I Trønderavisa denne uka går leder for MIG gospelfestivalen på Tautra, Øyvind Løvrød, til hardt angrep på Olavsfestdagene.

Ifølge avisa mener Løvrød at i stedet for å hjelpe andre, slik knutepunktfestivaler er pålagt, tar Olavsfestdagene livet av utkantfestivalene.

- Vi går med underskudd og kjemper for å overleve fordi knutepunktfestivalen får millioner i støtte, sier Løvrød til Trønderavisa.

PLUSS: Festivalstøtten vil bli endret

Han mener videre at knutepunktstøtten virker konkurransevridende, og at pengene heller skulle ha blitt fordelt på alle festivalene i Norge.

- Festival-Norge ville ha blomstret. Vi ville ha fått et mye større mangfold.

Har kjempet i ti år

Da adressa.no snakker med Løvrød sier han at saken i Trønderavisa er tatt ut av proporsjoner.

- Men jeg mener fortsatt at det må være legitimt å gi en virkelighetsbeskrivelse fra oss som er kulturformidlere i ytterste ledd, om hvordan knutepunktstatusen påvirker vår tilværelse. Olavsfestdagene må godta det, sier Løvrød.

PLUSS: Vil ha mer tilbake fra kulturinstitusjonene

Festivalsjefen sier MIG har kjempet i ti år for å overleve. Han lurer på hvorfor de politiske virkemidlene og tildelingene i systemet ikke tilfaller deres festival.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om Olavsfestdagene har løst oppdraget slik det er gitt dem. Så lenge det finnes en kulturpolitikk og betydelige midler bør det være en forutsetning at det virker. Det virker i hvert fall ikke for oss, sier Løvrød til adressa.no.

- Urimelig

Olavsfestdagene-direktør Petter Myhr kaller kritikken urimelig.

- Han snakker for seg selv og for sin festival, som dessverre sliter. Det er synd, for jeg vet at de har hatt noen fine år ute på Tautra. Men å legge all skyld på Olavsfestdagene er veldig urimelig, sier Myhr.

- Jeg synes det er bare trist, legger han til.

Pluss: Tidenes Olavsfest

Direktøren forteller at de tidligere har hatt flere samarbeid med MIG, med båt mellom Trondheim og Tautra, og gratis inngang til salmesang i Borggården for de som hadde besøkt festivalen. MIG har også fått gratis annonseplass i Olavsfestdagenes festivalavis.

Olavsfestdagene er i dag en av de 12 nasjonale knutepunktfestivalene i Norge som får offentlig støtte. I 2015 fikk festivalen drøyt ti millioner fra staten. Med disse pengene stilles også flere krav, blant dem at knutepunktene skal «ta et ansvar for koordinering og samarbeid mellom andre festivaler eller festspill innenfor samme sjanger».

Andre kriterier avgjørende

- I fjor inviterte vi alle de ledende kirkemusikkfestivalene i Norge. I år inviterte vi alle kulturrådgiverne i alle bispedømmene til møte og til å oppleve «Veil of the temple». I tillegg er vi med i flere ulike nettverk. Vi gir gratis kurs i økonomi og ledelse til de som måtte ønske det, og er med i en nasjonal pilotgruppe som jobber med universal utforming på festivaler, ramser Myhr opp.

Han sier han aldri har sagt nei til noen som vil samarbeidet med festivalen.

Myhr er også kritisk til Trønderavisa som på lederplass tirsdag skrev at Olavsfestdagene knutepunktmillioner bør gå direkte til de mindre festivalene.

- Det er helt urimelig av Trønderavisa å mene det fordi vi ikke har hjulpet Øyvind. Vi har flere andre kriterier som er avgjørende for at vi skal kunne eksistere. Det er bra for regionen at det finnes en stor aktør her, sier Myhr.

Øyvind Løvrød, leder for MIG gospelfestivalen på Tautra, er kritisk til knutepunktordningen. - Jeg stiller spørsmålstegn ved om Olavsfestdagene har løst oppdraget slik det er gitt dem, sier han. Foto: Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM, Adresseavisen
Olavsfestdagene-direktør Petter Myhr kaller kritikken urimelig. Foto: jens petter søraa