Med Oiid får man tilgang til hvert instrument og kan mikse egne versjoner av sine favorittlåter.

Oiid er bergensbasert, bransjeveteran Frank Østvold og Gisle Johnsen har jobbet i mange år med sikre seg internasjonale rettigheter og samarbeidspartnere, Yrjan Tangenes like lenge med programmering og selve musikken. Siden 2008 har bergenseren hatt base i Trondheim.

Utgangspunktet for Oiid er programmet Music Delta – som ble utviklet som et pedagogisk verktøy for skoleverket. Ved å skille instrumenter i en musikkinnspilling, av for eksempel et symfoniorkester og la elevene selv få mulighet til å justerere volumet på hver instrumentgruppe, får barna innsikt i musikk på en mye mer konkret måte enn teoretisk informasjon.

Dette har blitt utviklet til Oiid, der unge brukere for eksempel kan leke Kygo, mens eldre musikkentusiaster kanskje kan finne nye detaljer i kjente låter Stones, Zeppelin eller a-ha.

Avtale med fleste ledende artister

Oiid kan brukes som et avansert karaoke-verktøy med rullende tekst. En kan også få opp besifring, tekster med info of funfacts rundt hver låt, og de fleste låter har video. Noen vil ha glede av å dekonstruere låtene, skjønne hvordan hver enkelt instrument eller vokalen fremstår alene, eller mikse låten på annen måte, mer synth, mindre gitar, ta bort trommene, justere opp bassen osv.

Oiid har avtale med de tre store multinasjonale plateselskapene, og med en rekke av de store indie-selskapene. De fleste av rockens store artister er dermed med i stallen til Oiid.

Hvilke låter som er med i det første slippet holder de noe tettere inntil brystet. Men det vil være svært kjente låter med svært kjente artister. Det er også gjort kontrakt med enkeltutøvere i andre sjangre, så som jazzstorheten Herbie Hancock, og New York Philharmonic, som akkurat nå er i gang med å spille inn første sats av Dvoraks «New World Symphony» spesielt for Oiid.

- Det er en enorm jobb, der alle instrumenter må dirigeres og spilles inn enkeltvis. Vi gjorde det samme med Bergens filharmoniske for «I Dovregubbens hall» og det var ikke få timer og dager som gikk med, sier Tangenes.

Lanseres i 159 land 3. oktober

Men pop og rock vil dominere repertoaret. Oiid ble forsiktig lansert nasjonalt gjennom turneen til VG-lista i fjor sommer, appen er tilgjengelig med en hel del norske hits. Nå er det internasjonal lansering som gjelder, det ledende amerikanske byrået Famehouse står for markedsføringen. 3. oktober blir de første 50 låtene lagt ut, så skal nye slippes i ukene fremover, med promovering på sosiale medier og i hver enkelt artists hjemmeside. – Oiid skal lanseres i 159 land, i 30 av dem vil lanseringen ledsages med spesialsydd markedsføringspakke. Det er stor forskjell på hva som fungerer i hvert enkelt land, sier Gisle Johnsen på telefon fra New York.

Oiid har hatt stor aktivitet i USA de siste årene, og når de er på møter med plateselskapene, er det toppsjefene som tar imot dem. Platebransjen er alltid på jakt etter nye plattformer å selge sine etablerte suksesser på nytt.

- Ja, det er klart. Det finnes et kjernepublikum som skal ha alt, uansett, med sine favorittartister. Men dette er noe mer, Oiid er den første genuine nyskapningen i bransjen siden streaming, sier Tangenes.

Appen Oiid er gratis å laste ned, mens låten kjøpes til tre dollar stykket. Yrjan Tangenes gjør klar hver enkelt låt. Hver nye låt utgjør cirka en halv dags arbeid , avhengig av hvor «gryteferdig» den er. Innspillingene fra 60-tallet, før multitrackteknikken kom, inneholder bare fire spor, flere nyer innspillinger har så mange spor at Yrjan må koble flere sammen for at det skal bli håndterbart for vanlige bruker.

Bakgrunn fra rocken

Yrjan var i mange år vokalist og perkusjonist i bergensbandet The Real Ones (- De er mye bedre uten meg, smiler Yrjan), før data tok over oppmerksomheten hans for fullt. Han er selvlært både på musikk og data. Kjærligheten tok ham til Trondheim for åtte år siden, nå er det familieliv og jobb som gjelder. Etter en litt nølende start, er han også blitt stadig mer begeistret for byen Trondheim.

LES OGSÅ: Gründeraksen langs Olav Tryggvasons gate

- Det har skjedd veldig mye her i de siste årene, Trondheim er blitt landets ledende by for innovasjon. Jeg har plass på Digs og trives veldig der, men når jeg jobber med musikken er det mer praktisk å gjøre det hjemme, sier Yrjan Tangenes.

Styr orkestret selv: Oiid er ikke bare pop og rock, flere orkesterstykker tilbys, der brukeren kan styre hver enkelt instrumentgruppe i et symfoniorkester. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Jobb og familie: Kontrasten til familiedagliglivet og det Yrjan skaper oppe på loftet er slående. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Styr orkestret selv: Oiid er ikke bare pop og rock, flere orkesterstykker tilbys, der brukeren selv kan styre hver enkelt instrumentgruppe i et symfoniorkester. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen