Det var byjubileum i Trondheim, og tusen hjerter gledet seg. Patriotismen fløt fritt i en uvanlig sommerlig regionhovedstad.

Likte du denne? Les flere saker fra Adresseavisen 250

Tidlig i juni ble det danset livlig på Torvet og i Ravnkloa. Det lød musikk i gatene, og folk smilte og lo. Det hadde gått slag i slag siden nyttår, med VM på ski, kvartfinale i Champions League, barte-VM og Trøndelagsutstilling.

Og dette var bare begynnelsen på tusenårsjubileet. Snart ventet en lang rekke arrangementer, fra seilskipsregattaen Cutty Sark til kongeparets 60-årsdager med kongelige fra hele Europa til stede.

Kong Harald og dronning Sonja hadde allerede brukt mye tid i Stiftsgården dette året. Kongen hadde tilbrakt sin runddag på ærestribunen under VM i Granåsen, mens publikum tok tusen-årsbølgen både for ham og norske triumfer. Nå var kongen og dronningen tilbake i Trondheim, i anledning byjubileets Festuke, med folkeopptog, torgfest, historisk parade, festgudstjeneste i Nidarosdomen og offisiell åpning av den gjenreiste Erkebispegården.

Åndelig hovedstad

Det siste var en symboltung handling, mente Adresseavisen på lederplass. Mens Oslo manglet en katedral og Bergen ikke hadde stort mer enn Håkonshallen, sto Trondheim med to middelalderhaller, en borggård og en katedral i et samlet kompleks. Og hvor gikk pilegrimene? Jo, til gamle Nidaros, påpekte lederskribenten med stolthet i brystet. Det var ingen tvil, hevdet Adresseavisen; Trondheim var ikke bare Norges kirkelige hovedstad, men også landets åndelige midtpunkt.

Selvskrytet ville nesten ingen ende ta. Trondhjemmerne var i skyene, som for øvrig var dratt til side for godt denne sommeren. Etter en sen vår hadde temperaturen brått skutt i været, og solen hang tålmodig over byen fra morgen til kveld.

Det meste flasket seg for Trondheim dette året. Med den svale østavinden kom «St. Olavs hjelm og sporer» tilbake etter nesten 500 år som svensk røvergods i Stockholm. Turistene økte sterkt i antall og fylte hotellene. Handelsnæringen opplevde like gode tider. Restauranter poppet opp, ikke minst under åpen himmel, der solen fortsatt dominerte i ensom majestet.

Kongelig parade

I slutten av juni paraderte en lang rekke kongelige gjester i gatene, en begivenhet som Adresseavisen betegnet som en av de store i byens tusenårige historie. «I dag, i morgen, om ett, 15 og 40 år kan trondhjemmerne finne en fellesnevner: Vi var der da Europas kongehus gjestet Trondheim til kongelig bursdagshelg.»

På den lokale trone satt ordfører Marvin Wiseth og fylte rollen som en god gammel borgermester, rund, jovial og folkekjær. I knapphullet kunne han stadig sette en ny blomst, som da Trøndelag Teaters store nybygg ble åpnet i september, etter en årelang politisk kamp. Den kulturinteresserte ordføreren kunne ellers blant annet glede seg over det nye Museet i Erkebispegården, at Trondheim Kunstmuseum var et faktum og at en stor del av byens kulturhistorie ble presentert på bred front i utstillingen «Fra Trondheims skattkammer» på Kunstindustrimuseet. I det utvidede kulturbegrep satte Rosenborg nærmest kronen på verket ved å slå Real Madrid 2–0 på Lerkendal i Champions League.

Videre vekst

Til byens lange historie hørte også den 230 år gamle Adresseavisen. Samtidig som stemningen steg til de store høyder i byen, kunne avisen glede seg over videre vekst. Opplaget hadde vist en jevnt stigende kurve utover på 1990-tallet, og nå kunne Adressa reklamere med at lesertallet gikk «rett til himmels». «Vi har passert en kvart million» ble det kunngjort i en egenannonse i avisen idet byjubileet nærmet seg sitt klimaks i begynnelsen av juni. Ifølge annonsen var det på dette tidspunkt 225 000 mennesker over 13 år som leste Adresseavisen hver dag.

Utenfor hovedstaden var det ingen aviser som hadde større økning, og dette ble sett som en bekreftelse på at «vi er på rett vei i arbeidet med å gjøre Adresseavisen til en stadig bedre avis». Leserne hadde – fortsatt ifølge annonsen – fått en bedre avis gjennom flere redaksjonelle sider, bedre bakgrunnsstoff, flere temasider og spesialbilag. I tillegg ble det hele tiden distribusjonen forbedret. Nye budruter ble opprettet rundt om i Trøndelag, og stadig flere abonnenter fikk avisen tidligere om morgenen.

Både byen og avisen var på toppen.