- Mm, litt for salt, sier kokkelærer Geir Rune, mens han smaker på de tynne skivene av det minuttstekte reinsdyret.

Det er fredag på Strinda videregående skole i Trondheim, og Team VLM ved kokk- og servitørlinjen er i full gang med å terpe på finalemenyen. En treretter med rein, sei og jivarasjokolade med solbærepurre. En appertiff basert på fruktjuice fra Hardanger hører også med.

Inne på kjøkkenet står guttene som skal representere Trøndelag i den nasjonale finalen i Tine matcup – et landsdekkende mesterskap som starter 24. februar i Stavanger. Kokkelag fra Strinda har vunnet finalen to av fem ganger, og om alt går godt henter også årets lag hjem seieren til Trondheim.

- Det er mye jobb. Jeg må blant annet lese meg opp på historien til mye forskjellig ost, forteller Vegard Brevik.

Hardt arbeid: Team VLM ved Strinda VGS jobber knallhardt inn mot finalen av Tines Matcup i Stavanger. F.V. Lars Hamnes, Martin Bergvin og Vegard Breivik.

Vegard, som for anledningen er kledd opp i svart dress, går andre året på kokk- og servitørlinja på Strinda. Han forteller at han selv kommer fra en matfamilie, med en far som er leverandør, og en bror som nettopp har tatt fagbrev som kokk.

- Jeg kunne aldri ha gått studiespesialisering. Det blir altfor mye teori, og altfor lite praksis. Likevel, det å bli kokk er tabubelagt, og det blir sett ned på.

- De ser på oss som sære

De siste årene har det blitt vanskelig å skaffe nok lærlinger innenfor restaurant- og matfag i Norge. Bare i Sør-Trøndelag sto 19 lærlingplasser ubesatt i fjor. Tall fra fylkeskommunen viser at det fra 2012 til 2016 har vært en nedgang på over 30 prosent i antallet ungdommer som søker seg til restaurant og matfag på VGS.

Vegard Brevik, Lars Hamnes og Martin Bergvin i Team VLM mener at den dårlige rekrutteringen til faget skyldes fordommer og dårlig informasjon. Selv lar de seg ikke skremme av råtasskokker som Eyvind Hellstrøm og Gordon Ramsay.

- Mange tror at folk som går kokk og andre yrkesfag bare valgte det fordi de ikke kom inn på noe annet. De ser på oss som sære. Men, vi får erfaring og kunnskap som elevene på studiespesialisering ikke får, samtidig som vi kan få generell studiekompetanse.

Lar seg ikke skremme av Hellstrøm og Gordon Ramsay: - Jeg møtte Ramsay, og han virket faktisk som en hyggelig fyr, sier Lars

For å få fagbrev som kokk må guttene gå to år på videregående skole, pluss to år i lære. Om de vil ha generell studiekompetanse, slik at de kan studere videre ved universitet eller høgskole, må de gå ett år med påbyggningsfag. Det har de muligheten til allerede etter to år med skolegang ved Strinda VGS.

- Om du driver restaurant er det en fordel å ha erfaring og kunnskap om mye forskjellig. Etter at jeg er ferdig utdannet kokk, kan det godt hende at jeg begynner å studere økonomi. Det får du alltid bruk for i restaurantbransjen, mener Lars.

- Det er alltid en fordel å kunne lage mat, smetter Marius inn.

Sliter med å nå ut til ungdommen

Mangeårig kokkelærer ved Strinda videregående skole Geir Rune Larsen, merker at det er færre ungdommer som søker seg til kokkelinja, nå enn før.

- Vi har jobbene, men det er ikke nok søkere. Den store utfordringen er å få fortalt ungdommen at vårt fag er artig, og at det finnes jobb.

Kokkelærer ved Strinda videregående skole, Geir Rune Larsen, merker at det er færre ungdommer som søker seg til kokkelinja, nå enn før.

Han mener at den negative utviklingen blant annet skyldes at mange foreldre ønsker at barna tar en høyere utdannelse.

- I dag skal de unge gjerne ta seg en bachelorgrad eller tre, og aller helst en master. Alt skal gjøres ferdig på normert tid, og da er det ikke noe rom for å velge feil.

Opplæringssjef i fylkeskommunen, Inger Johanne Christensen, sier at de gjør hva de kan for å få flere elever til å søke restaurant og matfag.

- Vi har egne rekrutteringsprogram rettet mot ungdom, og vi holder kurs for utdanningsrådgiverne på ungdomsskolene.

Naturlige råvarer

Tilbake igjen på Strinda VGS er det klart for hovedretten, sei med gulrot, purre og løk. Den tradisjonelle fiskeretten forsvinner raskt fra tallerkenene til de tre lærerne rundt bordet. Det nikkes, småsmattes og diskuteres.

- Det skal være naturlige og lokale råvarer. Ikke så mange dikkedarer, bare rene gode smaker, uten overforbruk av smør og fløte, mener Geir Rune Larsen.

Kokkeguttene i Team VLM har allerede vinnerstrategien for matcupen klar.

- Vi skal lage god mat som ser bra ut. Også må vi samarbeide godt.