Og slikt er det vel ikke verdt å bruke tiden på i ulvetider som dette?

Jo, kanskje nettopp derfor.

- Magen min er helt gåen, sukket en publikummer hikstende fornøyd, på vei ut fra «Kollaps i kulissene» på Storstuggu i Røros mandag kveld. Publikum hadde da ledd kontinuerlig i to timer, inkludert store deler av den to timer lange pausen.

«Kollaps i kulissene» med originaltittel «The Play That Goes Wrong» startet med dette en sannsynlig seiersgang i Trøndelag, slik det har seiret seg gjennom flere kontinenter i årene som er gått siden første gang de unge opphavsmennene selv satte det opp.

Oppskriften er effektiv: Klassisk britisk herregårdskrim koblet med klassisk forvekslingskomedie, en frisk ny innfallsvinkel – og ikke minst en helt ustoppelig energi.

Utgangspunktet er et mord på Haversham herregård. Ute herjer snøstormen – så vi sitter med et begrenset antall mistenkte som den tilfeldig tilstedeværende kriminaletterforskeren skal sirkle inn. Den dødes forlovede har hatt en affære med den dødes bror, og også hennes egen bror har svin på skogen. Og så er det jo som kjent aldri usannsynlig at det var husets butler som gjorde det.

Den sentrale twisten i stykket er at mordmysteriet i lett gammelmodig Agatha Christie-stil fremføres av amatørteatergruppen Skorpen, som for det første spiller affektert og utstudert og for det andre er forfulgt av uhell. Inngangsdøren havner i vranglås, løse effekter legges feil steder, kulissene ramler fra hverandre, skuespillere besvimer. Ja, det vil ikke være noen overdrivelse å si at her baller på seg.

Hege Schøyen fremstiller en sceneteknikerne som blir sterkt involvert, og det overrasker neppe mange at hun løfter scenene hun er involvert i. Ingar Helge Gimle er en annen veteran som gir oppsetning pondus. Men vel så viktig er de yngre, og ikke fullt så kjente skuespillerne.

Det kreves ekstremt mye av tempo og timing for at dårlig skuespill skal fungere så godt som i «Kollaps i kulissene». Da er det viktig med skuespillere som Bartek Kaminsky som spiller Skorpens instruktør og kriminalinspektøren i stykket. Kaminsky har et en kantete kroppsspråk og energi som kan minne om en ung John Cleese rundt «Hotell i særklasse». Han står for noen enkeltscener som er komikk i toppklasse.

Det er flere store enkeltøyeblikk og enkeltprestasjoner i en forestilling som likevel først og fremst overbeviser som helhet og ensemblespill. Så kan det være at noen som meg tenker at det er aller morsomt i siste tredjedel av første akt, og at det kanskje blir litt i overkant med halloi og effekter i andre akt. men det kan jo også være at sånne som meg bare har dårlig latter-kondis.

«Kollaps i kulissene» spilles tirsdag kveld i Melhus, så følger besøk på Stjørdal, Steinkjer, Namsos, Oppdal, Sunndalsøra og Molde i dagene fremover.

Improviserer: Scenetekniker Hege Schøyen får ymse oppgaver etter hvert som ting begynner skjære seg. Foto: Erik Berg
Ekstrem energi: Butler Daniell Karlsson får kjørt seg gjennom forestillingen. Foto: Erik Berg