Da jeg som ung musikkjournalist møtte Junipher Greene i studio på 70-tallet snakket vi ikke om vin. Når jeg møter Geir Bøhren og Bent Åserud i dag, snakker vi lite om musikk. Livet er mer enn rock'n'roll...

Legendarisk album i 1971

Junipher Greene sto bak det mange mener er tidendes beste norske rockeplate i 1971, dobbeltalbumet «Friendship», med et spenstig coverbilde av en den gang ung og fremadstormende Odd Nerdrum. Da Junipher Greene-æraen var over, skapte gründerduoen Bøhren/Åserud seg en ny karriere som komponister av musikk til film og TV-serier.

Samtidig har de to bygget seg opp som vinimportører. Sammen med tre andre investorer eier de importselskapet Evento som i fjor kjøpte Saga Wine og tilsammen solgte vin for 42 millioner kroner i Norge.

-Vininteressen dukket opp nærmest ut av intet i 1985, da vi arbeidet sammen med Jon Skolmen om filmen «Plastposen». Skolmen hadde tatt med seg en gammel Rioja-vin hjem fra Kanariøyene hvor han hadde leilighet, og denne lot han oss smake på. Det var en 1970-årgang, en fabelaktig vin som ga oss en fantastisk opplevelse, forteller Geir Bøhren.

Fra whisky og øl til vin

Det var lite vin på riderne til rockegruppene den gangen. Det gikk mest i øl og whisky.

-Denne Rioja-vinen forandret på det. En mektig opplevelse som gjorde at jeg bestemte meg for at vin måtte jeg samle på. Bent og jeg dro på Polet og spurte etter spansk og fransk vin som tålte lagring. Tror vi kjøpte rundt 100 flasker på få dager. På kort tid ble vin en altoppslukende hobby.

Likevel var det først mange år senere, da Bøhren hadde kjøpt seg feriehus i Maremma i Toscana, at tanken om å importere vin til Norge dukket opp. Forfatteren Truls Øhra, som hadde bodd i Italia i tyve år, ble katalysatoren. Han hadde allerede kjøpt inn mye vin som sto lagret i en garasje i Toscana. Nå ville han ha med seg Bøhren som konsulent for å selge vin i Norge.

-I Italia hadde jeg funnet smaksrikdommen som matchet mine preferanser. Jeg husker fortsatt dagen jeg fikk smake en flaske Casanova di Neri 1982. «Herre Jesus, takk for at jeg er til», tenkte jeg. -Det var en åpenbaring.

Vinimport fra 2000

Evento ble startet i 2000. De første årene var ikke volumet imponerende. Men i fjor var selskapet blitt så økonomisk sterkt at de kunne kjøpe seg inn i et annet importselskap, Saga Wines. Plutselig var Evento et aktør å regne med i bransjen.

Det er gjennom selskapet Visible Music Bøhren og Åserud har eierskap i vinfirmaet Evento. Av de to er det Bøhren som er den lidenskapelige, den som er mest hekta og nerdete. Åserud er fortsatt mer opptatt av musikk.

-Er det noen likheter mellom musikk og vin?

-Ja, det er store likheter. Begge bygger på lang kultur nærmest i uminnelige tider. Som komponister har vi mye til felles med vinprodusenter. Det handler om å finne balansen. Og å ha respekt for ting som har vært, og produktet i seg selv, svarer Geir Bøhren.

foto
foto