hjemmeeksamen torsdag. Myrvang studerer på Dragvoll for å bli lektor, mens Østmo går på Gløshaugen for å bli maskiningeniør. De er også travelt opptatt med eksamensinnspurt denne uka. Likevel har de funnet tid til å stelle i stand konsert med naboen Næss. Som innflyttere har 69-åringen gitt dem et nyttig innblikk i nyere trondheimshistorie, og dessuten har de fått med seg den tidligere fotballspillerens liv på tv-skjermen, blant annet som programleder for Rosenborgkanalen som mange husker fra 1990-tallet.

– Vi har sittet på i bil og da har han tatt en trall fra plata si. Og han har fortalt mange historier om gamle dager her oppe, at han spilte fotball på plenen her borte. Det er artig å høre på, sier Halset.

Næss bryter inn:

– Ja, 50 kilometeren på langrenn gikk jo her, jeg sto her som guttunge og så at Magnar Estenstad gikk forbi på ski, forteller Næss. Han mimrer om hesjer og kyr på jordene på Tyholt, klatring i skyhøye radiomaster og teglverket, hvor lasaronene kom ravende oppover Tyholt Allé for å varme seg inntil veggen på teglverket. Han glemmer heller ikke sin første nuss på låvebrua på Kvilhaugen gård.

– Han er en artig type som finner på stadig nye ting, han har alltid nye prosjekter på gang. Hver gang vi er med Erling får vi noen nye historier, sier Oddvin Østmo.

I fjor ble Næss intervjuet i forbindelse med platelanseringen.

Tar med navnebror

Erling Næss har skrevet sanger i mange år. Mange kjenner «Rosenborg e’ laget mitt» som ble skrevet til klubbens 75-årsjubileum i 1992. Men det var først vinteren 2015 at han slapp sitt første album – «Blainnadrops». Studentvennene på Tyholt fikk høre låtene og fikk fot. Med en romslig hage til disposisjon har de gjerne invitert venner på hagefester og sammenkomster som for eksempel 17. mai. Guttene stilte opp da Næss hadde lanseringskonserter for albumet vinteren 2015, og ideen om å invitere naboen til hagekonsert dukket opp. Tanken var å ha noe på sommeren i fjor, men det ble utsatt på grunn av en alvorlig ankeloperasjon. Næss fikk satt inn en protese og ble sengeliggende hele sommeren.

Men nå er han klar og med seg på veranda-scenen fredag har Næss navnebror og tidligere lagkamerat Erling Meirik på gitar. Duoen spilte sammen i mange år på Rosenborg. Et spesielt kjært minne er da de to Erling-ene sikret seriegullet på Brann Stadion i 1971.

– Jeg driblet av et par Brann-spillere helt ute ved cornerflagget, slo ballen inn foran mål og der kom Erling Meirik bakfra og meide ballen i mål. Nå slår vi til igjen, sier Næss, som også har med seg sin faste tangentmann Svein Røsten. Det var også han som produserte «Blainnadrops».

En annen, og svært solid, «hagefest» blir det når Bruce Springsteen spiller opp i nabolaget til Inger Beate Berg i Granåsen i Trondheim i juli.

Åpent for alle

Fredagens arrangement er åpent for alle. Det koster 50 kroner å komme inn og på billetten er det inkludert pølse med brød, lodd og kaffe. Gjengen er forberedt på at det kan bli folksomt i hagen. Torsdag ettermiddag hadde 126 meldt at de ville komme på Facebook-arrangementssiden. Godvær skal det også bli, ifølge meteorologene.

– Det er et åpent arrangement. Du må ikke kjenne Erling eller noen av oss for å komme, understreker Halset.

Næss og medmusikantene er varme i trøya etter opptreden på et 30-årslag sist helg.

– Og så har jeg en hemmelighet. Det blir en urfremføring, lover Erling Næss.

Det er lenge til jul, men i romjula 2015 intervjuet vi også Næss hvor han fortale om flere kjære juletradisjoner.

foto
Plakaten for fredagens hagekonsert. Foto: privat
foto
Studentnaboene har latt seg fascinere av historiefortellingen og låskrivingen til Erling Næss. Fredag stiller han opp til hagekonsert i Harald Bothners veg 44 på Tyholt. Hagen åpner klokken 19.00 og konserten begynner klokken 20.00 fredag 28. mai. Foto: bård sande
foto
Har opplevd mye: RBK-jubel etter at seriegullet ble sikret i Bergen i 1971- f.v. Per Loraas, Tore Lindseth, Erling Næss og Erling Meirik. Fredag spiller Næss og Meirik musikk sammen i en hage på Tyholt. Foto: Adresseavisens arkiv