- Det er en voldsom økning av kvinner som har genuine inntekter av å skrive musikk, sier kommunikasjonssjef i TONO Willy Martinsen til NRK tirsdag. Bare hittil i år er det 35 prosent flere kvinner blant komponister, tekstforfattere og låtskrivere som har tjent over 45.000 i TONO-vederlag. I fjor var økningen på 18 prosent.

Helene Dolva Broch i Music Norway bekrefter at det er flere kvinner som lykkes, og trekker blant andre frem trondhjemmeren Anne Judith Wik som en av flere låtskrivere som gjør det stort, særlig utenfor landegrensene. Wik har nådd toppen på de sørkoreanske hitlistene flere ganger med supergruppen Girls Generation, og har også vunnet priser på Youtube-awards.

- Det er utrolig artig å få ros, og jeg er takknemlig for det. I Trondheim ser vi at det yrer av låtskriverspirer. Blant dem er det mange unge jenter som prøver seg. Ny teknologi gjør det lettere og mer tilgjengelig å lage musikk, det er bare å ta i bruk høyttalerne og datamaskinen alle har på rommet hjemme, sier Wik til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Anne Judith danket ut Lady Gaga og Justin Bieber

- Først og fremst artist

Med 20 års erfaring fra popgruppen Soda på nittitallet, produksjonsselskapet Dsign Music og låtskriversamlingene til Song:Expo, har Wik skapt seg et navn både innenlands og utenlands i en fortsatt mannsdominert bransje. NRK opplyser om at kun 23 av de 100 mest spilte norske artistene på radio i fjor var kvinner, mens Dagsavisen rapportere om 80 prosent menn som headlinere på festivalplakaten. I TONO er kun 20 prosent av medlemmene kvinner.

- Men som flere har sagt før meg, er en først og fremst artist, og deretter kvinne. Samtidig tror jeg tror at jeg som kvinne kan tilføre en annen dimensjon. Både feminine og maskuline energier gir en god balanse.

Wik mener det er flott om hun kan vise andre kvinner at det går an å leve av det man brenner for.

- Vi må heie på hverandre og være mentorer for hverandre.

Få kvinner i produsentrommet

Wik har ikke tro på kvotering, men ønsker å se flere kvinner bak spakene i produsentrommet. Det samme mener Are Bergerud i kompetansesenteret Tempo, som arrangerer låtskriversamlingen Trondheim Song:Expo.

- Uten at jeg har klare fakta, er det en merkbar vekst i kvinnerandelen blant deltagerne på Song:Expo. Det er topp, men en utfordring vi har, er at andelen kvinnelige produsenter på samlingene er lav. I singer-songwriter-segmentet er det derimot helt klart flere jenter enn gutter, sier Bergerud.

Han synes det er gledelig at Anne Judith Wik trekkes frem av Music Norway.

- Hun er en viktig inspirasjon og mentor på samlingene, sier han.