- Vi ser på dette som et stort ansvar å få lov til å ivareta klenodiene fra en lang og flott karriere. Liv Ullmann har jo beholdt nærheten til hjembyen Trondheim, derfor er dette ekstra artig for oss, sier kinodirektør Arild Kalkvik, som allerede har fått tilsendt noen av trofeene.

Trofèrom

En rekke effekter fra hennes lange karriere blir finne i trofèrommet sammen med et glassmonter som vil huse de gjeveste prisene. Trofèrommet vil være tilgjengelig for alle som ønsker å ta en titt på samlingen i forbindelse med et kinobesøk.

- Vi får et fotografi som hun fikk av Ingmar Bergman i sin tid og som er fra den første filmen de to gjorde sammen. Vi får regissørstolen og klapperen hun benyttet under filminnspillingen av «Kristin Lavransdatter», og en «Golden Globe» som hun fikk for «Immigrantene» i 1972, forteller Kalkvik og legger til at det er en pris som henger høyt. Ullmann har vært nominert til «Oscar» for beste kvinnelige skuespiller to ganger, blitt nominert til «Golden Globe» seks ganger, og vunnet to. Nå har en av de gjeve prisene kommet til Trondheim.

Åpner Kosmorama 2016

- Det er mange som tenker på Liv Ullmann som en anerkjent regissør i dag, og så glemmer vi at hun faktisk var en Hollywood-stjerne. Hun var på alle talkshow og på forsiden av alle magasiner, hun var en superstjerne. Og det er dette vi skal minne Trondheims befolkning på, sier Kalkvik. Ullmann kommer til Trondheim for å åpne trofèrommet i forbindelse med hun skal stå for den offisielle åpningen av Kosmorama 2016. Det skjer på kvinnedagen 8. mars.

- Dette er stor stas. Liv Ullmann er jo en av Trondheims fremste ambassadører og en våre store internasjonale stjerner i filmverdenen. Under festivalen vil vi ha med en liten programserie med noen av filmene hun har medvirket i, sier Silje Engeness som er direktør for Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival og understreker at Ullmann er inne i en spennende fase. Hun er med i alle typer medier og skal ut på turné med Riksteateret til våren.

- Det er vanskelig å si hvor lenge Ullmann kommer til å være her, men hun kommer til å prege festivalen i stor grad.

Kosmorama samarbeider tett med NTNU, der Liv Ullmann er æresdoktor.

Både Liv og Linn til Trondheim

- Det er en fjær i hatten at vi har en æresdoktor innenfor filmfeltet, og vi vil gjøre stas på henne som den store filmambassadøren hun er.

Filmstjernens datter, Linn Ullmann, kom i høst ut med boken «De urolige» der hun skriver om sine foreldre Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Og på spørsmål om begge blad Ullmann blir å se i Trondheim i forbindelse med filmfestivalen i mars, svarer Kosmoramadirektøren følgende.

- Både Liv og Linn er invitert til festivalen, men i to forskjellige sammenhenger. Vi gleder oss til å ha dem her, sier Engeness.

Trofèrom i Trondheim: Liv Ullmann har donert sine filmtrofèer til Trondheim. Prisene vil bli å se i et eget trofèrom på Nova kino. Foto: foto Kristin Svorte