- Jeg synes det gikk veldig bra. Det er alltid noe å pirke på, man vil jo bli bedre. Men jeg hadde en god følelse etterpå, sier solist i A Capellissimo Bodil Skrindo.

Dirigent Grete Daling er enig.

- Det gikk fint. Underveis tenkte jeg at vi ikke alltid var i balanse, og at betoningene ikke ble tydelige nok. Samtidig er man i musikken, og det som skjer, det skjer. Jeg synes det gikk fint, og at det ble bedre og bedre, sier Daling.

NM for kor startet i Vår Frue kirke fredag kveld med sakralt program, der 14 kor fremførte ulike former for kirkemusikk. Blant dem Kammerkoret Aurum, Damekoret Hedda og Ad Libitum fra Trøndelag.

​Arrangementet er for alle typer kor, derfor er korene delt opp i ulike klasser: A og B, i tillegg til klasse A+ for kor på særskilt høyt nivå.

Sang for 5 millioner serbere

Lørdag fortsatte konkurransen i Olavshallen, med parallelle konserter i store og lille sal. A Capellissimo, som deltar i blandet kor klasse B, var blant de første som fikk vise seg frem lørdag morgen.

Trondheimskoret har 25 medlemmer i alderen 22 til 60 år, og har eksistert siden 1996. Grete Daling har ledet koret de siste 12 årene. Under konserten i store sal fremførte de sangene «Juramente», «Famine Song» og «Tebee Pojem».

- «Juramente» er en cubansk bolero med rytmepinner, claves. Hele sangen er bygd opp rundt rytmen. Den er rolig, men krevende. Vi har en klassisk tilnærming i måten vi synger den på. Det skal være pasjon, samtidig skal det være elegant og dannet, forklarer dirigenten.

«Famine Song» er en klagesang om hungersnød, med et uttørket afrikansk steppelandskap som mentalt bakteppe, mens «Tebee Pojem» er en serbisk sang som blir brukt i den gresk-ortodokse messen.

Sistnevnte sang oppdaget koret i Beograd i fjor høst, da de besøkte Serbia for å gjøre flere konserter sammen med blant andre Jovan Pavlovic. Turen inkluderte en opptreden på serbisk frokost-tv, forteller Skrindo - sendt direkte til 5 millioner serbere.

Finale lørdag kveld

Hele 34 kor med mer enn 900 sangere fra hele Norge deltar i årets NM, forteller Rune Frank Brunslid i Norges Korforbund.

- Det har vært veldig høyt nivå på fremføringene så langt, med godt forberedte kor. Selvfølgelig er det litt nerver, men generelt er jeg imponert over nivået, sier Brunslid.

I løpet av helga kåres det en vinner fra hver klasse som går videre til en Grand Prix-finale i Olavshallens store sal i kveld lørdag klokken 19.

- Det kan skje at et kor fra klasse B kan hevde seg der, sier Brunslid.

Årets dommere er Mogens Dahl (hoveddommer, fra Danmark), Erik Westberg (Sverige), Marit Tøndel Bodsberg, Steinar Eielsen, Anita Brevik og Norunn Illevold Giske.

- Det har vært stor interesse for arrangementet. På slutten i går kveld var det fullsatt kirke. Det blir stadig flere publikummere utover dagen, sier Brunslid.

Nervene slapp taket

Bodil Skrindo har sunget i A Capellissimo i seks år. Hun var ikke særlig nervøs foran konserten.

- Jeg kjente det litt i begynnelsen, men så slapp det taket. Det varierer veldig innad i koret hvor nervøs man blir, sier Skrindo.

- Det er uvant å opptre i et så stort rom. Selv om man er 25 stykker så føler man seg litt alene der oppe, og man hører ikke de andre like godt som på øving. Det blir spennende å få høre kommentarene fra dommerne etterpå, sier hun.

Konsert i Frue-kirka

Dirigent Daling beskriver A Capellissimo som et passe ambisiøst kor.

- Det er en hobby for oss. Samtidig skal man kjenne at man lærer noe, og at man utvikler seg som sanger.

- Å dra på øving med koret skrur av støyen inne i hodet. Man har mye mer energi når man drar hjem igjen, sier Skrindo.

Neste konsert med A Capellissimo blir «Snøkrystaller» i Vår Frue kirke 13. desember. Det blir fjerde året på rad at koret inviterer til julekonsert, denne gangen med Frode Fjellheim, Ulla Pirrtijärvi og et barnejoikekor som spesielt inviterte gjester.