Styret i MiST mener rom- og funksjonsprogrammet gir et godt grunnlag for videre planlegging av et nytt museum for kunst og design i Trondheim.

De vil nå be Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune om å ta initiativ til en videre utredning om lokalisering, finansiering og byggherreansvar, ifølge Rasmus Brodtkorb, styreleder i MiST.

- Dette rom- og funksjonsprogrammet er en beskrivelse av behov og er utarbeidet uten å ta stilling til hvor et slikt nytt museum skal ligge. Nå er det opp til administrasjonen i kommunen og fylkeskommunen å dra dette videre, sier styreleder Rasmus Brodtkorb i Museene i Sør-Trøndelag (Mist).

- Dette rom- og funksjonsprogrammet er en beskrivelse av behov og er utarbeidet uten å ta stilling til hvor et slikt nytt museum skal ligge. Nå er det opp til administrasjonen i kommunen og fylkeskommunen å dra dette videre, sier Brodtkorb.

Frykter for kunsthåndverkets egenart

Kunsthåndverksmiljøet har tidligere uttrykt bekymring for å slå sammen Trondheim kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, og frykter at kunsthåndverksfaget vil tape på en samlokalisering. De mener fagfeltets egenart står i fare for å forsvinne dersom det blir ett felles museum.

- Den absolutt verst tenkelige løsningen er den løsningen det ligger an til nå, å slå de to museene sammen på kunstmuseets eiendom i Bispegaten, sa kunsthåndverkerne Edith Lundebrekke og Brit Dyrnes i et intervju med Adresseavisen i februar. De siktet til at det allerede er trangt på den tomten der Trondheim kunstmuseum befinner seg i dag.

Petter A. Søholt har ledet prosjektgruppa som har utredet planene for sammenslåing til ett museum for kunst og design. Han er kjent med bekymringene fra kunsthåndverksmiljøet, men understreker at de har tatt høyde for å lage et så stort museum at det vil bli langt større plass til både kunsthåndverk, design og kunst.

Les også: Smykkekunstens rockestjerne stiller ut i Trondheim

Vil ta vare på begge

- Vi tenker oss et langt større areal for skiftende utstillinger og at alle fag innenfor kunst- og designfeltet vil få helt nye romforhold. Vi setter ikke i gang bygging av et nytt museum uten at vi sikrer en vinn-vinn situasjon. Vi tar selvsagt kunsthåndverksmiljøets bekymringer på alvor, men målet er jo at dette skal bli et nytt museum der vi ser begge museenes behov i sammenheng, sier Søholt.

- Vi tenker oss et langt større areal for skiftende utstillinger og at alle fag innenfor kunst- og designfeltet vil få helt nye romforhold, forteller Petter Søholt, plan- og utviklingssjef i MiST og prosjektleder for sammenslåingen.

Tidligere direktør i MiST, Suzette Paasche, mener at hele utgangspunktet for en sammenslåing er å lage et bygg som vil fungere for alle kunstdisiplinene.

- Vi har en stor og flott samling ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum som kan vises enda mer og enda tydeligere i et stort, nytt felles museum. Vi har sterke samlinger i begge museene, og begge trenger bedre vilkår. Dette handler om å skape gode opplevelser for publikum, sier Paasche.

- Må kunne ruve litt

Hun mener at Trondheim med det nye Kam-senteret ved NTNU får mulighet til å skape unike relasjoner med et nytt museum for kunst og design i tillegg.

- Vi har sterke samlinger i begge museene, og begge trenger bedre vilkår. Dette handler om å skape gode opplevelser for publikum, sier Suzette Paasche, tidl. administrerende direktør for Museene i Sør-Trøndelag

- Vi må satse på kunst og kultur når vi skal utvikle denne regionen, og da trenger vi et signalbygg. Selvsagt handler det om å lage et funksjonelt bygg, men det må kunne ruve litt. Vi trenger et knakende godt museum for både kunst og kunsthåndverk. Det kommer så mange nye kunstuttrykk fremover som også må få plass i et nytt museum, sier Paasche. Hun er opptatt av at det må tenkes stort denne gang, og at terskelen for å få publikum inn må være lav.

- Vi må ikke være så redde for denne løsningen med å slå de to sammen. Det er slik det tenkes også andre steder. Begge samlingene skal vises frem med ett nytt museum, sier Paasche.

Les også: - Det handler om å overleve i et konfliktfylt samfunn