De to aner uråd når vi blir stadig mer flakkende i blikket mens de snakker seg varme om hvor stas det skal bli å avrunde festkvelden på Trondheims fremste rockeklubb.

- Det kan du ikke mene. Det går ikke an å bare legge ned Blæst? Hvor er det da meningen vi skal vi gjøre av oss?

Akkurat det tror vi nok de to damene kommer til å finne ut av. Og vi har en mistanke om at både rockeklubben og den fremtidige leietakeren Heidis Bier Bar kommer til å bli nevnt i showene deres lørdag. De to første ble så kjapt utsolgt at de la til et tredje forestilling som starter klokka 23.30.

«Tusvik og Tønne skammer seg» hadde premiere på Latter i Oslo for et år siden, og gikk sin seiersgang der i førjulstiden i fjor.

Skammer seg nemlig ikke

Tittelen er misvisende, Tusvik og Tønne skammer seg nemlig ikke. Det er det som er poenget, de to komikerne har både hver for seg og sammen i sceneshow, tv-show og podkast utforsket det de kaller den moderne norske folkesykdommen, å skamme seg.

- Folk skammer seg over seg selv, kroppen sin, julepynten sin, det skal så mye til for å nå opp, og en skal nå opp på alle fronter, sier Sigrid.

- Alle primærbehov er dekket, så vi har god tid til å flytte inn i vårt eget rasshøl og virkelig kjenne etter hvordan vi har det. Vi skal jo være glad for at vi har det så bra at vi har tid å kjenne etter hvor dårlig det egentlig står til, sier Lisa

Norges mest populære podkast

Spesielt henvender de seg til «generasjon perfekt», de som skal få til alt. Tusvik/Tønne forteller om sine egne uperfekte liv, og deler skamfulle minner, og tror kanskje det til og med kan være litt viktig.

– Denne ukas podkast handlet om hvordan vi blamerte oss i fylla på Se og Hørs kjendisgalla sist helg, og først og fremst at det ikke var så farlig, sier Sigrid Bonde Tusvik. Podkasten deres er etablert som landets mest populære, og neste uke spiller de inn utgave nummer 200.

Tusvik / Tønne driver ikke med snill humor. De får til stadighet kjeft på grunn av sin uærbødige stil som like gjerne kan gå ut over Sylvi Listhaug og andre samfunnstopper som ME-syke, narkomane og andre svake grupper.

Sier pent unnskyld

- Vi får høre at vi har gått for langt, og ofte er vi enige i enkelttilfeller. Sa sier vi pent unnskyld. Men vi kan ikke bli for engstelige, vi må pushe grenser. Og vi bringer heller ikke inn egne problemer i showene med alvorlig mine, for å vise at vi er seriøse. Vi er en full pakke med lyter som står der på scenen og orker ikke fordype oss i det, satser helle alle kortene våre på latteren gjennom hele showet. Men det betyr altså ikke at vi ikke tar opp viktige ting, sier de to.

Vi møter dem hjemme hos Sigrid Bonde Tusvik på Oslos aller best østkant, i en formiddagsidyll der det til tross for de to markeringsivrige komikerne er en annen som får mest oppmerksomhet, Sigrids lille sønn Jens.

Trønderske småkonger

Ni måneder gamle Jens er en av mange av Tusvik /Tønnes nære relasjoner som figurerer fast i podkasten. Faste lyttere kjenner også godt til Lisas pappa, Eirik Tønne. Lisa og pappa Eirik har god og hyppig kontakt, og det er ikke sjelden han glemmer seg og ringer på tirsdager når podkasten spilles inn. Lisa tar telefonen som vanlig, og han blir eksotisk innslag på den ukas innspilling. – Han skjønner ikke at han er med, og heldigvis hører han aldri på, sier Lisa, og så blir Sigrid ivrig – og drar en kjærlig parodi på Eirik Tønne som forteller hvordan han ble verdens første DJ i Studentersamfundet på 60-tallet.

- Jeg skulle ønske jeg hadde deres selvtillit, de herlige trønderske småkongene, sier Sigrid, som har møtt noen av dem etter mange år som underholder på store Rema-fester.

Gamle ligg som skal få kjørt seg

Det er mange år siden Lisa Tønne flyttet fra Trondheim, lenge siden hun la fra seg trønderdialekten. Men plutselig dukker den opp, som når hun skal forklarer veien til barnehagen Jotunheimen på Nardo, eller når hun forteller om klasseforstanderen på barneskolen som ikke helt visste hvordan hun skulle forholde seg til livlige Lisa.

Prate for seg, og prate seg bort, kan hun ennå. Men sceneshow krever disiplin, også for Lisa.

Med tre show på rappen, kan ikke programmet ese ut. Men vær trygg, Lisa Tønne står ikke på en scene i hjembyen uten å namedroppe noen gamle ligg, og de skal få kjørt seg.

Feministisk prosjekt?

- Er Tusvik / Tønne et feministisk prosjekt?

- Som mennesker er vi i hvert fall feministiske prosjekter, parerer de to, som oppfatter at yngre folk gjerne tror at kvinner må ha røde strømper til langt over knærne for å være troverdige feminister.

– Men i våre dager er det ikke sånn at en må en ha langt hår på tissen eller ubleket rumpehull for å være en gode feminist, sier Lisa Tønne.

Latteren sitter løst: Også i fritiden. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Nære relasjoner: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er ikke redd for kroppskontakt. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Nære relasjoner: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er ikke redd for kroppskontakt. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Med rett til å drepe: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne har ammunisjonen klar i møte med trøndersk publikum. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Ingen grunn til å skamme seg: Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik bare peiser på. Enten som her, i lekegrinda til Tusvik junior, eller i Olavshallen i tre forestillinger lørdag. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen