Trøndersommeren har ikke vist seg fra sin beste side så langt, noe som fører til at inneaktiviteter er populære, der iblant kinobesøk.

- I sommer har det vært godt kinovær, noe som kanskje er synd for mange, men bra for oss, forteller Arild Kalkvik direktør ved Trondheim Kino.

Han forteller at det ofte er populære filmer som vises på sommeren.

- Ikke uventet er sommeren tiden for de store amerikanske filmene, de slippes jo likt globalt, sier direktøren.

En annen forskjell de også registrerer i sommerferien er at det ikke er en markant forskjell på helg og hverdag.

- På sommeren jevner det seg ut, det er ikke så viktig for folk hvilken dag de ser film på.

- Ekstremt væravhengig

Ketil Tronstad i Steinkjer Kino har de samme erfaringene.

- Det vi merker er at det er ekstremt væravhengig. Med en gang sola kommer etter perioder med dårlig vær er det nesten tomt. Så kommer folk tilbake igjen når regnet kommer igjen, forteller Tronstad.

Til tross for dårlig sommer så langt i år, har Trondheim Kino hatt en nedgang fra fjorårets sommer. På Kimen Kino i Stjørdal var det i fjor 10 857 besøkende mellom 1. juni og 16. juli, i år har det vært 9 475. På Nova- og Prinsen Kino i Trondheim var det til sammen 80 329 i samme tidsperiode i fjor, mens det i år har vært 72 502 besøkende.

Dette er en nedgang på rundt 13 % på Kimen, og 10 % i Trondheim. På landsbasis har besøket hatt en nedgang på 15 % de siste 30 dagene, noe som viser at det dårlige sommerværet har gitt mindre nedgang for Trondheim Kino enn nasjonalt.

- I denne perioden i fjor viste vi «Et helt halvt år», som gikk meget bra, og endte opp med å bli en av årets fem mest populære filmer. I tillegg kom «Istid – på kollisjonskurs» i juli. Også den endte blant årets mest populære filmer på topp ti, forteller Kalkvik.

- Kan bade hjemme

På Prinsen Kino i Trondheim sitter to popkorn-glade gutter og venter på film sammen med pappa Frode Ystgaard Lie.

- Vi skal se «Brannmann Sam», sier Håkon- (3) og Olav (6) Albertsen Lie.

Brødrene forteller at det er artig å dra på kino når sommerværet ikke er på plass. Det at sjøen ikke byr på badetemperaturer, bekymrer ikke seksåringen.

- Noen ganger pleier vi også å bade inne hjemme, legger Olav til.

Utekino

I både Bergen og Oslo har de prøvd utekino, og under filmfestivalen Kosmorama har Trondheim Kino tidligere blant annet vist «Singin' in the Rain» ute i Kjøpmannsgata.

- Utfordringen er lyset. Når det først er vær til å ha utekino i Norge, så er det ofte for lyst, forteller Kalkvik.

Direktøren tror likevel at kino utendørs er noe vi kommer til å se mer av.

- Det er krevende og dyrt, men det er nok ikke noe vi er ferdige med, sier han.

«Brannmann Sam»: Håkon Albertsen Lie (3) gleder seg til å se «Brannmann Sam» på kino. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Popkorn på høykant: Olav Albertsen Lie (6) synes det er artig å være på kino når sommerværet ikke er på plass. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen