Den 15. august, samme dag som A-ha spiller på Sverresborg, kommer tidenes første utgivelse på Rockheims eget plateselskap, Rockheim Musical Archives.

Albumet er «Våkenatt», aldri tidligere utgitt, og bandet er Bridges – også kjent som A-has forløper. Bridges telte Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen, i tillegg til Øystein Jevanord (senere DeLillos) og Viggo Bondi.

Stjålne opptak

Rockhistorier Terje Nilsen ved Rockheim forteller at Bridges-debuten «Fakkeltog» fra 1980 er et stort samleobjekt blant A-ha-fansen, da den ble gitt ut i kun 1000 eksemplarer. Året etter gikk de i studio for å spille inn oppfølgeren. Men opptakene forsvant i et innbrudd i studioet, noe som også var delaktig i at bandet ble oppløst kort tid etter. Så traff Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen Morten Harket, og resten er en adskillig mer veldokumentert historie. Opptakene er senere kommet til rette, og er remastret og mikset for utgivelse.

- Vi på Rockheim har i flere år tenkt på å starte et eget plateselskap. Både for å gi ut tapte og sjeldne opptak fra norsk populærmusikkhistorie, men også for å dokumentere konserter og andre arrangementer vi har på huset. Vi fikk en henvendelse fra Bridges i september i fjor om vi ønsket å gi ut «Våkenatt», og fant ut at det vil passe fint inn i filosofien vår samt gi selskapet en flying start, forklarer Nilsen.

Han forteller at albumet gis ut i en flott boks, med grønn 180-grams vinyl, trippel foldout-cover og et hefte på 16 sider som i tillegg til historien bak albumet også inneholder tidligere upubliserte bilder. Nilsen tror at folk som venter å høre noe som ligner på A-ha, vil få seg en overraskelse. Musikken ligger nærere band som King Crimson og The Doors, ifølge rockhistorikeren.

Gir ut flere plater

- Dette er spennende for oss, og det vil komme flere utgivelser. Å gi ut plater vil ikke bli en hovedbeskjeftigelse for Rockheim, men det ligger tett opp mot formidlingsmandatet vårt. Vi håper å kunne komme med én eller to utgivelser i året, sier Nilsen.

Utgivelsen kan kun kjøpes gjennom Rockheim, og forhåndsbestillingen åpner fredag 22. juni. Opplaget er på rundt 700 nummererte eksemplarer.

- Vi har allerede fått henvendelser fra Sør-Amerika og Japan, så vi tror det kan bli rift om den, sier Terje Nilsen.

Foto: Platecover