Vi skal synes med farger denne sesongen. Grått og svart får tøff konkurranse av burgunder, blått, grønt og sennepsgult. Det er fargerikt for tiden, og mye mønster som blomster og leopard.

- Selvsagt finner du svarte kjoler, men det er mye jordfarger, rødt, grønt og blått. Og det er mye velur, sier Karoline Aasbø som er student ved Makeup&styling ved Norsk fotofagskole. Snittene er renere. Stilen er mer elegant.

- Endelig har vi en vinter med masse farger, og dette er noe kundene åpenbart har savnet. Vi har aldri hatt så gode tilbakemeldinger på en høst/vinterseing som nå, sier Hilde Wedø, daglig leder hos Carma i Trondheim.

Hun tilføyer at det er en blanding av en rekke kvaliteter som gjelder nå: silke, fløyel, kasjmir i brente farger. Litt som på 70-tallet.

Flere farger

- Neste kolleksjon kalles «pre-spring», og ikke lenger «christmas», fordi det vi nå får inn er en forsmak på våren og vårmotens fargetrend, men i høstlige kvaliteter. Lyseblått, vanilje og pudderfarger kommer for fullt. Lange, klassiske kåper er det mye av. Og det skal være feminint og figurnært, understreker Wedø.

- Denne sesongen ser vi en svitsj i farger, kolleksjonene inneholder mer grønt, burgunder og brente farger. Det er lenge siden det har vært typiske høsttoner i klærne, men mest gått, blått og svart. Folk responderer bra, de ønsker seg dette nå. Pologensere er viktige i år, både slanke genser modeller og oversized varianter. Og blått har overtatt mye av alt det sorte, sier Cecilie Klein Reinertsen som er daglig leder for Cosmo. Bogart.

Kåpetrend

Kvalitetsmaterialer som ull, silke, kasjmir og fløyel er det mye av denne sesongen. Klærne skal være komfortable i tillegg til å gi et elegant preg, ifølge Bente Bakken hos Natasja.

- Det er ikke bare varme jordfarger i år, men også kalde grønnfarger og nyanser som gjør at det er noe for alle. Alt i fløyel går fort ut, det samme gjelder silketopper som kan kombineres med fløyelsskjørt. Det skal være behagelig, men samtidig skal du føle deg classy og fin, sier Gry Kyvik hos Lounge som sverger til glitter og stas på kjolen også i år, og gjerne fløyel.

- Mye er også todelt slik at det er mulig å kombinere klærne alt etter om du skal bruke dem til hverdags eller til julebordet. Og det er mer farger, noe vi også ser inn mot vårsesongen neste år, sier Kyvik.

Feminin og sporty

- Det er fortsatt smale bukser, men vi ser også mer vidde og rette bukseben. Ullkåpen er også viktig i år, og nå ser vi smalere varianter, gjerne med belte i livet. De store, kokonglignende kåpene er borte fra motebildet nå. Det er i det hele tatt et mer klassisk preg på klærne. Strikkekjoler er det mye av, sier Cecilie Klein Reinertsen som er daglig leder for Bogart Cosmo.

Det er ikke så preppy lenger, men stilen er typisk pen og ordentlig i kombinasjon med et avslappet uttrykk. Du kan ha joggesko og treningsbukse med en pen kåpe over. Men alt bør være stilfullt og ikke slitt. Treningstrenden har påvirket motebildet i stor grad.

- Vi ser kombinasjonen med en aktiv fritid og at man skal kle seg opp til kvelden. Det er ikke sånn at alle skal gå med en collegegenser med logo på, men det er en mer dempet stil i år, sier Reinertsen.

Luksuriøst og sobert

Susanne Gau Klein, daglig leder for Suuz, bekrefter at fløyel og paljetter er blant høstens store slagere. Stilen er langt mer feminin denne høsten.

- Vi skal synes i form av mer farger denne sesongen, og kvalitetene er eksklusive og feminine. Velurkjoler i grønt og blått gir en følelse av luksus. Og du er alltid kledd i kvaliteter som silke, fløyel og kasjmir, sier Klein. Blonder er det fortsatt mye av, og vide bukser med høyt liv.

- Små korte jakker er etterspurt, både den klassiske Chanel-jakken, jakker med gullknapper eller velurdetaljer. Dessuten er det fokus på midjen med forskjellige belter, supplerer Ingrid Brun, daglig leder hos Høyer.

Koselig og elegant stil

- Det er langt mer naturfibre i år, tilføyer Charlotte de Stael hos Shine.

- Det er en generell trend at vi ikke vil ha stramme, ubehagelige materialer. Men du trenger ikke miste stil og eleganse, selv om du velger mykere klær. Det er ikke joggebukse du skal ha på deg, men en lun, elegant stil. Og eleganse er tidløst, sier de Stael.

foto
Kjole fra Bogart.Cosmo
foto
Hilde Wedø, daglig leder for Carma, sverger til de nye høstfargene som går i grønt, burgunder, blått og sennepsgult.
foto
- Det er langt mer naturfibre i år, tilføyer Charlotte de Stael hos Shine
foto
Susanne Gau Klein er daglig leder hos Suuz. - Det er mye av feminine snitt i lekre kvaliteter som velour, silke og kasjmir, sier Klein.
foto
Cecilie Klein Reinertsen er daglig leder for Bogart Cosmo. -Stilen er mer dempet i år, og mer feminin, sier Reinertsen.
foto
- Klærne skal være komfortable i tillegg til å gi et elegant preg, sier Bente Bakken, daglig leder hos Natasja.
foto
- Små, korte jakker som den lille Chanel-jakken er etterspurt, sier Ingrid Brun hør Høyer.
foto
- Det skal være behagelig, men samtidig skal du føle deg classy og fin, sier Gry Kyvik hos Lounge
foto
Luftetur: Cathrine har antrekk fra Lindex Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
foto
Fløyelskjole fra Natasja
foto
Fløyelskjole fra Lounge
foto
Tid for Lunsj: Kamilla har klær fra Shine Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
foto
Blomstrete kjole fra Lounge