Millioner av «Star Wars»-fans verden over sitter nå på nåler og følger med på nettet når embargoen for anmeldelsene av «Star Wars Episode VII: The Force Awakens» er over.

Og vi skal ikke lengre enn til våre egne filmanmeldere før vi finner de første oppløftende tonene.

«Et moderne fantasyeventyr for vår tid», skriver Jon Selås i VG om filmen. Selås mener at 23 år gamle Daisy Ridley som nøkkelfiguren Rey er en nyfødt superstjerne på filmhimmelen.

Selås konkluderer sin anmeldelse med: «Lucas hadde nemlig den svakhet at han stundevis kunne bli for humørløs og tung på labben. J.J. Abrams makter det beundringsverdige å løse opp hele fortellingen: Filmen er ofte lekende og nesten lett i fortellermåten, sentimentaliteten er tonet ned, kvinner får større plass».  Fra VG får «Star Wars Episode VII: The Force Awakens» terningkast fem.

Les også: Når kraften vakler

Les også: Jeg treffer en nerve (Pluss)

Dit den hører hjemme

Også Erlend Loe i Aftenposten lar seg begeistre og triller en femmer.

«Star Wars tilbake dit det hører hjemme», skriver Loe.

«La meg bare plumpe ut med det først som sist: J.J.Abrams har laget en forrykende film nummer syv. Han tar Star Wars tilbake dit det hører hjemme. The Force Awakens snakker med og ligner på de tre originale filmene og gjør godt igjen det som ble ødelagt av den mer syntetiske andre trilogien.»

Loe mener at dynamikken mellom Han Solo og Chewbacca er nøyaktig slik den var i den orginale trilogien og gleder seg over at The Millenium Falcon ( romskipet til Han Solo, journ.komm.) har overlevd tiårene som har gått siden «Star Wars Episode VI: The Return of the Jedi» fra 1983.

Tar den helt ut

Birger Vestmo i NRK tar den helt ut og gir filmen terningkast seks og skriver at dette er Star Wars-filmen han har drømt om.

«Regissør J.J. Abrams har gitt oss en Star Wars-film som er bedre enn det verden anno 2015 kanskje fortjener. Dette er en spektakulær frisk start som setter prequel-filmene fra 1999-2005 i skammekroken, men står skulder til skulder med de originale.»

TV2's anmelder Einar Aarvig følger hakk i hæl med sitt terningkast fem og kaller filmen «Et storslått, intergalaktisk monster av en popcornfilm».

Litt lunken

Den eneste norske filmanmelderen så langt som er lunken til filmen er Aksel Kielland i Dagbladet. Han gir filmen terningkast tre og kaller «Star Wars Episode VII: The Force Awakens» for «The Force Awakens» er strukturert som en reprise av A New Hope» fra 1977».

Kielland mener også at J. J. Abrams er såpass opptatt av å hedre gamle minner at han glemmer å skape nye.

Utlandet

På nettstedet Metacritic, som er verdens største i sitt slag og som kombinerer alle engelskpråklige anmeldelser til en felles sum, så får filmen en samlet metascore på 84. Langt, langt høyere enn selv de mest optimistiske hadde spådd.

Peter Bradshaw i den britiske avisen The Guardian skriver at filmen «er både tåpelig, sentimental og melodramatisk, men samtidig spennende og så full av energi at den nesten flommer over».

Todd McCarthy i The Hollywood Reporter skriver at «The Force Awakens pumper så mye ny energi og liv inn i franchisen at den både gjenoppliver gamle gleder, samt peker framover mot nye høyder».

Ethan Sacks i New York Daily News på sin side avslutter sin anmeldelse med: «Du skal være ganske så surmaget for å ikke trekke på smilebåndet når du ser The Milennium Falcon ta av mot stjernene for første gang på svært mange år».