Til Sverresborg: 15. august vil Åge Aleksandersen og Sambandet innta Sverresborg Arena med «Trondheimsnatt». Her står artisten og beundrer området sammen med direktør Torun Herje og arrangør Stein Vanebo. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Det er artig å bli invitert av noen som vet hva de holder på med, sier artisten.

De siste årene har Åge og Sambandet spilt flere storkonserter i Trondheim. I 2009 spilte han for hele 16 000 publikummere på Torvet, i 2011 for over 10000. Og i august fylte han Borggården under Olavsfestdagene. 15. august til neste år er det Sverresborg Arena som vil fylles med opp til 10 000 publikummere.

Åge sier han har fulgt nøye med i debatten om hvor Trondheims neste store konsertarena skal være.

– Med den kjennskapen jeg har til bransje og publikumsformat virker det fornuftig å velge Sverresborg, sier Åge, og speider utover det det gresskledde amfiet.

– Det er utrolig fint her. Jeg kunne ha spilt nå, jeg. Vi har spilt på kaldere dager enn dette.

Ville prøve noe nytt

Konsertene på Torvet i 2009 og 2011 ble arrangert av Torgkonserten AS. Konserten i 2009 fikk sterk kritikk på grunn av toalettforhold, køsystem og måten bongsalget ble avviklet på. At Åge nå har valgt å takke ja til Sverresborg betyr ikke at han bryter med arrangøren.

– Vi har aldri hatt noe ønske om å være konsertarrangører, men på Torvet har vi stått for alt det praktiske. Rammen rundt en konsert på Torvet er helt fantastisk, men for oss er det spennende å prøve noe nytt, sier Åge, som er åpen for å samarbeide med Torgkonserten igjen.

Marvin Wiseth, styreleder for Torgkonserten AS, har forståelse for at Åge vil spille på Sverresborg og synes det er uproblematisk. Etter et par rolige år der de har vært i tenkeboksen samt avventet Torvets skjebne, er de igjen klar for å arrangere konserter.

– Om det blir på Torvet eller om vi finner en midlertidig løsning får vi se på, sier Wiseth, som personlig ikke har noen tro på Festningen som arena.

– Når en ikke har noen fast infrastruktur vil det bli minst like kostbart som på Torvet. Det er store omkostninger med å arrangere i Midtbyen, men det har en egenverdi å få så mange mennesker inn til sentrum, sier Wiseth.

Naboene positive

I tillegg til Åge og Sambandet skal The Beach Boys (juni), Mark Knopfler (12.juni), Roxette (13. juni) og Nightwish (29. august) spille på museet neste sommer. Direktør ved Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum, Torunn Herje, sier de har fått utelukkende positive reaksjoner.

– Vi skal invitere alle naboene til møte og passe på å følge dem opp. Vi er et folkemuseum og har Trondheims største park. Den kan ikke bare ligge brakk, sier Herje.

Sverresborg har også tidligere blitt brukt til konserter, og har på det meste hatt opp til 18000 publikummere, sier Herje. Leif Juster og Wenche Myhre er blant artistene som tidligere har spilt der.

Stein Vanebo i Trondheim Concerts sier de håper på å selge 4000 Åge-billetter i løpet av vinteren.

– Felles for mange av de som lykkes i arrangørbransjen, er at begivenheten over tid blir større enn artistene. Sånn som Parken-festivalen i Bodø, som selger ut alle billettene før de har sluppet en eneste artist. Jeg håper Trondheim Concerts kommer dit, sier Åge.

Billettene legges ut 4. desember.