Statsråd Widvey (H) ringte direkte til styreleder Rasmus Brodtkorb i Museene i Sør-Trøndelag (Mist) tirsdag kveld etter at hun fikk høre at Kyander karakteriserte regjeringspartner Frp som «nasjonalistisk».

- Etter at kulturdepartementet tirsdag ble kontaktet og gjort oppmerksom på saken, ble det tatt en kontakt på embetsnivå med administrerende direktør Suzette Paasche. Kulturministeren snakket dessuten med styreleder ved Mist, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet i en epost til Adresseavisen.

Departementet ønsker ikke å si noe mer om saken.

- Dette ble gjort for å bringe på det rene fakta i saken. Kulturdepartementet kommer ikke til å gå inn i noe ordskifte om innholdet i museumsdirektørens uttalelser, skriver Gjørtz.

Uvanlig kontakt

Direktør Suzette Paasche bekrefter at departementet har kontaktet styreleder Rasmus Brodtkorb.

- Det er riktig at kulturministeren tok kontakt med vår styreleder. De ønsket å bekrefte om dette synet på Frp er Mists offisielle holdning. Hun spurte om styreleder var orientert om teksten, noe han ikke var. Deretter kontaktet styreleder meg.

Paasche sier at en slik kontakt fra departementet ikke skjer ofte, men at det forekommer..

- Vi har en tett kobling og snakker med dem forholdsvis ofte. Vi skal likevel ha en armlengdes avstand til departementet. Det er uvanlig at de tar kontakt i enkeltsaker som dette.

- Har dere en armlengdes avstand når departementet tar kontakt på denne måten?

- Jeg mener vi skal ha det. Ingen regjering skal instruere innholdet i et museum.

Uenig med Kyander

Direktøren har selv ikke noe til overs for Kyanders karakteristikk av Fremskrittspartiet.

- Det er en uheldig formulering, som ikke er Mists offisielle holdning, sier Paasche som sier hun ikke hadde sett teksten før den sto på trykk i vårprogrammet.

- Er det ikke direktørens rett å formulere seg slik han vil også politisk?

- Det tilkommer noen forventninger når man er direktør for en offentlig institusjon. Vi har et et høyt fokus på ytringsfrihet, men jeg har et prinsipp om at vi ikke angriper enkeltpersoner eller enkeltorganisasjoner. Teksten kunne stått som den står hvis den ikke hadde nevnt et visst politisk parti, sier Paasche.

Skal se på rutinene

Suzette sier Mist nå skal «revurdere sine rutiner».

- Dette er noe vi skal se på under neste styremøte.

- Har museumsdirektøren tråkket over streken?

- Det vil jeg ikke kommentere. Han skal slutte og jeg vil ikke lage noen stor sak av dette rett før ansettelsen av en ny direktør.

- Har det noe å si at Frp nå sitter i regjeringsposisjon?

- Vår reaksjon på dette er ikke avhengig av regjering eller noen politiske partier, sier Paasche.