- Jeg har spilt mye i Norge de siste årene, men egentlig ganske sjelden i Trøndelag, sier Adam Douglas. Det gjør han noe med nå. Han kommer tilbake til begge de to store bluesfestivalene i regionen, Nidaros blues og Hell blues i 2018.

Det har vært enorm etterspørsel etter «den norske amerikaneren» etter at han vant Stjernekamp, men trondheims bluesgeneral Jan Engen var tidlig ute, og fikk sikret ham til både Juleblues og Nidaros Blues.

Nesten utsolgt festival, fordoblet offentlig støtte

På Juleblues er Mr Hansen band både vertskap og husband, til Nidaros Blues kommer han med eget band og blåsere. Festivalen offentliggjorde et sterkt program i god tid før jul, og resultatet er et forhåndssalg de aldri har vørt i nærheten av før.

– Vi har 100 billetter ledig til lørdag og 300 til fredag, forteller festivalsjef Jan Engen – som også er svært fornøyd med at Nidaros Blues fikk støtte fra Kulturrådet i en treårsperiode for første gang, og den største prosentvise økningen av alle norske festivaler. De fikk en fordobling av det årlige beløpet, fra 200 000 til 400 000 kroner.

Får lønn for mange års stahet

På Hell har Kjell Inge Brovoll samme erfaring. Festivalen mottok Stjørdal kommune kulturpris i år, og har solgt flere billetter til neste års festival enn noen gang før på denne tiden av året, til tross for at de ikke har offentliggjort noen artister ennå. De fikk også en pen økning i støtte, fra 300 000 til 500 000 kroner fra Kulturrådet.

- Det er jo lave beløp om man sammenligner med jazzfestivalene, men jeg føler at noe har forandret seg. Nisjefestivalene er virkelig på gang nå. Det virker som vi får igjen nå for at var sta og holdt på vårt, sier Kjell Inge Brovoll. Fortsatt har han ikke lansert noen artister på neste års Blues In Hell, og vil heller ikke offisielt bekrefte Adam Douglas, men da vi møtte Douglas og Brovoll sammen på Juleblues, var det ikke særlig tvil om at en opptreden er på gang også på Hell.

Trondheimsvennen Kaz Hawkins

Vokalist Jan Aage Hansen og hans Mr Hansen Band har holdt sammen siden 1998, og har arrangert Juleblues nesten like lenge – i de siste årene i stort format og med profilerte gjester. I år spilte først Russel Bluesband, etterfulgt av New Orleans Brassfest, mens Daniel Røssing avsluttet blueskvelden. Mr Hansen band hadde en avdeling alene, før de fikk inn solistene Tora Dahle Aagård og nordirske Kaz Hawkins. Hawkins fikk virkelig liv i publikum, slik hun også gjorde på årets Nidaros Blues, hun er i ferd med bli en skikkelig trondheimsvenn. Her fikk hun store deler av et sittende publikum på drøyt 1200 opp av stolene.

Otis Redding er helten

Men det var likevel Adam Douglas som var den største stjernen, alle kvinners selfie-mål før han entret scenen og var selve sjefen der. Han spilte og sang blant annet Solomon Burke og Chuck Berry i tillegg til egne låter. Men ikke låten som sitter sterkest igjen etter Stjernekamp, hans versjon av Otis Reddings «Try A Litle Tenderness».

- Jeg synger den svært sjelden, versjonen med Otis betyr for mye for meg til at jeg tør. Jeg gjorde den på Stjernekamp, og på en konsert like etter. Men det blir nok lenge til neste gang, sier Adam, som forteller at han lærte svært mye av deltagelsen i Stjernekamp. Han lærte mye av de andre artistene han konkurrerte mot, men også av å bli tvunget ut på dypt vann i sjangre han i utgangspunktet ikke behersker.

Blir ingen EDM-artist

- Får du mye spørsmål på konserter nå om å gjøre sanger i andre sjangre, fra EDM til opera?

- Det hender avgjort jeg får spørsmål fra publikum, men jeg gjør det ikke. Jeg skal fortsatt være tro mot det som er min musikk. Det er det som gjør Otis Redding spesiell for meg. Andre kan synge like teknisk bra som ham, men han hadde en helt enestående troverdighet i det han gjorde. Han mente så intenst det han sang. Deltagelsen i Stjernekamp har gjort meg enda mer bevisst på at jeg skal være tro mot det som betyr noe personlig for meg, sier Adam, som tror han kommer til å ta med seg én Stjernekamp-låt videre, hans cover av countrystjernen Vince Gill.

Nytt album til våren

Soul, blues, country, det er musikken som formet han som musiker i oppveksten i Oklahoma City, og det er i dette farvannet du fortsatt vil finne ham, også i hans andre soloalbum som han starter å jobbe med rett over nyttår.

- Ambisjonen er å gi den ut like etter at jeg har vært på Nidaros Blues, sier Adam Douglas.

Gode venner imellom: Blues In Hell-boss Kjell Inge Brovoll har avtaler å inngå med Stjernekamp-Adam. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Stelte i stand fest: Helge Førde og hans trombone satte publikum i stemning. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Tidlig kveld: Mange publikummere kom seg opp fra stolene etter hvert som kvelden skred frem. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Brødre i blues: Jarle og Helge Førde bidro med New Orleans-takter tidlig på kvelden. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Tett stemning: Drøyt 1200 publikummere fant veien til Juleblues 2017. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Blid kar: Sympatiske Adams Douglas har fått mange venner i Norge etter at han for alvor ble kjent gjennom Stjernekamp på NRK 1. Foto: Richard Sagen