Nå åpnes det for at Trondheim kommune kan kjøpe eiendommen fra Statsbygg.

- Det har vært en dramatisk og utrygg tid for Nidaros pilegrimsgård. Jeg var styremedlem der inntil for halvannet år siden, og har meldt inn min bekymring til statlige myndigheter gjennom mange år, sier Geirmund Lykke (KrF).

- Pilegrim-satsingen de 10–20 siste årene ville fått et alvorlig skudd for baugen om driften av pilegrimssenteret nedlagt, sier Geirmund Lykke (KrF).

Nidaros pilegrimsgård (NPG) har i en årrekke prøvd å få en husleieavtale med huseier Statsbygg som samsvarer med inntjeningsmulighetene på eiendommen. Senteret har drevet uten husleiekontrakt siden 2008, og varslet i vår at de må avvikle driften til høsten dersom det ikke kommer til en politisk løsning.

- Det har rett og slett manglet på politisk vilje fra statlig hold for å finne en løsning. Pilegrim-satsingen de 10–20 siste årene ville fått et alvorlig skudd for baugen om driften ble lagt ned, sier Lykke.

700 000 i sprik

Saken er også løftet inn for regjeringen av ordfører og fylkesordfører. Onsdag denne uka møtte Lykke for ordføreren i et møte med Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Kulturdepartementet.

- Det var et positivt møte. Vi fikk inntrykk av at vi er enige om en felles målsetting for pilegrimsarbeidet. Fra statlig hold vil det nå vurderes en overføring av eiendommen fra Statsbygg. Vi fikk spørsmål om Trondheim kommune kan være interessert i å overta gården, sier Lykke.

Statsbygg ble pålagt å kjøpe eiendommen fra Forsvaret i 2005, til en pris som ifølge Lykke var urimelig høy, cirka 10 millioner kroner. Statsbyggs regelverk sier at de må kreve en husleie som samsvarer med kjøpssummen.

Mens NPG kan akseptere årlige kostnader på 780 000 kroner, er kravet fra Statsbygg 700 000 kroner høyere.

Etterslep på vedlikehold

Også styreleder for NPG Lars Tvete var med på møtet med departementene. Han ble forsikret om at de kan se bort fra utryggheten de har følt på.

- Det er naturlig at en annen offentlig eier overtar huset. Eiendommen er en del av grøntområdet rundt domkirka og har ingen annen kommersiell anvendelsesmulighet. Det kan være en god løsning at kommunen kjøper gården, så lenge prisen er riktig, sier Tvete.

Ifølge Tvete og Lykke har eiendommen et betydelig etterslep på vedlikehold.

I revidert statsbudsjett i vår la KrF inn forslag om at verdien på bygningen måtte nedskrives til faktisk verdi, og gjerne overdras til Nidarosdomens restaureringsarbeider (NDR). Dette ble avvist i forhandlingene.

Det ligger flere bygninger på eiendommen, og Tvete mener NDR kunne ha overtatt det gamle magasinet, ettersom de likevel trenger lagringsplass.

Viktig merkevarebygging

Lykke mener senteret har vært en viktig del av Trondheims merkevarebygging, og at det understreker byens historie på en god måte.

- Trondheim var et pilegrimsmål gjennom 500 år, fra Olav den helliges død og frem til reformasjonen da det ble forbudt. Og så ble det tatt opp igjen. Hvis gården skulle bli låst, ville det trekke ned verdien av å komme til Trondheim. Etter mange dagers vandring blir det ikke det samme å ta inn på et av byens hoteller. Det blir en kulturkollisjon, sier han.

Før kommunen eventuelt overtar huset, må bygningen gjennomgås nøye og man må få en realistisk verdivurdering, før saken behandles politisk.

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey (H), sier det var et godt og informativt møte, men vil ikke utdype hva som ble diskutert.

- Vi følger opp med å se på ulike løsningsalternativer, sier Paul Chaffey (H), statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Vi følger opp med å se på ulike løsningsalternativer. Vi har ikke flere kommentarer til dette nå, sier Chaffey.

- Det kan være en god løsning at kommunen kjøper gården, så lenge prisen er riktig, sier Lars Tvete, styreleder for pilegrimsgården. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen