Det har vært spekulert lenge i hvem som skal gestalte den nye spelkongen på Stiklestad. Nå er det imidlertid klart. Norges kanskje mest kjente karakterskuespiller, Trond Espen Seim, gjør seg klar til å lede kongshæren i årets slag på Stiklestad.

- Det blir veldig spennende og jeg kunne jo ikke takke nei til å være konge på Stiklestad. Nå handler det om å bli god på hesteryggen, sier Seim.

Les også: Mye død og fordervelse

Konge og statsminister

Dette blir ikke første gang Trond Espen Seim er med i Spelet om Heilag Olav. I 1998 spilte han hærmannen Froste, en av kongens soldater. Siden den gang har han gjort store roller både på scene og i film. Mest kjent er han nok som Varg Veum og statsminister i Mammon 2.

- Frem mot olsok skal jeg spille inn sesong to av tv-serien «Frikjent», så er det tredje sesong av den danske tv-serien «Arvingene». Det holder i massevis. Når sommeren er over kan jeg si at jeg har vært både statsminister og konge. Det er vel noe å skilte med, smiler han.

Seim ser seg rundt i spelamfiet og synes området er storslått.

- Det er helt fantastisk at det kan komme så mye folk på en teaterforestilling. Det blir annerledes å spille for 5000 mennesker enn 150 personer på amfiscenen ved Nationaltheatret. Men du må selvsagt gi like mye av deg selv uansett, understreker Seim.

Som å spille i band

Seim gikk ut fra Teaterhøgskolen 1996 og ble først tilknyttet Rogaland Teater og Den Nationale Scene før han kom til Nationaltheatret i Oslo. Foruten åremålsstillingene har han vært frilans skuespiller siden han var ferdig utdannet.

- Jeg har aldri vært fast ansatt noe sted. Å være frilans er et valg jeg har tatt, og jeg har vært så heldig å gjøre både film og teater. Hvis man greier å få spilt teater annethvert år så er det lurt. Og så blir det jo mindre roller på deg desto eldre du blir. Jeg er 44 år, men jeg tror alltid at jeg er yngst uansett, ler Seim, som mener utviklingen innen teaterkunsten har vært god de siste årene.

- Institusjonsteatrene må tørre, og ta større sjanser enn privatteatrene. Forestillingen «Klassen vår» på Nationaltheatret hadde kanskje et estimat på 40 prosent belegg, men har vært stappfull hele tiden. Det er en sjanse å ta og det er de blitt flinkere til.

Seim er blitt hedret med Heddaprisen for sine roller i «A Clockwork Orange» av Anthony Burgess, «Erasmus Montanus» av Ludvig Holberg og «Keiser og Galilæer» av Henrik Ibsen.

- I starten av karrieren var du interessert i hvilke roller du spilte. Nå er det viktigste hvilke folk du spiller sammen med. Teater er som å spille i band, mens en filminnspilling er mer som å spille inn en cd. Du lærer noe av begge deler.

Les også: Mammon-rolle inspirert av Marit Arnstad

Likskjorte og pysjbukse

- Hva er drømmerollen?

- Jeg vet ikke. Sist spilte jeg zantactyggende type som gikk rundt barbeint i likskjorte og de gamle pysjbuksene til Lise Fjeldstad. Forestillingen het «Helikopter» hvor jeg spilte mot Ine Jansen. Da var det drømmerollen. Du er ansatt for å gjøre en jobb og da må du komme deg inn i den gruppen med mennesker og «bjuda på» alt du kan, og så si ha det etterpå.

Seim kjenner mange av dem som tidligere har spilt kongen på Stiklestad. Han kjenner spesielt godt Anders Baasmo Christiansen som fikk hard medfart av kritikerne da han gestaltet hovedpersonen. Men Seim viser også til Ingar Helge Gimles prestasjoner til hest (Gimle var livredd og hesten gikk i sirup, journ.anm.)

- Jeg lover å ri bedre enn Ingar. Såpass legger jeg lista. Å gjøre tingene bedre enn Ingar Helge Gimle er ikke dårlig bare det.

Les også: Byen er Bergen, mannen er Varg

Fant frem sinksalven

Seim medgir at det var en ny erfaring å begynne å ri på hest.

- Etter to uker måtte jeg finne frem den gamle sinksalven til sønnen min. Man skal herdes. Uansett hvor god eller dårlig jeg er til hest må de andre ri litt dårligere enn meg, ler Seim, som etter sommeren kan skilte med at han dette året både har spilt statsminister og konge.

Seim er opptatt av å skape en helhet når han skal være med i alle spels mor.

- Jeg må skape en helhetlig figur som folk får et forhold til.

Seim sier han ennå ikke har tenkt på hvordan han vil fremstille helgenkongen på det kjente slagstedet.

- Men jeg vet at mange her oppe har en mening om hvordan jeg skal gjøre rollen. Så det vil nok skuffe noen og glede andre.

Kjeften full av strå

Seim har kjent spelregissør og teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret siden han begynte som skuespiller.

- Hanne mener det beste jeg har gjort var som fugleskremsel i Trollmannen fra Oz. Det var min første forestilling som profesjonell skuespiller i 1996. Jeg hadde så mye strå i kjeften at jeg nesten ikke greide å snakke.

Nå har Trond Espen Seim kjøpt en ungdomsbok bok om helgenkongen Olav.

-Jeg kan altfor lite og må lese meg opp på personen. Et sted må man jo begynne.

- Etter spelet er du kanskje klar for hovedrolle i en stor vikingfilm?

- Der har du det med treningen da. Jeg er 44 år. Jeg lar Oftebro og co. ta seg av treningen og lav fettprosent, og så prøver jeg å spille alle oss andre. Det er et stort marked for oss også, sier skuespiller Trond Espen Seim.

foto
Den nye spelkongen Trond Espen Seim liker seg i spelamfiet på Stiklestad. Nå tar han ridetimer for å kunne lede kongshæren på det historiske slagstedet. Foto: Leif Arne Holme