Men for all del: Du skal se flott ut på julebordet. Lekker. Eksklusiv. Elegant.

- Fløyel er jo det store i høst og vinter, og finnes på alt fra klær og sko til tilbehør. Så hvis du liker dette stoffet, er det bare å svinge seg med dette på julebordet, sier Lunnan og understreker at fløyel gir et eksklusivt uttrykk. Men det er ikke nødvendig å ha fløyel på alt du velger. Som regel gjør det seg mer dersom du tyr til kontraster, ifølge stylist og makeupartist, Hege Regine Lunnan.

Både dype og friske farger

- Det er mye av dype, mørke farger, men det er også innslag av friskere farger som rosa og rødt å se denne sesongen. Og ullstoffer, noe som passer godt til oss nordboere.

- Snittene er tydelige, men litt mer tonet ned og mer androgyn i stilen. Feminiteten sees på stoffene som gjerne går i fløyel og silke. Det er en slags renessansestil på klærne i år, en linje som er spesielt tydelig hos designere som Chanel og Gucci. Ermene er ekstra lange, en stil vi ser ved flere motehus, blant annet Marc Jacobs, forteller stylisten.

Statementsmykker som choker med pynt er et viktig tilbehør nå. Hvis du skal vise at du følger med på motebildet så er det dette du skal ha på julebordet i år. Vi er litt tilbake til 90-tallet, da hadde vi også fløyelskjole og chokene, gjerne med strasspynt. En fin, litt herreinspirert dress er det også mye av denne sesongen. Og de finnes i en rekke utgaver både i ull, fløyel og silke.

Lang kåpe

- Du kan gjerne velge en fin dress til julebordet. Og det blir ekstra flott med en flott, lang kåpe over. Da blir du festpyntet umiddelbart, sier Lunnan.

Stoffene er mer eksklusive i år, med blanke, behagelige materialer. Uttrykket er mer sofistikert. Og du finner mer farger og mer mønster enn på lenge.

- Mange designere, blant annet Kenzo i samarbeid med Hennes & Mauritz, har en kolleksjon full av farger og mønstre. Dette er fint å kombinere med fløyel og litt tyngre stoffer slik at du får inn litt friske farger. Vi vil nok se mye av dette, sier Lunnan og tilføyer at dersom du velger et antrekk med mørke farger og tyngde kan du satse på litt friskere elementer som tilbehør.

- Da kan det være fint med en rød veske og en rød leppestift for å balansere antrekket. Hvis du liker friske farger på klærne, mer Kenzo-stil, kan det være fint med en dempet stil på resten som makeup med sotede øyne og nude-lepper. For å få et eksklusivt, delikat uttrykk må du balansere virkemidlene. Nøkkelen til et lekkert julebordsantrekk er å finne balansen mellom en fargerik og dempet stil, ifølge Lunnan.

Gå for egen smak

Men først og fremst handler det om din personlige stil og hva du ønsker å legge vekt på. Det krever litt ekstra å skulle pøse på med både røde lepper og fargerike klær.

- I fjor var det mer å se av paljetter og glitter, og kunsten er å tenke måtehold. Fallgruven er ikke så stor i år i og med at det generelt er en mer dempet stil med dypere farger, sier Lunnan.

Charlotte de Stael, fransk stylist med egen blogg og motebutikken «Shine» er en svoren tilhenger av den elegante stilen. Og i år er det altså elegansen som gjelder.

- Gå for en transparent stil, men med dekkede ermer. Bruk gjerne farger. Det er hyggelig med lyse farger som pudderrosa og kremhvitt når det er snø ute. Vi føler oss veldig sexy i den «den lille sorte», men vi gir ikke mye av oss selv med bare svart. Velger du en kjole med litt farge gir det energi til både deg selv og andre, sier de Stael.

Less is more

Tenk lysere, mykere og mer farger, er rådet fra de Stael. Og blått kan erstatte svart.

- Vi går ikke etter det man tenker på som utpreget sexy. Det handler om å velge virkemidlene med omhu, og vi leter alltid etter det elegant, det som er «chic». Det må for all del ikke bli vulgært, det er helt krise. Trang skinnbukse med en kort glitrende, topp er ikke bra, det er passé. Bruk gjerne trang skinnbukse, men velg en fin silkebluse eller genser til.

Alle vil ha kjoler

Ingrid Bruun, daglig leder hos Høyer, ser at trenden med maskuline dresser har holdt seg en stund, men når det lakker og lir mot jul, er det kjoler damene etterspør.

- Uansett hva man sier om at herreinspirerte dresser er i motebildet, så er det kjole vi vil ha på oss på julebordet. Vi kan ikke få nok av fine kjoler, og mange vil ha litt glam, blonder og paljetter til tross for at stilen er langt mer dempet i år. Velur er i skuddet som aldri før, og det kan gjerne være litt farger på kjolen i år, rødt, burgunder og blått, sier Brun og understreker at alle har et ønske om å være elegante. De yngste går for korte kjoler, mens litt mer voksne gjerne vil ha lengde ned til knærne. Fuskepels og skjerf, og gjerne skjerf med fuskepels, er det mye av.

Tenk mykt, behagelig og elegant i år.

Takk til:

Stylister, modeller og lærere ved Makeup&Styling,

Norsk fotofagskole

Gunnel Christina Lyng Paulsen (lærer)

Karoline Aasbø

Stina Louise Bogstrand

Kamilla Brønstad

Cathrine Guten Aaser

Kristine Hidle

Silvia Elisabeth Heimnes Torgersen

Mikaela Erkstam

Linn Nicolaysen

Leif Erik Hakkestad

Stian Schance

Butikker for lån av klær og tilbehør:

Moods of Norway

Shine

Hallhuber

Lindex

Bogart Cosmo

Accessorize

Rockheim by Scandic Nidelven for lån av location

Et lite glass før festen: Linn og Stian (t.v) har begge antrekk fra Bogart Cosmo, Leif Erik og Mikaela har begge klær fra Moods of Norway. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Venninnevorspiel: Kristine (t.v) har klær fra Selected og smykker fra Accessorize, Kamilla har kjole og smykker fra Shine, og Silvia har klær fra Hallhuber. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
- Det er viktig å balansere antrekket, ikke overdrive effekter som glitter og paljetter, sier stylist Hege Regine Lunnan. Foto: Karoline Pettersen
Entrer julebordet: Mikaela har skjørt og topp fra Moods of Norway. Linn har kjole fra Moods of Norway. Stian har dress. skjorte og slips fra Bogart Cosmo. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Charlotte de Stael er stylist og driver motebutikken Shine. Hun er opptatt av å fremme en elegant og dempet stil.
Endelig julebord: F.v. Cathrine har antrekk fra Lindex, Mikaela har klær fra Moods of Norway, Kristine har kjole fra Selected, Leif Erik i dress fra Moods of Norway, Silvia har antrekk fra Hallhuber, Linn i kjole fra Moods of Norway, Stian har dress fra Bogart Cosmo og Kamilla har kjole fra Shine. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Ingrid Brun er daglig leder hos Høyer. - Når det kommer til julebordsantrekket, så er det kjolen damene etterspør, sier Brun.
Leif Erik og Mikaela har begge klær fra Moods of Norway. Mikaela har veske fra Accessorize. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth