Ifølge Kong Sverres saga lempet baglerne en birkebeiner i brønnen under erobringen av borgen i 1197. I 1938 ble det oppdaget et skjelett i brønnen, uten at det ble hentet opp. Nå letes det etter det endelige svaret på det gamle mysteriet.

Torsdag 9.juni skal skjelettet hentes opp.

– I alle mine år i arkeologien så er dette noe av det råeste jeg sett. Nå er selve brønnkonstruksjonen fra 1100-tallet avdekket, og funnene her gjør at man kan bekrefte at historien i sagaen har foregått nettopp slik det ble beskrevet, sier arkeolog Anna Petersén i en pressemelding.

Politiet til stede

Utgravingen startet tirsdag 14.oktober 2014:

- Vi har grunn til å tro at det ligger et skjelett i brønnen og at dette kan være fra kong Sverres tid. Men vi kan ikke ta noe for gitt og betrakter brønnen forelpig som et åsted, et sted der det på et eller annet tidspunkt kan ha skjedd noe kriminelt, sa arkeolog Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), til Adresseavisen da.

På grunn av de uklare omstendighetene rundt det angivelige skjelettet, var også politiet til stede under utgravningen.

Vannet skulle bli udrikkelig

Baglerne, oslobiskopen Nikolas' krigere, hadde gjort en avtale med lederen på borgen, Torstein Kugad, om å innta forskansningen mot at de 80 birkebeinerne på borgen fikk beholde livet. Mannen som havnet i brønnen, var visstnok allerede død da baglerne kom, og den uvanlige «begravelsen» skulle sørge for at vannet ble udrikkelig.

Sverressagaens beretning om mannen i brønnen ble antatt bekreftet høsten 1938. Brønnen ble da gravd ut til en dybde av fem meter, og rester av et skjelett kom til syne mellom steiner i bunnen. Etter funnet høsten 1938 ble brønnen dekket til, og en videre undersøkelse skulle gjøres av Gerhard Fischer sommeren 1939.

- Fischer fikk se fotografier fra gravingen året før, men det er ingen ting som tyder på at brønnen ble gravd opp igjen. Skjelettet ble dermed liggende urørt, har arkeolog Anna Petersén fortalt til Adresseavisen.

På bakgrunn av fotografiene mente Fischer at skjelettet i brønnen på Sverresborg bekreftet opplysningen i kong Sverres saga om at baglerne kastet en mann i brønnen under sin erobring av borgen i 1197.

Hadde nesten gitt opp

Etter fire dagers graving hadde fagfolkene fra vår tid nesten gitt opp håpet. 17.oktober 2014 ble skjelettet funnet:

– Dette levner ingen tvil. Vi har funnet det skjelettet som ble oppdaget under utgravningen av brønnen i 1938, men som aldri ble undersøkt før brønnen ble tildekket. Nå blir det spennende å vente på dateringen av skjelettrestene, sa prosjektleder Anna Petersén, i Norsk institutt for kulturminneforskning til Adresseavisen.

Skjelettet i brønnen ble funnet ca. fem meter under bakkenivå og innunder en svær stein, som arkeologene ikke kunne flytte på, til tross for gode hjelpere og muskelkraft fra Trøndelag Folkemuseum og Thomas Andresen fra Trondheim politidistrikt. Den siste har vært med på hele utgravningen, ettersom brønnen har vært betraktet som et sted for en mulig kriminell handling.

Trolig ligger den så langt som mer enn 800 år tilbake i tid, slik at den neppe er en sak for politi og rettsvesen, men desto mer interessant for historiske fagfolk. Skjelettprøvene vil trolig også kunne si noe om alder, skader, kanskje til og med dødsårsak.

Kastet krigsutstyr i brønnen

Historisk interessant har utgravningen også vært med sine mange funn av gjenstander fra 2. verdenskrig. Tyskerne har kastet mye utstyr i brønnen, muligens under rydding av det militært strategiske borgområdet på slutten av krigen.

Krigsminne: En revolver fra 2. verdenskrig er blant det som ble funnet i brønnen på Sverresborg.

En pistol i et skinnfutteral og utstyr til luftvernkanoner samt redskaper som spader, hakker og spett er blant det som er funnet.

Dette vil bli renset og tatt vare på, med tiden kanskje stilt ut på folkemuseet.

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren. Det er Norsk institutt for kulturminneforskning som gjennomfører sikringsutgravingen.

Her er brønnen på Sverresborg. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN
Arkeologene i arbeid på Sverresborg. Foto: HÅVARD HAUSETH JENSEN
Bevis 2: Arkeolog Sean Denham med hoftebeinet som bekrefter historien om mannen i brønnen på Sverresborg. Til høyre arkeolog Sissel Ramstad Skoglund fra Riksantikvaren. Foto: Per Christiansen
Arkeologene og en kriminaletterforsker fra politiet leter etter skjelettet. Bildet er fra 2015. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN