Det blir ikke akkurat lettere med årene å velge ut hva vi skal trekke fram av høydepunkt. I en sommer der mange nok er skuffet over at det ikke ble konsert i Granåsen, og der Sverresborg-konsertene også har mindre internasjonal schwung enn tidligere, er det lett å overse at de tre månedene vi har foran oss inneholder flere gode konserter og spennende festivaler enn noen gang før – og det med god margin.

Bevis nummer én: Vi får to store, helt ferske nykommere innenfor bygrensa: Trondheim Rocks for hardrockfansen (Iron Maiden, Volbeat) og Festningen for pop og EDM (Kygo, Ary, Gabrielle) rammer inn sommeren på hver sin kant. Potensielt flere titusener av gjester, innvielse av splitter ny arena og to sjangre som har vært underrepresentert i den eksisterende festivalfloraen. Økte publikumstall, men ikke minst økt mangfold.

Bevis nummer to: Pstereofestivalen (som slipper sine siste navn i dag) er tilbake i form, etter en 2017-festival som definitivt ble et mellomår. Fjorårets festival hadde en god del bra i mellomsjiktet, men headlinerne Alt-J, Röyksopp og Rival Sons etterlot likevel inntrykket av en festival der lufta var i ferd med å slippe ut av ballongen etter mange års sammenhengende opptur. En festival vil aldri si rett ut at den har mislyktes, men Pstereo selv gikk så langt som å innrømme at markedet hadde vært vanskelig, med få tilgjengelige internasjonale headlinere. Flere lojale gjester droppet festivalen, og mange som tidligere stolte nok på festivalen til å bestille tidligbillett før programmet var klart, har holdt kredittkortet tett til brystet inntil årets program tok form.

Jeg setter herved min ære i å love at årets festival kommer til å bli adskillig mer vellykket. Ikke nødvendigvis fordi headlinernavnene er så enormt store, verken Thåström eller Aurora er noen Springsteen eller Beyoncé i volum – men fordi det er snakk om artister som alltid leverer live (Auroras maktdemonstrasjon i Nidarosdomen sist høst bør ha skaffet Pstereo en del bonusgjester), som har dedikerte fans som stoler på dem. Og så Kraftwerk, da, som blir en ekte begivenhet. Jeg har selv opplevd legendene live i 3D, og det er en hypnotisk opplevelse som vil fenge langt flere enn dem som allerede har et forhold til dem. Torsdagskvelden på Pstereo er en klokkeklar innertier, der Kraftwerk følger etter to av de største framtidshåpene i norsk pop – Sigrid (som fortjent rykker opp et hakk på plakaten etter fjorårets knallkonsert) og Cezinando.

Det er ikke nødvendigvis tidenes beste Pstereofestival, mellomsjiktet på programmet har vært vel så sterkt andre år. Men det blir stas for oss 90-tallsbarn å gjenoppleve skotske Mogwai og de brasilianske trash- og groove metal-pionerene i Sepultura. Nostalgien blir total når DeLillos framfører hele «Neste sommer». Lokal forankring sikres gjennom gode trønderske navn som Frances Wave, Bokassa, Kristoffer Lo, Haunted Mansions – toppet med Gåtes comebackår og første Pstereokonsert. Snakkiser som Gurls. Sigrid og Cezinando står i front for et fint sveip over moderne norsk pop, med navn Sassy 009, HALIE, ISÁK, Kjartan Lauritzen og Fieh (Olavsfestdagene supplerer for øvrig med Dagny og Sondre Justad). Du har «se dem før de blir store»-band som Big Thief, Rolling Blackouts Coastal Fever, Zeal Ardor, Grant, Japanese Breakfast og Sheer Mag.

Bevis nummer tre: Pstereo er slett ikke de eneste som har tatt seg selv i nakken, utenfor Trondheim skjer det også spennende ting. Steinkjerfestivalen har et historisk sterkt program, med artister i stort spenn fra TNT og Terje Tysland via Gåte, Kvelertak, Veronica Maggio og Ida Jenshus til Astrid S og Cezinando. Nykommer Stokkøya Festival er også en spennende oppkomling som gjennom god mat, flott natur og komfort – i tillegg til kresen musikkbooking – ganske sikkert har lyst til å konkurrere med Pstereo om segmentet «kulturinteressert middelklasse som pusher 40». Nykommeren Heim i Hasselvika (Daniel Kvammen, Lindstrøm) har noe lovende på gang, det samme har mer folkelige Parkliv (DumDum Boys, Madcon, Tre Små Kinesere) på Orkanger.

Så får heller Granåsen være Granåsen, finner du ikke noe du kunne tenke deg å høre i løpet av de neste tre månedene, er kanskje ikke konseptet festival noe for deg.

Fredag slipper vi i Adresseavisen vårt tradisjonsrike festivalmagasin. Her kan du lese om sommerenes festivaler.

foto
Aurora trollbandt publikum i Nidarosdomen i november i fjor, og nå håper Pstereofestivalen på en like vellykket konsert på Marinen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik