– Det er virkelig en ære å bli foreslått. Å bli nevnt er en stor anerkjennelse og det setter vi stor pris på. Det er kult at folk legger merke til det vi gjør og koser seg hos oss, sier Torild Langklopp i Stokkøya sjøsenter i Åfjord.

Sammen med søsteren Ingrid Langklopp og Roar Svenning er de blant flere trønderske gründere som er foreslått som Årets trønder 2016. De tre har bygd opp Stokkøya sjøsenter som blant annet driver en strandbar og et kurs- og konferansesenter. De har flere ganger fått oppmerksomhet fra utlandet og vant tidligere år Norges vel gründerpris for konseptet sitt.

Varierte bransjer

At det skjer mye spennende nyskapning i Trøndelag om dagen er tydelig i forslagsbunken til Årets trønder. Både veletablerte gründere som Odd Reitan og oppdrettskonge Gustav Witzøe foreslås, men også folk som er i ferd med å bygge opp noe. Både innenfor lokalmat, reiseliv, fiskeri og teknologi er det flere forslag.

Én som er foreslått flere ganger er mannen bak mobilappen Zedge. Siden oppstarten i 2007 har pilene stort sett bare pekt oppover og i juni gikk selskapet på børs.

Tom Arnøy har bygd opp et selskap som i dag har kontorer i New York og Helsinki. Så er også daglig leder og gründer Tom Arnøy tydelig på at det er Trondheim som skal ha hovedkontoret.

Zedge-sjef Tom Arnøy.

– Det er bra for Zedge å være i byen. Det er bra tilgang på stabil arbeidskraft av høy kvalitet. I USA er det vanskelig å få tak i folk med bra nok kompetanse, og det er stor konkurranse om ansatte, sier Arnøy.

Som flere andre er han og selskapet opptatt av å bidra til å utvikle Trondheim og Trøndelag videre.

– Alle burde føle en forpliktelse til å gi tilbake. Det er en investering. For vår del skal vi finne kompetanse i byen i framtida, så da må vi plante noen frø nå, sier Arnøy.

Bidrar til lokalmiljøet

Felles for dem som foreslår gründerne er at de nevner deres engasjement for lokalsamfunnet.

Work-work er en bedrift som har fått mye oppmerksomhet i Trondheim i løpet av 2016. Deres idé er om å samle gründerbedrifter under samme tak, har gjort at de har blitt foreslått av flere.

– Jeg har lenge irritert meg over at folk har sagt at om man ønsker å prøve å gjøre noe, så må man til Oslo eller utlandet, sier en av gründerne bak Work-Work, Marius Thorvaldsen.

For dem er det viktig å være i byen.

– Vi er i Trondheim for å være i Trondheim. Vi ønsker å bidra til at byen skal være et godt sted å bo, sier han.

Borgar Ljosland og Marius Thorvaldsen foran Work Work, mens det fortsatt var arbeid med å få i stand lokalene.

Frem til og med 13. november kan du sende inn dine forslag, med en kort begrunnelse, på adressa.no og nrk.no. Etter det velger en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen.

Marius Thorvaldsen foran Work Work, mens det fortsatt var arbeid med å få i stand lokalene. Foto: Vegard Eggen