Trøndelag Teater skal i løpet av våren ansette ny teatersjef etter Kristian Seltun som slutter i desember neste år.

Åremålet er på fire år, og teatret skriver i stillingsannonsen at de «søker en teatersjef som kan skape teater av høy kunstnerisk kvalitet, er nyskapende og har gode lederegenskaper».

- Stort potensial

Blant søkerne på listen finner vi kunstnerisk og daglig leder ved Teaterhuset Avant Garden, Per Ananiassen.

- I utgangspunktet har jeg en bra stilling der jeg er. Men jeg har jobbet på Trøndelag Teater og vet hvilket potensial teateret har, det er en sterk motivasjon for å søke.

Ananiassen var dramaturg ved teateret fra 2001 til 2008, da han begynte i jobben på Avant Garden.

- Og så er det et veldig veldrevet teater med gode medarbeidere. Jeg tror jeg har noe å tilføre både gjennom min kompetanse og de nasjonale og internasjonale nettverkene jeg har opparbeidet meg, sier han.

I kunstnerisk medvind

Mads Bones har jobbet ved Trøndelag Teater i ti år. Han sier hjertet slår litt ekstra nå når han har stilt seg til disposisjon for lederskap.

- Det er en tanke jeg har gått med lenge. Jeg har et bankende hjerte for teateret, som opplever en sterk kunstnerisk medvind for tiden. Vi trekker stadig yngre folk og lykkes med egne store prosjekter. Det er viktig for byen at vi klarer å opprettholde dette, og det er jeg kjempesulten på og klar for, sier Bones.

Det å lede et såpass kunstnerisk og lidenskapelig hus krever at man retter bilkket både utover og innover, mener han.

- Trøndelag Teater er en aktør både på det regionale, det nasjonale og det internasjonale scenekunstfeltet, samtidig som man skal få alle avdelinger i en stor institusjon til å spille på lag. Det har jeg noen tanker om, som jeg skal dele med styret og en ansettelseskomite. Hvis jeg er så heldig å bli innkalt til intervju.

20. desember 2016 fylte gamle scene på Trøndelag Teater 200 år

Teateret en samfunnsaktør

Nina Wester fra Otterøya utenfor Namsos har vært sjef for Hålogaland Teater siden 2013. Hun tror erfaringene fra Tromsø vil komme godt med i Trondheim.

- Jeg har kompetanse, god faglighet og et godt nettverk, og jeg vet hva jeg har lyst til. Og så er Trøndelag Teater et veldig bra teater med mange dyktige folk på alle nivå. Kristian Seltun har gjort en fantastisk jobb, sier hun.

Wester tror hun kan tilføre nytenkning til teateret, og en god balanse mellom det smale og det brede.

- For meg er et teater en samfunnsaktør. Trøndelag er i vekst og endring, det er mye spennende som skjer nå. Jeg har lyst til å sette kulturen enda mer på kartet enn hva den er i dag.

Telle vil ha comeback

Øyvind Brandtzæg har vært tilknyttet Trøndelag Teater siden 1997. Nå vil han lede institusjonen.

- Jeg har meninger om hvordan vi skal lage fantastisk teater også de neste årene, hvordan vi skal jobbe og hvordan vi skal utvikle ensemblet. Vi har nettopp vært gjennom et generasjonsskifte, og er inne i en veldig god periode. Det er viktig å bevare den kontinuiteten.

På søkerlisten finner vi også Catrine Telle (63) som hadde sjefsstillingen fra 2000 til 2005, før Otto Homlung tok over.

- Det er det fineste teateret jeg har vært i, og tiden i Trondheim  er den fineste jeg har hatt. Jeg er veldig motivert for å gjøre en slik innsats en gang til. For mitt vedkommende er det uaktuelt med noe annet teater, sier Telle.

- Må bo i Trondheim

Styreleder Terje Roll Danielsen sier i en kort kommentar at han er veldig fornøyd med lista.

Teatrets styre har tidligere uttalt at de krever at den nye teatersjefen bor eller bosetter seg i Trondheim.

- Det er en forutsetning at teatersjefen bor eller bosetter seg i Trondheim. Betydningen av å være en del av miljøet her og den trønderske kulturen er helt vesentlig, sa Roll Danielsen i begynnelsen av april.

Disse har søkt sjefsjobben:

Catrine Telle (63), freelance instruktør, Oslo

Elisabeth Egseth Hansen (49), dramaturg, Trondheim

Erik Smith-Meyer (51), kultursjef/enhetsleder, Tromsø

Fate Jamal (18), student, Trondheim

Grettir Einarsson (21), student, Mo i Rana

Laura Pylnikova-Baniene (36), konsulent, Geithus

Mads Bones (36), skuespiller/regissør, Trondheim

Mari Haugen (34), rådgiver, Trondheim

Nina Elisabeth Wester (42), teatersjef, Tromsø

Paul Ottar Haga (51), skuespiller, Oslo

Per Ananiassen (53), teatersjef, Trondheim

Øyvind Brandzæg (46), skuespiller, Trondheim

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

foto
Trenger etterfølger: Nåværende teatersjef Kristian Seltun fratrer i desember 2018. Han overtok etter Otto Homlung i 2010 Foto: Terje Svaan