– Mange av ungene i nærmiljøet kaller meg bare Skomaker Andersen, sier Kåre Moum.

Det er ikke så rart. For tiende gang spiller 61-åringen barne-tv-yndlingen i Skomakergata i Malvik musikkorps og Vikhammer og Saksvik skolekorps' juleforestilling «Nå er det jul igjen». Forestillingen er et samarbeid mellom voksenkorpset og skolekorpset, på tvers av generasjoner.

– Så vidt jeg vet er det ganske unikt. Vi i voksenkorpset startet samarbeidet blant annet fordi vi hadde lyst til hjelpe til med å holde rekrutteringen i gang. På sikt hjelper det jo også oss i voksenkorpset, sier Moum.

Gjennomgangsfigur

Voksenkorpset spiller musikken, mens korpsungene tar scenen som sangere og skuespillere. I alt er rundt 70 barn og voksne i aksjon på scenen, i tillegg til et solid støtteapparat av foreldre og andre medhjelpere.

– Vi ser hvor stor stas det er for ungene og ungdommene i skolekorpset, de vet ikke om noe annet og forventer at det skjer hvert år. Det gir inspirasjon til å fortsette, sier han.

Skomaker Andersen, i Moums skikkelse, har vært en gjennomgangsfigur i forestillingen gjennom alle årene. I mange år hadde han «Tøfflus» som sin faste makker, men nå er det «Fjompenissen», spilt av Monica Sørngård, som er skomakerens leieboer og medspiller på scenen. De er inspirert av «Jul i Skomakergata», men har hvert år sydd sammen en ny fortelling, basert på kjent musikk knyttet til jula.

– Jeg prøver ikke å være Henki Kolstad. Men jeg ligner nok litt på Skomaker Andersen, og gjør ikke så veldig mye for å endre karakter. Rollen har blitt sånn med meg. Jeg er en rolig type i utgangspunktet og på scenen prøver jeg å være en lun og snill bestefarstype, sier Moum.

Fra sakte-tv til scenen

Sist gang «Jul i Skomakergata» ble brukt som adventskalender på NRK var i 2003. Siden har mange mast om å få serien på lufta igjen, uten å lykkes. NRK mener tv-produksjonen er utdatert. «Våre eldre julekalendere ser og føles gamle når de sendes på NRK Super. De er produsert i et annet format enn det som er vanlig i dag. Dette, samt at mange i dag har større TV-skjermer – gjør at bildene blir uskarpe», skriver Hildri Gulliksen, programredaktør i NRK Super i en kronikk i Bergens Tidende.

Adresseavisens kommentator Terje Eidsvåg støttet NRKs syn da han i desember 2011 skrev kommentaren «Fri oss fra Skomakergata».  «Mennesker med sterke følelser for en tv-serie fortjener respekt. Heldigvis er det i våre dager utmerkede løsninger for slike. Hele serien med alle episodene på til sammen syv timer og 40 minutter er tilgjengelig på dvd for mindre enn prisen av to kinobilletter», skrev Eidsvåg.

Uansett aksjoner og meninger, er det fortsatt mange som trives i selskap med den godmodige skomakeren på scenen på Vikhammer.

– Det er vel litt for sakte tv for mange av dagens unger. Men mange har nok sett den på nettet, og hørt om den fra foreldre og besteforeldre, sier Moum, som lover to solide forestillinger denne helgen.

Korpsene legger ned mye arbeid i både musikken og regien, hvor de har hjelp fra Ragnhild Skille, og hyrer også inn lyd- og lysanlegg som er ambisjonsnivået verdig.

– Målet vårt er å gi folk godfølelsen og å hjelpe dem med å komme i julestemning, sier Moum.

– 100 prosent til stede

Korpsmusikken har vært en kjær hobby så lenge han kan huske. Moum begynte i Vikhammer skoles musikkorps som åtteåring, da det startet opp i 1962. Og siden har han vært med. Da korpset feiret 50-årsjubileum i 2012 ble han utnevnt til æresmedlem. Han trakterer kornett, flygelhorn og trompet, men i denne forestillingen spiller han tuba – for det gjør Skomaker Andersen.

– For meg betyr korpset mer og mer. Spillingen har vært en arena og en måte å uttrykke seg på som har vært et viktig supplement til resten av det jeg holder på med. Korps er en arena for folk i alle aldre, og fra alle yrkesgrupper. Her møtes barn, ungdommer og gamle folk, som spiller til de stuper. Og når en spiller tenker en ikke på noe annet. En er 100 prosent til stede i musikken. Sånn sett er det et alternativ til yoga og kurs i mindfulness, smiler korpsnestoren.

Forestillingene spilles i Vikhammer samfunnshus lørdag og søndag 5. og 6. desember, klokken 16.00 begge dager.

Syngende barn fra Vikhammer og Saksvik skolekorps under juleforestillingen som spilles for tiende gang i år. Bildet er tatt i 2013. Foto: May Elisabeth Lund/MalvikBladet
Kåre Moum ved Nyborg skole i Trondheim, hvor han er rektor. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vegard Eggen
Lang historie: Vikhammer skolekorps skulle ha konsert i Malvik kirke. Her under siste finpuss før konserten. Fra venstre Øivind Hofstad, Grete Melvold, Ragnfrid Malvik, Annbjørg Jordal og en ung Kåre Moum. Bak står dirigenten Einar G. Paulsen. (Adresseavisen 20. januar 1965) Foto: Adresseavisens arkiv