- Jeg må snart stryke kjolen min, det er kveldens største utfordring, sier Seinabo Sey. Hun ler høyt, men sender samtidig et fortvilt blikk mot scenekostymet som ligger i sofaen backstage på Brukbar/Blæst.

Hun er blant Sveriges heteste artister om dagen. Denne uka er Sey på en miniturné i nabolandet, hvor Trondheim er ett av tre stoppesteder. Det er bare en time til 25-åringen skal møte et utsolgt klubblokale i Trondheim, men strykejobben kan vente litt til.

Les også: Slik blir klubbkonsert-vinteren

Arbeidsmoral som Queen Bee

Den svensk-gambiske artisten slo igjennom i 2013 med låta «Younger» og i oktober kom debutalbumet «Pretend».

- Det har vært uvirkelig å gå fra å bli sparket fra en telefonjobb, til å gi ut en singel og plutselig være travel i nesten tre år uten pause. Det har vært sjokkartet, det er det beste ordet til å beskrive det, sier Sey.

Før så hun ikke på seg selv som er person som liker å jobbe, nå kan hun ikke tenkte seg noe morsommere. Den som inspirerer henne til god arbeidsmoral, er den hun kaller «vår tids Michael Jackson».

- Den arbeidsmoralen Beyoncé har, inspirerer meg. Hun er en perfeksjonist, alt hun gjør føles gjennomtenkt og perfekt utført. Hun er styrtrik og har vunnet flere priser enn de fleste, men hun fortsetter å jobbe. Det er da man forstår at det handler mer om kjærligheten til kunsten, enn noe annet, sier Sey.

Anmelder Ole Jacob Hoel anbefalte Seinabo Seys debutalbum, «Pretend», da det kom ut i november.

Schizofren stemme

Sey vokste opp i Halmstad, og som 15-åring flyttet hun til Stockholm for å gå musikkskole. Hennes gambiske far var musiker, og Sey beskriver sine nærmeste som en musikalsk familie uten at de nødvendigvis satt samlet rundt pianoet. Selv var hun opptatt av å herme artister hun likte, måten Alicia Keys sang «Fallin» og Destiny's childs raske refrenger. Nå mener Sey hun har funnet sin egen stemme.

- Det tok lang tid, men jeg tror faktisk jeg har funnet den. Mye av prosessen handlet om å finne ut hvem jeg er. Jeg har mange ulike stemmer og derfor kan stemmen min virke schizofren, men nå er jeg ikke redd for det lenger. Kate Bush bruker tusen ulike stemmer uten at noen kritiserer henne. For meg ble det en øyeåpner, sier Sey.

Sjangerhatet

Musikken hennes blir gjerne omtalt som soulpop, men selv vil hun helst unngå å bli satt i sjangerbås.

- Jeg hater sjangre fordi jeg ikke tenker på sjangre. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal bruke så mye tid på å forklare musikken min, kan man ikke heller lytte og oppleve den i stedet? Spør Sey, som tror hennes flerkulturelle bakgrunn kan være grunnen til at noen setter musikken hennes i bås.

- Jeg kunne spilt rockemusikk, og folk ville tenkt «soul». Jeg liker soul, så det gjør meg ingenting, men jeg blir fascinert av at det fungerer slik, sier hun.

I Norge fikk Sey mange nye lyttere takket være Kygos remiks av «Younger». Rundt samme tid mistet hun en av sine faste lyttere, personen hun synger sangen «Burial» for på sine konserter – faren.

Om noen måneder får Brukbar/Blæst et nytt spennende besøk.

Et voksende sinne

- Jeg har vokst opp med foreldre som aldri har prakket på meg meninger, men lært meg om selvkjærlighet. Jeg har hatt flaks fordi pappa forankret en selvrespekt i meg og gjort meg stolt av den jeg er, det er nok noe mange savner, sier Sey. Hun forteller at hun bryr seg mer om rettferdighet og menneskers rettigheter enn musikk. Den svensk-gambiske artisten føler en dyp uro for utviklingen i det svenske samfunnet med økt fremmedfrykt og diskriminering.

- Jeg kjenner et sinne i meg som jeg ikke har kjent på før. Hva er det som skjer i Sverige, med nazister og rasister overalt? Jeg har vokst opp i og vært en del av dette samfunnet, men jeg kjenner at jeg ikke kan «keep my cool» lenger, sier hun.

Dette engasjerer henne veldig.

- Se hvor få avisoppslag som ikke handler om et hvitt menneske. Det er sjelden jeg snakker om slikt fordi jeg blir så sint og lei meg, men dette er noe som virkelig må endres. Slik det er nå må jeg om få år flytte fra landet jeg er født i fordi det ikke er hyggelig for meg å bo der, det er sørgelig.

En halv time senere er kveldens største utfordring overvunnet. Kledd i en lang, svart kjole uten skrukker gjør Sey scenen til sin, for å stryke Trondheims-publikummet medhårs klarer hun glatt.

Er du på jakt etter egne konsertopplevelser? Sjekk hva som skejr i vår Det skjer-guide.

foto
Sveriges soulstjerne, Seinabo Sey, sang for et utsolgt Brubar/Blæst onsdag kveld. Foto: Morten Antonsen