Bergstadens store dikter, Johan Falkberget, er i ferd med å få et oppsving.

Planene om å bygge et Falkberget-senter er allerede lansert for Kulturdepartementet, og i sommer blir det satt opp en ny forestilling basert på hans tekster i ruinene etter Christianus Sextus gruve.

I 2014 ble tekster om An-Magritt dramatisert i de samme omgivelsene.

Gruva der Falkberget selv begynte som «vaskarryss» i 1891, da han var 12 år gammel, har vært arena for Falkberget-oppsetninger tre ganger tidligere. Blant annet er et utdrag av historien om An-Magritt blitt dramatisert på området.

Karolinerne kommer tilbake

- Denne gangen har vi dramatisert tekster fra Falkbergets «Christianus Sextus»-trilogi. Vi har valgt ut sekvensene der han skriver om svenske karolinere som et par år etter felttoget tidlig på 1700-tallet vender tilbake til Røros for å få arbeid i gruvene, forteller Jan Bjørnar Bårdstu, som er en av drivkreftene bak oppsetningene på Christianus Sextus.

Det har vært uenighet om hvem som har ansvaret for å ta vare på gruveruinene.

Forestillingen får tittelen «Over kjølen». Regissør og skuespiller Lasse Kolsrud, som har vært med på Christianus Sextus-oppsetningene siden starten, har skrevet manus og spiller en av de tre rollene.

Veteran og nykommer

Heidi Gjermundsen Broch, som i likhet med Kolsrud kommer fra Det Norske Teatret, har også vært med før og kommer tilbake i sommer.

Arne O. Reitan, godt kjent etter mange år ved Trøndelag Teater, er årets nykommer ved gruva. Han har inngående kjennskap til Johan Falkberget etter flere opplesninger og lydbøker.

Selv om han er født og oppvokst i Oslo, har han familiære røtter ved Reitan stasjon, ikke langt fra Falkbergets hjemsted Ratvolden.

Les intervjuet med Reitan i forbindelse med 70-årsdagen hans i fjor.

Norsk-svensk musikk

Kolsrud og Reitan spiller karolinerne som vender tilbake. Broch er barnebarnet til Reitans rollefigur. I tillegg får publikum møte musikerne Olav Luksengård Mjelva fra Røros og svenske Erik Rydvall.

Forestillingene spilles i slutten av juli, samtidig med «Elden» på Røros – men på dagtid, så man kan få med seg begge begivenhetene. Selv om scenen ligger en halv times spasertur fra parkeringsplassen på Kongens gruve, har mellom 700 og tusen publikummere møtt opp hvert år.

De som står bak oppsetningene på Christianus Sextus er også involvert i planene om å bygge et Falkberget-senter, et Falkbergets hus, på Røros.

Falkbergets Hus i 2019?

Prosjektet som skal levendegjøre Falkbergets forfatterskap er nettopp blitt presentert for Kulturdepartementet. Hvis initiativtakerne får det som de vil, skal huset stå ferdig til Falkbergets 140-årsdag i 2019.

I tillegg har Aschehoug forlag planer om å gjenutgi flere av Johan Falkbergets bøker i 2017. Da skal også Sturle Kojens Falkberget-biografi fra 2007 utgis på nytt. De siste årene har «Nattens brød, An-Magritt» vært den eneste av dikterens mange bøker som har vært tilgjengelig i bokhandelen.