Filmen om mannskoret i Berlevåg har fått nordmenn til å gå mann av huse, og filmen kan allerede regnes som en av tidenes store, norske filmsuksesser.

Nå håper personene bak filmen at amerikanerne også skal la seg røre av ekte mannfolk, sang og barsk norsk natur. Ikke minst gjelder det å få innpass i juryen som skal nominere filmene til neste Oscar-utdeling.

«Gode Oscar-sjanser»- Jeg mener at filmen bør ha god sjanse i to kategorier, beste utenlandske film og beste dokumentarfilm, sier tidligere direktør Tom Remlov i Norsk Film til NTB.

Knut Egil Jensens film skal vises både på ordinære kinoer i USA og på filmfestivaler. I tillegg blir det en kampanje for å skape oppmerksomhet rundt filmen. Og koret selv skal trolig på turné i USA.

- Jeg tror filmen kommer til å slå veldig godt an. Den er eksotisk, varm og underholdende. Den bekrefter den forestillingen amerikanerne har om Norge, mener Remlov.

600.000 besøkendeFør filmen ble lansert i Norge hadde Norsk Film budsjettert med 20.000-30.000 besøkende. Et friskt anslag på en norsk dokumentarfilm. - Min personlige drøm var et besøk på 60.000-70.000 for å slå Sigve Endresens dokumentarrekord, men det holdt jeg for meg selv, ler Remlov.

Nå ser det ut til at 600.000 nordmenn kommer til å ha sett filmen før den tas av plakaten på norske kinoer.

En oppfølger av «Heftig og begeistret» er allerede på trappene, og kommer trolig til å handle om alt som er skjedd i kjølvannet av den første filmen og forsøket på å erobre USA.

Kan Knut Erik Jensen også innkassere en Oscar for sin dokumentar om mannskoret i Berlevåg? Foto: STIAN NEBB