Onsdag, klokka er 11.11. Prossesoperatør Hans holder på med sitt vante arbeid på smårullavdelingen ved Ranheim papirfabrikk. Mens han jobber med å gjør store ruller om til mindre ruller, lytter han til radio via et rødt hørselvern. Som alltid på denne tiden av dagen, hører Hans på ett av sine favorittprogram, Lønsj på NRK P1. Så forsvinner plutselig lyden i hørselvernet.

- Jeg har ikke hørselvern med DAB, forteller Hans Moen.

De snaut fire år gamle isolerte hodetelefonene fra Peltor har kun innebygget radio med FM-bånd. Hans som har jobbet ved fabrikken siden 1986, sverger til radio.

-Jeg må ha radio, så enn så lenge får det bli P4 via FM.

Enklest med radio

Onsdag 8. februar sluttet NRK å sende radio via FM-nettet i Midt-Norge. Enn så lenge vil de kommersielle kanalene P4 og Radio Norge fortsette å bruke det analoge sendernettet i Trøndelag. Men, fra 21. april flyttes også disse over på DAB.

- Det får vel bli lokalradio da, flirer Hans.

Han forteller at spillelister via Spotify ikke er noe for ham. Mobildekningen er også så som så inne på fabrikken, så radio via 4G-nettet blir heller ikke aktuelt for Hans.

- Det orker jeg ikke nei. Det enkleste er å bruke vanlig radio.

Thomas har blåtann og Spotify

Ved et spartansk bord i et hjørne av smårullavdelingen sitter Hans og prater med kollegaen Thomas. Thomas Nordgaard Stellander lytter ikke så mye på radio.

- Jeg hører mye på metall, blues, alt mulig egentlig.

Thomas forklarer at han bruker mye Spotify på jobb. Akkurat i dag strømmer Beatlesmusikk ut fra de svarte hodetelefonene som ligger henslengt på bordet.

- Hva jeg hører på kommer litt an på dagsformen, smiler han.

Bruker PC og mobil

- Jeg hører mest radio via mobilen. Det er liksom lettere enn å ta med seg en svær radio på Dragvollbussen, ler Idunn S. Skjerdingstad.

Den 21 år gamle geografistudenten hører heller sjelden på vanlig radio via FM-båndet. Hun synes det er synd at FM-forsvinner, men sier at det ikke er noe som vil gå utover hennes radiolytting.

- Det kan godt hende at jeg kjøper meg en DAB-radio en gang, men det står ikke akkurat øverst på prioriteringslista. Jeg hører uansett mest på NRK, og det funker jo fortsatt fint, både via mobil og PC.

Kobler seg på hos kollegaen

Tilbake på papirfabrikken ved Ranheim, forteller driftsleder Tore Henriksen i Peterson Packaging, at det godt kan hende at de ansatte på smårullavdelingen vil få hørselvern med DAB.

- Det skulle jo nesten bare mangle at gutta ikke skulle kunne få høre på radio mens de arbeider. Ellers så kan ting fort bli litt monotont, sier Henriksen

Gutta rundt bordet i kroken ser ikke bort ifra at de vil ta på seg et hørselvern med DAB.

- Jeg er spent på hvordan det blir med DAB+. Det er greit så lenge lyden ikke hakker. Time will show, sier Hans, mens han tar et drag av en e-sigarett.

Hans synes uansett at det er en ulempe at FM-båndet stenges.

- Hvis det ikke ordner seg med DAB, må jeg fikse en skjøteledning, slik at jeg kan koble meg på hos Thomas, ler Hans Moen.

Student Idunn S. Skjerdingstad lytter lite til radio via FM-båndet. Foto: Privat