Når Netflix legger ut nye filmer og TV-serier på den norske delen av tjenesten sin så skjer dette uten særlig mye annonsering på forhånd. Unntakene er de produksjonene som Netflix selv står bak slik som «Hemlock Grove» og «Orange is the new black».

Men til tross for sine mange gode sider så mangler fortsatt tjenesten en funksjon som på en enkel måte lar deg finne det nyeste innholdet. Noen uker presenterer Netflix en hendig meny under navnet «Nylig lagt til», andre uker ikke. Problemet er bare det at det dukker stadig opp nytt innhold som ikke er å finne under dette menyvalget. Det samme gjelder den noe forvirrende menyen til «Nyutgivelser» der du fortsatt finner filmer og serier som ble lagt ut samme dag som tjenesten ble gjort tilgjengelig i Norge.

Vi har trålet Netflix på kryss og tvers og sydd sammen en liten oversikt over de ferskeste filmene og TV-seriene på tjenesten. Her er våre anbefalinger av nyheter for november måned.

Kong Curling

Norsk komedie med Atle Antonsen i hovedrollen. En av de få norske filmene som er genuint morsomme og som samtidig ble en stor suksess på kinoe. I andre roller finner vi  Jon Øigarden, Ingar Helge Gimle, Kåre Conradi, Steinar Sagen, Linn Skåber, Ane Dahl Torp, Else Kåss Furuseth, Trond Fausa Aurvåg, Jan Sælid, Anne Marit Jacobsen, Ulf Brunnberg, Bård Tufte Johansen, Harald Eia og Hans Morten Hansen.

Dunderland

Noe som usedvanlig som en norsk grøsser uten kinopremiere. Vel, kanskje ikke helt sant, for «Dunderland» gikk på kino i Mo i Rana, men bortsett fra dette er filmen en «rett-på-video» -opplevelse.

- Som kinosjefen i Oslo Kino sa: "Det er kanskje ikke alle filmer skal på kino..Vi tror Dunderland vanskelig vil finne sitt publikum på kino." Filmen er blant annet vurdert som for smal og kunstnerisk, uttalte regissør Finn-Erik Rognan til ranablad.no i fjor.

Vi mener uansett at filmen absolutt er verdt å se. Det er en smal og tidvis «utilgjengelig» film, men ikke i større grad enn f.eks. «The Blair Witch Project» som ble en internasjonal kassasuksess.

Pushwagner

Even Benestads dokumentarfilm om en av norges mest eksentriske kunstnere.

90 minutter

Aksel Hennie i Eva Sørhaugs psykologiske drama.

Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa

Mellom «Død Snø» og Hollywood-filmen «Hansel and Grethel» lagde Tommy Wirkola denne lavbudsjettfilmen med bl.a. Stig Frode Henriksen. Ikke siden Prima Veras «Soga om Olav den Hellige» har det vel blitt laget en...merkeligere film i Norge enn dette. 50% «Blair Witch Project» og 50% galemattias.

Kongen av Bastøy

Fabelaktig flott dramafilm med Stellan Skarsgård og Kristoffer Joner om virkeligheten på Bastøy i 1915. I 1898 kjøpte staten Bastøy for 95 000 kroner og anla et skolehjem for «slemme» gutter der. De første elevene kom til guttehjemmet 1900. Hvert av de fem internatene på øya hadde plass til 30 gutter, og elevene var fra 8 til 19 år gamle. Dette er historien til en av guttene.

Død Snø

Mer Wirkola. Dette er filmen der uttrykket «nazi-zombier» har sitt opphav. Sykt, men morsomt. Skremmende, men latterlig. Dårlig, men bra. «Død snø» har forlengst befestet seg som en del av moderne norsk kulturhistorie. Denne må du bare se.

Kommandør Treholt og Ninja-troppen

En litt...annerledes vinkling på Arne Treholt og maktspillet under den kalde krigen på 1980-tallet. Selv for de av oss som levde under den kalde krigen er det mye som fortsatt er ukjent. Nå, 25 år senere, får vi endelig sannheten om Kommandør Arne Treholt og Ninjatroppens rolle i det skjulte globale maktspillet.

Internasjonale filmer

The Master

Ikke bare en av de beste filmene tilgjengelig hos Netflix, men en av de beste filmene fra de site ti årene uansett nasjonalitet og sjanger. «The Master» er laget av Paul Thomas Andersson («Boogie Nights», «There Will Be Blood») og har Joaquin Phoenix og Phillip Seymour Hoffman i sine beste roller noensinne.

Mission Impossible II & III

Oh, mama! Action-Jackson og Cruise'n i fri utfoldelse. Bland to spiseskjeer hardkokt action, en desiliter med «plottet-som-ingen-greide-å-følge-men-who-cares?», og en knivsegg dårlige vitser. Hva blir resultatet da? Jo, to Hollywood-filmer der Tom Cruise gjør sitt aller beste for å matche Bruce Willis i Die Hard -filmene som bad ass. Fullstendig forglemmelig, men likevel hårreisende underholdende så lenge det varer.

Corpse Bride

Dukkeanimasjonsfilm signert Tim Burton og Johnny Depp. Sistnevnte låner selsvagt bort både stemme og likhet med hovedpersonen Victor Van Dort som besøker de «dødes land». Litt makabert, litt morsomt og veldig, veldig Tim Burton.

Batman

Nei, ikke  d e n  Batman der Christopher Nolan har regi og Christian Bale spiller nattens ridder, men derimot mer Tim Burton. Faktisk helt tilbake til 1989 må vi. Der finner vi Jack Nicholson som The Joker og Michael Keaton som Batman. Ikke like bra som Nolan / Bale -filmene, men mye morsommere.

Big

Mens vi er i 1980-tallet så tar vi like så godt med oss «Big» også. Tom Hanks i en av sine tidligste roller der han spiller en 12 år gammel gutt som en dag våkner opp i en mannskropp. Som mange andre komedier fra dette tiåret så har heller ikke «Big» tålt tidens tann så veldig bra, men filmen er verdt å se ( eller å gjense) bare for Hanks alene.

District 9

En av de aller beste sci-fi filmene fra de siste ti årene. Eller rettere sagt: den beste ikke-sci-fi-sci-fi-filmen fra de siste årene. For med unntak av de fremmede skapningene er det ikke mye her som minner om klassiske sci-fi filmer som Star Wars eller Alien. Handlingen foregår i og utenfor Johannesburg i Sør-Afrika der et romskip plutselig har åpenbart seg over byen og en rekke utenomjordiske skapninger finner tilholdssted i slumområdene utenfor bykjernen. Komisk, spennende, full av gørr, men likevel en aldeles strålende film fra Neill Blomkamp.

Insidious

Skrekkfilm signert James Wan som bl.a har laget Saw, Dead Silence og The Conjuring. Severdig horror, men uten den hystriske nerven som preger den første Saw-filmen.

Mystic River

Clint Eastwood har laget denne filmen som ble nominert til hele seks Oscar. Sean Penn vant prisen for beste skuespiller og Tim Robbins vant prisen for beste birolle. Mystic River var den første filmen som vant begge disse prisene siden Ben-Hur i 1959.  Historien er sterkere enn sterk og rolletolkningene er strålende. Mystic River er i manges øyne den beste filmen Eastwood har laget. Vi er tilbøyelige til å si oss enige.

Heartbreak Ridge

Mer Eastwood. Denne gangen både i hovedrollen og i regi-stolen. Heartbreak Ridge er mange mil unna Mystic River i kvalitetsnivå, men filmen er likevel verdt å se. Ikke minst på grunn av Eastwood selv i rollen som den beinharde sersjanten Thomas Highway.  Tøffe uker på rektruttskolen har blitt gjort langt bedre i andre filmers om f.eks. Stanley Kubricks Full Metal Jacket, men som et postkort fra 80-tallet der Eastwood fortsatt ikke helt hadde funnet sin stemme som regissør er filmen å anbefale.

The Grey

Beintøff thriller med Liam Neeson i hovedrollen som den steinharde ulvejegeren John Ottway i Alaska ( Neeson blir tøffere og tøffere for hver film om dagen). På vei hjem etter at turnusen er over styrter flyet han er om bord i. Dermed starter en beinhard ( alt er «bein», «hardt» og «tøft» i The Grey) kamp om å overleve ute i den iskalde villmarka. Sprengfyr i peisen, sett deg under det tjukkeste ullpleddet du har og se The Grey. En film du får hår på brøstet av.

V for Vendetta

Begrepet «dystopisk» ( slå det opp) må være skapt spesielt for å kunne beskrive V for Vendetta. Basert på en tegneserieroman av samme navn fra Alan Moore. Historien er satt til en nære framtid der frihetskjemperen V forsøker å skape et opprør mot den fascistiske lederen Adam Sutler. Historien er på mange måter like George Orwells klassiske roman 1984. Guy Fawkes-masken som V bruker i filmen har i ettertid blitt varemerket til hacker-gruppen Anonymous.

Øvrige nyhter

Burn After Reading

med bl.a. Brad Pitt og George Clooney

Sin City

Beinhard action med bl.a. Bruce Willis og Mickey  Rourke. Basert på tegneserien med samme navn.

The Ghost Writer

Roman Polanskis thriller fra 2010 med bl.a. Ewen McGregor og Pierce Brosnan.

Tropic Thunder

Over-the-top komedie med bl.a. Ben Stiller og Robert Downey Jr. Anbefales varmt.

The Dukes of Hazzard

Komedie med bl.a Johnny Knowville kjent fra Jackass.